NKI-AVL versterkt consortium van Elekta en Philips voor onderzoek naar MRI-geleide bestralingstherapie


Gerenommeerd kankercentrum NKI-AVL voegt zich bij consortium dat werkt aan de ontwikkeling van nieuwe zeer nauwkeurige bestralingstherapie voor behandeling van kankerpatiënten

april 20, 2013

Amsterdam – Elekta (NSE: EKTAb) en Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHIA) hebben vandaag aangekondigd dat het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met een onderzoeksgroep die werkt aan de ontwikkeling van een revolutionaire beeldgeleide technologie voor de behandeling van kanker. Daarbij worden bestralingstherapie en MRI (magnetic resonance imaging) in één systeem gecombineerd*. Het NKI-AVL wordt daarmee de derde partner binnen het onderzoeksconsortium van vooraanstaande oncologische bestralingscentra en clinici, naast het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas.

 

Deze combinatie van de nieuwste MRI-technologie en een uiterst geavanceerd stralingstherapiesysteem vormt een MRI-geleide stralingstherapie waarmee artsen de tumor en ook weke delen van het lichaam zeer gedetailleerd in beeld kunnen brengen. Deze revolutionaire innovatie stelt clinici bovendien in staat de behandeling ‘live’ aan te passen, waardoor een zeer gerichte vorm van kankerbehandeling mogelijk wordt.

 

“Sinds MRI bijna dertig jaar geleden werd geïntroduceerd, heeft deze techniek een ware revolutie teweeggebracht in de gezondheidszorg. Artsen kunnen weke delen en pathologische structuren inmiddels ongekend nauwkeurig in beeld brengen. Het combineren van deze diagnostiek met de mogelijkheid om de ziekte op basis van diezelfde beeldinformatie te behandelen zou een ingrijpende verbetering kunnen betekenen voor de behandeling van kanker,” aldus Tomas Puusepp, directeur en CEO van Elekta. “De overige leden van het consortium – Elekta, Philips, het UMCU en het MD Anderson – zijn verheugd dat een internationaal gerenommeerd medisch centrum als het NKI-AVL wil bijdragen aan het realiseren van dit belangrijke doel.”

 

“MRI-geleide radiotherapie maakt optimale beeldvorming mogelijk en vergroot daardoor de nauwkeurigheid van de toegediende behandeling. Voortbouwend op onze ervaring met Cone Beam CT-geleiding zijn we uiterst gemotiveerd om samen te werken met het onderzoeksconsortium en mee te werken aan de implementatie van MRI-geleide adaptieve radiotherapie”.
 
“Dit onderzoek is een typisch voorbeeld van de centrale rol die beeldvorming inneemt in de ontwikkeling van meer gerichte vormen van kankerbehandeling,” zegt Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare. ”Tien jaar geleden heeft het NKI-AVL een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de software voor CT-geleide bestralingstherapie. Hun expertise vormt een mooie aanvulling op de reeds aanwezige vaardigheden in dit onderzoeksconsortium.”

 

In de periode vóór de oprichting van het onderzoeksconsortium hebben Elekta, Philips en het UMCU een prototype-systeem gebouwd en getest waarin een lineaire versneller en een MRI-systeem van 1,5 tesla zijn geïntegreerd. Door het succes van de eerste tests kan het project doorgaan naar de volgende fase, waarin de zich uitbreidende selecte groep consortiumpartners het systeem verder zal ontwikkelen en testen.

 

Stralingstherapie en medische beeldvorming spelen al een essentiële rol in de planning, toediening en nazorg van de behandeling. Het betreft hier immers een kosteneffectieve en veilige methode voor de behandeling van patiënten met kanker. Stralingstherapie speelt een cruciale rol in de behandeling van kanker, als frontlijnbehandeling of in combinatie met andere behandelmethoden, zoals chemotherapie. De techniek houdt in dat door kanker aangetast weefsel wordt opgespoord en bestraald met hoogenergetische stralingsbundels. Daarbij wordt het gezonde weefsel rond om de tumor zo veel mogelijk ontzien.

 

*Het geïntegreerde MR-geleide stralingstherapiesysteem is in ontwikkeling en niet beschikbaar voor de verkoop.

Neem voor meer informatie contact op met:

Steve Klink
Philips Corporate Communicatie
Tel. +31 6 10 8888 24
E-mail: steve.klink@philips.com

 

Joost Maltha
Philips Healthcare Benelux
Tel. +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2012 een omzet van EUR 24.8 miljard – wereldwijd circa 118.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van de cardiologie, spoedeisende zorg en zorg op afstand, energiezuinige verlichting en nieuwe verlichtingstoepassingen; en daarnaast op het gebied van scheerapparaten, haartrimmers en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.

Over Elekta

Elekta is gespecialiseerd in zorg voor de mens en loopt voorop als het gaat om wezenlijke innovaties en klinische oplossingen voor de behandeling van kanker en hersenaandoeningen. Het bedrijf ontwikkelt geavanceerde hulpmiddelen en behandelplanningsystemen voor bestralingstherapie, radiochirurgie en brachytherapie, naast workflowverbeterende softwaresystemen voor het volledige kankerzorgspectrum. Elekta verlegt grenzen op het gebied van wetenschap en technologie en biedt intelligente en middelenefficiënte oplossingen die betrouwbaarheid garanderen voor zowel zorgverleners als patiënten. Elekta streeft ernaar patiënten een beter en langer leven te bieden en zelfs levens te redden.

 

Momenteel worden Elekta-oplossingen oncologisch en neurochirurgisch toegepast in meer dan 6000 ziekenhuizen overal ter wereld. Wereldwijd heeft Elekta circa 3400 medewerkers in dienst. Het hoofdkantoor bevindt zich in Stockholm (Zweden) en het bedrijf is genoteerd aan de Nordic Exchange, onder EKTAb. Website: www.elekta.com.

.