Philips maakt digitalisering van tumoranalyse bij Institut Curie mogelijk om kanker te bestrijden

november 7, 2013

  • Nieuw virtueel pathologielaboratorium voor kankeronderzoek
  • Digitale omschakeling maakt uitwisseling van pathologiebeelden en kennis tussen kankeronderzoeksinstituten mogelijk

 

Parijs, Frankrijk –  Philips maakt vandaag een samenwerking bekend met het Institut Curie voor de digitalisering van tumoronderzoek om zo een snellere en betere diagnose en behandeling van patiënten mogelijk te maken. Deze plannen zijn bekend gemaakt op de dag dat Marie Curie, Nobelprijswinnaar en een van de grondleggers van de huidige behandeling van kanker, 146 jaar zou zijn geworden.

 

Het Institut Curie gaat innovatieve digitale pathologie-oplossing gebruiken die Philips heeft ontwikkeld. Door digitalisering van de beelden van de weefselmonsters, die onderzoekspathologen gewoonlijk handmatig microscopisch bestuderen, hoopt het Institut Curie de werk efficiëntie te verhogen en zijn onderzoeksactiviteiten te bundelen binnen één virtueel pathologielaboratorium.

 

Het diagnosticeert niet enkel weefsel van patiënten met kanker indicaties, de afdeling pathologie van het onderzoeksinstituut evalueert ook duizenden monsters uit wereldwijde experimentele kankeronderzoeksprogramma’s om zo een beter begrip te krijgen van de oorzaken en mechanismen van ziekten op zowel cellulair en moleculair nivea. Deze nieuwe inzichten kunnen leiden tot nieuwe mogelijkheden voor diagnose en behandeling.

 

Momenteel produceert en onderzoekt het Marie Curie Instituut meer dan 200.000 objectglazen per jaar met behulp van een microscoop. Digitalisering van de pathologie workflow kan deze logistieke last verlichten en nieuwe manieren van werken mogelijk maken, zoals real-time samenwerking met collega's en het creëren van een wereldwijd virtueel netwerk. Bovendien kan in het onderzoek naar kanker nu digitale informatie over ziekteprocessen (histopathologie) worden gecombineerd met biologische data. Dit maakt nieuwe manieren mogelijk om informatie te verkrijgen uit tumorweefsel voor verdere data-analyse.

 

“Digitalisering van pathologische gegevens kan het kankeronderzoek in een stroomversnelling brengen en uiteindelijk tot gunstigere resultaten voor de patiënt leiden,” aldus Xavier Satre, hoofd van de afdeling Biopathologie van het Institut Curie.

 

“Met Philips’ digitale pathologie oplossing kan het Marie Curie Instituut een virtueel laboratorium realizeren dat tal van nieuwe mogelijkheden biedt voor intensieve samenwerking,” zei Perry van Rijsingen, General Manager bij Philips Digital Pathology. "

 

Om zijn onderzoek naar kanker te ondersteunen heeft het Marie Curie Instituut digitale pathologische scanners geïnstalleerd op zijn locaties in Parijs en St. Cloud. De scanners zijn online verbonden via het beeldmanagementsysteem dat als communicatie-interface fungeert voor commercieel verkrijgbare laboratoriuminformatiesystemen (LIS). Het Institut Curie profiteerde voor deze acquisitie van de steun van het Nationaal kanker Instituut; Sirić subsidie met de verwijzing «Inca-DGOS-4654».

Philips Digital Pathology solution uses a ultra-fast scanner that digitizes the glass tissue slides.

Philips Digital Pathology solution uses a ultra-fast scanner that digitizes the glass tissue slides.

Digitalization of pathology will enable Institut Curie to accelerate cancer research.

Digitalization of pathology will enable Institut Curie to accelerate cancer research.

Voor fotomateriaal en meer informatie:

Hans Driessen
Philips Digitale Pathologie
Tel: +31 6 10610417
E-mail: hans.driessen@philips.com

 

Perry van Rijsingen
Philips Digitale Pathologie
Tel: +31 6 1001414

 

Joost Maltha
Philips Healthcare Nederland
Tel : +31-(0)6-1055 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com 

 

Zie ook:

.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2012 een omzet van EUR 24.8 miljard – wereldwijd circa 114.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; daarnaast op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

 

.