Catharina Ziekenhuis en Philips kondigen resultaten nieuwe klinische studie aan

juli 3, 2013

 

Electrofysiologen verminderen röntgenstraling met Philips nieuwe AlluraClarity systeem met 42% tijdens tijdens beeldgeleide behandelingen terwijl beeldkwaliteit behouden blijft 

Eindhoven, Nederland – Het gebruik van röntgenstraling en de risico’s op stralingsschade voor patiënten en medisch personeel tijdens live beeldgestuurde behandelingen van hartritmestoornissen kunnen met bijna de helft worden verlaagd zonder effect op de beeldkwaliteit met een nieuwe technologie van Philips. Dat wijst nieuw klinisch wetenschappelijk onderzoek uit van het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Met de sterke toename van het aantal hartpartiënten en de toenemende rol van beeldgeleide interventies in de gezondheidszorg betekenen de resultaten een belangrijke stap in het verder verbeteren van live beeldgeleide behandelingen, concluderen de cardiologen van het hartcentrum, het grootste centrum voor de behandeling van hartritmestoornissen in Nederland.

Voor het onderzoek zijn 136 patiënten met een beeldgeleide katheter ablatie behandeld voor complexe hartritmestoornissen1. De groep patiënten met een leeftijd variërend van 59 tot 69 jaar en vergelijkbaar gewicht werd opgedeeld waarna één groep werd behandeld met de nieuwe ClarityIQ technologie van Philips, de andere groep werd behandeld met conventionele röntgentechnologie. De cardiologen van het Catharina Ziekenhuis konden de hoeveelheid röntgenstraling waaraan een patiënt bloot staat tijdens de procedure, terugbrengen met 42%, terwijl de beeldkwaliteit gelijk bleef. De röntgenstraling waaraan de arts en verpleegkundigen zelf meerdere malen per dag bloot staan werd teruggebracht met 50%. Het onderzoek liet ook zien dat de resterende röntgenstraling waaraan de arts tijdens zulke procedures wordt blootgesteld beperkt kan worden tot een niveau van slechts 3μSv per procedure. Dit is ongeveer één duizendste van de jaarlijkse stralingsdosis die de gemiddelde persoon in Nederland opvangt als gevolg van o.a. natuurlijke achtergrondstraling.

Het gebruik van röntgenstraling is noodzakelijk voor alle cardiologische interventies. Er zijn niet verwaarloosbare gezondheidsrisico’s aan verbonden voor medisch personeel en patiënten. “Met deze technologie kunnen we de risico’s op schade door röntgenstraling als gevolg van minimaal invasieve behandelingen van hartritmestoornissen verder verminderen,” concludeert cardioloog Lukas Dekker van het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis. “Dit is niet alleen een belangrijke stap voor patiënten, maar ook voor het medisch personeel zelf dat dagelijks bloot staat aan röntgenstraling. Het aantal mensen met hartritmestoornissen neemt zeer sterk toe. Het is noodzakelijk de behandeling van deze mensen eenvoudiger en beter te maken, zodat we meer patiënten van hun aandoening kunnen afhelpen.”

In totaal lijden op dit moment in Nederland meer dan 250.000 mensen aan hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren. Door de vergrijzing zal het aantal patiënten volgens de European Society of Cardiology de komende decennia verdubbelen. Hartritmestoornissen kunnen succesvol worden genezen door middel van een behandeling waarbij via kleine prikgaatjes in de lies met behulp van medische beeldvorming katheters worden gemanoeuvreerd naar de plek in het hart die moet worden behandeld. Daar wordt lokaal de oorzaak van de hartritmestoornis geëlimineerd. Deze procedure voor complexe hartritmestoornissen heet katheterablatie en heeft zich het afgelopen decennium sterk ontwikkeld. Hij wordt vandaag de dag uitgevoerd in de grotere ziekenhuizen in de hele wereld. De procedure wordt sneller en veiliger door ontwikkelingen in op het vlak van medicatie, gespecialiseerde centra zoals het Catharina Ziekenhuis Hartcentrum en verbeteringen op het gebied van medische technologie. Het aantal behandelingen groeit wereldwijd jaarlijks met 11%.

Philips is wereldwijd marktleider in hartkatheterisatiekamers met geavanceerde speciale voorzieningen voor onderzoek en behandeling van hartritmestoornissen. De onderneming is voortdurend bezig de live beeldvorming waarop artsen vertrouwen te verbeteren, waarbij gelijktijdig de hoeveelheid röntgenstraling die nodig is, wordt verminderd. Deze innovaties worden vormgegeven in samenwerking met internationaal vooraanstaande centra, zoals het Hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis. Daarnaast ontwikkelde Philips het innovatieve EP navigator, dat de anatomie van het hart in 3D en de katheters in real-time visualiseert.

Deze studieresultaten betekenen opnieuw een belangrijke mijlpaal voor Philips, dat hiermee bewijst dat verschillende interventieprocedures met aanzienlijk lagere stralingsdoses kunnen worden uitgevoerd. Bij herseningrepen wist de nieuwe technologie de hoeveelheid gebruikte straling met 73% terug te dringen. Coronaire vaten kunnen met 50% minder straling worden behandeld.

“Live beelden zijn essentieel tijdens de behandeling van hartritmestoornissen met een katheterablatie vanwege de complexe anatomie van die delen van het hart die moeten worden geableerd,” zegt Ronald Tabaksblat, algemeen manager bij Philips Healthcare voor röntgeninterventiesystemen. “In nauwe samenwerking met onze klinische partners hebben we de AlluraClarity ClarityIQ technologie ontwikkeld waarmee de technische barrières zijn geslecht van het combineren van een hoge beeldkwaliteit met een lage dosis röntgenstraling voor een grote aantal beeldgeleide procedures. Met het stijgend aantal katheterablaties is het verminderen van doses terwijl de beeldkwaliteit blijft behouden belangrijk voor zowel patiënt als arts.”

Sinds de introductie van AlluraClarity halverwege 2012 heeft Philips al meer dan 200 AlluraClarity systemen verkocht in regio’s zoals Azië, Europa, het Midden-Oosten en Latijns Amerika.

1boezemfibrilleren, a-typische boezemflutter en ventriculaire tachycardie

Factsheet

Catheter image guided intervention explained

Catheter image guided intervention explained

Cardioloog Lukas Dekker tijdens procedure

Cardioloog Lukas Dekker tijdens procedure

Cardioloog Lukas Dekker tijdens procedure

Cardioloog Lukas Dekker tijdens procedure

Voor meer informatie:

Joost Maltha
Philips Healthcare
Tel. +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

 

Steve Klink
Philips Corporate Communications
Tel: +31 (0) 6 – 10888824
E-mail: steve.klink@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2012 een omzet van EUR 24.8 miljard – wereldwijd circa 118.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; en daarnaast op het gebied van scheerapparaten, haartrimmers en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.
.