Philips en Universiteit van Johannesburg slaan handen ineen om baby- en moedersterfte te reduceren


Samen met het Gauteng Department of Health en de Universiteit van Johannesburg lanceert Philips een pilotproject voor een ambulancevoertuig dat levens moet gaan redden

mei 15, 2013

Johannesburg, Zuid-Afrika – Koninklijke Philips N.V. (AEX: PHIA, NYSE: PHG) en de Universiteit van Johannesburg hebben, samen met het Gauteng Department of Health, vandaag de start bekendgemaakt van een gezamenlijk pilotproject dat zich richt op het transport en de specialistische behandeling en hulp aan kwetsbare moeders en baby's in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng. De samenwerking is gericht op het uitrusten van een speciaal ambulancevoertuig voor moeder- en babyzorg en op de training van een team van hulpspecialisten om effectief om te gaan met gecompliceerde zwangerschappen en zo levens van moeders en baby's te redden. Het ambulanceproject maakt deel uit van de ambitie van Philips om de kwaliteit van de gezondheidszorg in Zuid-Afrika te verbeteren door middel van zinvolle oplossingen, innovaties en samenwerkingsverbanden.


“We zijn er trots op partner in dit geweldige project te zijn”, aldus Jose Fernandes, District Manager van Philips Healthcare South Africa. “Wij geloven dat we het sterftecijfer onder moeders, baby's en kinderen drastisch terug kunnen brengen door gebruik te maken van de juiste apparatuur en door personeel op eerstehulpposten te trainen.”


Ambulanceproject moet kwaliteit zorg voor moeders en baby's verbeteren
Het project richt zich op de belangrijke uitdagingen op het gebied van moeder- en babyzorg waar Zuid-Afrika momenteel mee te maken heeft. Op dit moment beschikken veel lokale zorgposten niet over de benodigde apparatuur, kennis of expertise om effectief om te gaan met gecompliceerde zwangerschappen of geboortes en met ernstig zieke baby's of kinderen. Het transport van de zorgpost naar het ziekenhuis is ook voor verbetering vatbaar; vanwege de beperkte zorgvoorzieningen tijdens het transport arriveren kwetsbare patiënten te vaak in een onstabiele toestand die alleen nog maar is verslechterd.
 

Door het ambulancevoertuig uit te rusten met de nieuwste reanimatie- en bewakingsapparatuur en door een multidisciplinair team van hulpspecialisten te trainen – bestaande uit laatstejaarsstudenten spoedeisende geneeskunde, eerstehulpmedewerkers en specialisten in kindergeneeskunde en spoedeisende hulp – willen de drie betrokken partners oplossingen bieden voor deze uitdagingen en de kwaliteit van moeder- en babyzorg verbeteren. Het team – dat wordt gecoördineerd vanuit de afdeling Spoedeisende Geneeskunde aan de Universiteit van Johannesburg en werkt vanuit het Rahima Moosa Mother & Child Hospital – staat klaar om zorg te verlenen aan patiënten, te reageren op verzoeken om assistentie en om patiënten te transporteren vanuit provinciale zorgposten.


“Als we ervoor kunnen zorgen dat goed getraind personeel met de juiste apparatuur op tijd bij de patiënt is, kunnen we onze gezondheidszorg op eerstewereldniveau brengen. Dat is precies waar deze samenwerking tussen de Universiteit van Johannesburg, Philips en het Gauteng Department of Health naar streeft,” aldus Dr. Craig Lambert, hoofd van de afdeling Spoedeisende Geneeskunde van de Universiteit van Johannesburg.


Philips ondersteunt VN-millenniumdoelen 4 en 5
Philips – dat al meer dan 100 jaar op het continent aanwezig is – zet zich in om effectieve, duurzame zorgoplossingen naar Afrika te brengen die hun waarde bewezen hebben.
Het bijdragen aan de VN-millenniumdoelstellingen 4 en 5, die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheidszorg voor moeders en op het reduceren van baby- en kindersterfte, staat centraal in de inspanningen van Philips in Afrika op het gebied van gezondheidszorg. Om deze doelen te bevorderen, heeft Philips het Fabric of Africa-initiatief ontwikkeld om publiek-private samenwerking te stimuleren.


Jose Fernandes: “Door de samenwerking met een van de meest prestigieuze universiteiten in Zuid-Afrika en met een overheidsinstantie met verstand van zaken aan onze kant, zullen we met het ambulanceproject een zinvolle bijdrage leveren aan het behalen van de millenniumdoelen 4 en 5.” Het reduceren van moeder- en babysterfte is een van de belangrijkste uitdagingen in het hedendaagse Zuid-Afrika en is een belangrijke maatschappelijke prioriteit geworden. Volgens Human Rights Watch sterven er elk jaar zo'n 4500 moeders in Zuid-Afrika, ondanks dat moederzorg er gratis is.


Project wordt gepresenteerd bij begin 'Cape Town to Cairo'-roadshow 2013
Het project wordt gecoördineerd vanuit de Universiteit van Johannesburg en het ambulancevoertuig zal worden bemand door een multidisciplinair team van de universiteit.
Philips heeft de gespecialiseerde reanimatie- en bewakingsapparatuur voor het ambulancevoertuig geleverd en het team van hulpspecialisten getraind om de apparatuur effectief te gebruiken bij patiënten. De start van het ambulanceproject valt samen met het begin van de Cape Town to Cairo roadshow 2013, de vierde op rij. Dit is een belangrijk instrument voor Philips om het bewustzijn te vergroten over hoe zorg- en verlichtingsoplossingen het leven in Afrika kunnen verbeteren. Philips gaat in 18 steden in 17 landen de dialoog aan met klanten, regeringen, NGO's en media ten aanzien van de belangrijke uitdagingen waar Afrika zich momenteel voor gesteld ziet.

 


Voor meer informatie kunt u de 'Cape Town to Cairo'-roadshow volgen op: www.philips.com/africaroadshow 

Voor nadere persinformatie kunt u contact opnemen met:

Radhika Choksey    
Philips Corporate Communications   
Tel: +31 62525 9000    
E-mail: radhika.choksey@philips.com 
 

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2012 een omzet van EUR 24.8 miljard – wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede op het gebied van scheerapparaten & haartrimmers en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum

.