Philips en RealView Imaging sluiten het eerste onderzoek ter wereld naar realtime holografische 3D-beeldvorming bij interventionele cardiologie af

oktober 28, 2013

Amsterdam (Nederland) en Yokneam (Israël)Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) en RealView Imaging Ltd. maakten vandaag bekend dat ze een klinisch onderzoek hebben afgerond waaruit is gebleken dat het mogelijk is minimaal invasieve ingrepen bij structurele hartaandoeningen uit te voeren op geleide van een vernieuwende realtime holografische 3D-visualisatie- en interactietechnologie. In het pilotonderzoek met acht patiënten dat werd uitgevoerd in samenwerking met het Schneider Medisch Centrum voor Kinderen in Petach Tikva, Israël, werd de vernieuwende visualisatietechnologie van RealView gebruikt om interactieve, realtime holografische 3D-beelden weer te geven die waren verkregen met interventionele röntgen- en cardiale echografiesystemen van Philips. 

Niet alleen konden de artsen van het behandelteam het hart van de patiënt op een 2D-scherm zien, maar men kon tijdens een minimaal invasieve ingreep aan een structurele hartaandoening ook zonder speciale brillen gedetailleerde 'in de ruimte zwevende' dynamische holografische 3D-beelden van het hart bekijken. De artsen konden daarnaast de geprojecteerde 3D-hartstructuren manipuleren door de holografische massa's vóór hen aan te raken. Het onderzoek toonde de potentie van de technologie aan om de wijze waarop procedures aan het hart en de hartstructuur worden uitgevoerd, en de beeldondersteuning en geleiding daarbij, te verbeteren.

 

“Met de holografische projecties kon ik intuïtief de ruimtelijke 3D-anatomie van het hart van de patiënt begrijpen en onderzoeken, maar het was tijdens de procedure ook mogelijk de interactie tussen mijn instrumenten en het weefsel in schatten,” aldus Dr. Einat Birk, directeur van het Instituut voor kindercardiologie in het Schneider Medisch Centrum voor Kinderen, Petach Tikva, Israël.

 

Dr. Elchanan Bruckheimer, kindercardioloog en directeur van het Hartkatheterisatielaboratorium in het Schneider Medisch Centrum voor Kinderen, voegde hieraan toe: “De mogelijkheid om in het beeld te reiken en markeringen aan te brengen op de anatomie van de weke delen van het hart in de röntgenopname en de echografische 3D-beelden zou uiterst nuttig zijn als geleide voor deze complexe ingrepen.”

 

De resultaten van dit unieke pilotonderzoek zullen door Dr. Bruckheimer worden gepresenteerd op het 25e symposium van Transcatheter Cardiovascular Therapeutics (TCT), gesponsord door de Cardiovascular Research Foundation. De presentatie wordt gehouden op dinsdag 29 oktober (hoofdzaal; plenaire sessie V). Volg deze koppeling voor meer informatie.

 

“Ons uiteindelijke doel is de toekomst van de gezondheidszorg vorm te geven met vernieuwende oplossingen die de klinische capaciteiten versterken en patiëntuitkomsten verbeteren,” aldus Bert van Meurs, algemeen directeur Integrated Clinical Solutions en directeur marketing voor Imaging Systems bij Philips Healthcare. “Door samen te werken met partners die onze passie voor innovatie delen, zijn we erin geslaagd de haalbaarheid en potentiële waarde aan te tonen van de eerste holografische visualisatietechnologie ter wereld voor geleide ondersteuning bij minimaal invasieve ingrepen.”

 

“Ik zie duidelijke aanwijzingen dat medische 3D-holografie in de nabije toekomst een belangrijke rol gaat spelen bij medische beeldvorming,” aldus Aviad Kaufman, CEO van RealView Imaging Ltd. “Met de vooruitgang in realtime 3D-beeldvorming en steeds meer klinisch bewijs voor de waarde hiervan bij allerlei ingrepen, zijn we ervan overtuigd dat onze holografietechnologie 3D-beeldvorming en, nog belangrijker, de patiëntenzorg verder zal verbeteren.”

 

Vooruitgang bij beeldgeleide behandelingen voor hartaandoeningen – van het openen van verstopte kransslagaders tot katheterablatietherapie bij hartritmestoornissen en kathetergebaseerde herstelprocedures aan de hartstructuur (bijvoorbeeld hartklepvervangingen) – heeft de behoefte aan realtime 3D-beeldgeleiding als aanvulling op de huidige realtime 2D-beeldgeleiding sterk doen toenemen. Vandaag de dag worden realtime röntgen- en realtime 3D-hartechografie doorgaans simultaan gebruikt als geleide voor minimaal invasieve herstelprocedures aan de hartstructuur, waarbij de echografische beelden een gedetailleerd inzicht bieden in de anatomie van de weke delen van het hart en de röntgenbeelden zorgen voor de visualisatie van katheters en hartimplantaten.

 

De technologische vooruitgang bij de acquisitie van realtime 3D-beelden voor geleide ondersteuning van minimaal invasieve ingrepen hebben tegelijk de ontwikkeling in gang gezet van nieuwe manieren om de gegevens te visualiseren. Na de veelbelovende resultaten van dit pilotonderzoek zullen Philips en RealView de klinische waarde van de combinatie van realtime 3D-beeldvorming en medische holografie verder onderzoeken, zowel binnen de interventionele cardiologie als op andere klinische terreinen.

Foto 3D hologramtechnologie

 In het pilotonderzoek waren artsen in staat de geprojecteerde 3D-hartstructuren te manipuleren door de holografische massa's vóór hen aan te raken.

Foto 3D hologramtechnologie

 Dr. Elchanan Bruckheimer, Dr. Einat Birk en Dr. Tamir Dagan in het Schneider Medisch Centrum voor Kinderen (Israël) voeren een minimaal invasief herstel uit van het hart van een patiënt op geleide van realtime röntgenbeelden van de ingreep en realtime 3D-echografie. Niet alleen kon het behandelteam het hart op een 2D-scherm zien, maar men kon ook gedetailleerde 'in de ruimte zwevende' dynamische holografische 3D-beelden van het hart bekijken.

Foto 3D hologramtechnologie

 De leden van het gezamenlijke team van Philips, RealView Imaging en het Schneider Medisch Centrum voor Kinderen dat verantwoordelijk is voor het pilotonderzoek voor evaluatie van realtime holografische 3D-beeldvorming bij interventionele cardiologie.

Neem voor meer informatie contact op met:

Joost Maltha
Philips Healthcare
Tel.: +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com 

 

Steve Klink
Philips Group Communications
Tel.: +31 6 10888824
E-mail: steve.klink@philips.com 

.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2012 een omzet van EUR 24.8 miljard – wereldwijd circa 114.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; daarnaast op het gebied van scheerapparaten en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.