Philips introduceert geavanceerde integratie van beeldvorming voor elektrofysiologen op Boston Atrial Fibrillation Symposium 2013

januari 17, 2013

• Philips biedt nieuwe methode voor onvertraagde driedimensionale beeldvorming van hartstructuren met een sterk verbeterde werkstroom.
• Philips werkt samen met Biosense Webster om betere anatomische detaillering te bieden in het CARTO®3 Mapping System van Biosense Webster.

 

Boston, Massachussetts (Verenigde Staten) – Op het Boston Atrial Fibrillation Symposium 2013 presenteert Philips vandaag zijn meest recente innovaties op het gebied van geavanceerde integratie van beeldvorming voor elektrofysiologen. Philips toont onder meer de nieuwe EP Navigator, een nieuw systeem voor rotationele driedimensionale angiografie dat onvertraagde anatomische detaillering biedt van hartstructuren bij een sterk verbeterde werkstroom.

 

 

Bovendien wil Philips op basis van een onlangs gesloten overeenkomst met Biosense Webster de mogelijkheid bieden om Philips Allura-röntgenbeelden te integreren in de CARTOALARATM-module van het CARTO® 3 Electroanatomical Mapping System van Biosense Webster. Elektrofysiologen die katheterablaties moeten uitvoeren, kunnen dan profiteren van verbeterde anatomische detaillering en oriëntering.

 

Geavanceerde onvertraagde driedimensionale beeldvorming
Voor medische teams die katheterablaties uitvoeren, is het van groot belang om anatomische details tijdens de procedure zo goed mogelijk vast te leggen, zodat de katheters nauwkeurig door de anatomische structuur van een kloppend hart kunnen worden geleid. Het EP Navigator-systeem van Philips biedt een nieuwe methode voor rotationele driedimensionale angiografie om dit soort beelden vast te leggen, en biedt daarmee een alternatief voor preprocedurele CT/MR-beeldvorming om de anatomie van de pulmonalisklep in het linker atrium in kaart te brengen.

 

Het is een uitdaging om rotationele driedimensionale beelden te verkrijgen bij het behandelen van zwaarlijvige patiënten of het uitvoeren van procedures onder volledige narcose. De nieuwe EP Navigator van Philips neemt de barrières weg waar elektrofysiologen bij de traditionele werkstroom tegenop liepen en zorgt zo voor een optimale driedimensionale rotatiescan die de werkstroom bij dit soort procedures sterk verbetert. Om het driedimensionale beeld te verkrijgen, hoeft de patiënt tijdens de geoptimaliseerde driedimensionale rotatiescan bovendien minder lang te worden blootgesteld aan straling, aangezien het apparaat een kortere boog van slechts 159 graden nodig heeft, vergeleken met de 240 graden van een traditionele scan.

 

“Het gebruik van de EP Navigator met driedimensionale rotatiescan levert diverse voordelen op voor mijn patiënten en teamleden”, vertelt dr. Vivek Reddy, verbonden aan het symposium en hoofd van de afdeling hartritmestoornissen in het Mount Sinai Medical Center in New York. “Ten eerste zorgt de rotationele angiografie ervoor dat we geen problemen meer hebben om beelden van goede kwaliteit te verkrijgen, zodat we onze werkstroom kunnen optimaliseren. Ik kan nu een rotationeel beeld vastleggen, een driedimensionale versie maken en deze vervolgens op de röntgenbeelden projecteren. Uit de schaduwen kunnen we dan afleiden waar de katheters zich ten opzichte van het linker atrium bevinden terwijl we de katheters via de röntgenbeelden manipuleren.”

 

Integratie met mapping-systemen
Optimale integratie is van groot belang om maximaal te kunnen profiteren van de voordelen van geavanceerde oplossingen voor röntgenbeeldvoming en mapping. Philips en Biosense Webster werken samen om zulke integratie mogelijk te maken. Met de EP Navigator van Philips is het nu al mogelijk om de middels driedimensionale rotatiescans verkregen hartanatomie naadloos te integreren in het CARTO® 3 Mapping System van Biosense Webster.

 

Op grond van een onlangs gesloten overeenkomst tussen Philips en Biosense Webster wil Philips de mogelijkheid bieden om Philips Allura-röntgenbeelden te integreren in de CARTOALARATM-module van het CARTO® 3 Electroanatomical Mapping System van Biosense Webster. Integratie van de vastgelegde Philips-röntgenbeelden met mapping-gegevens in het CARTO® 3-systeem zorgt voor betere anatomische detaillering en oriëntering in één beeld.

 

“Philips wil zich inzetten om de behandeling van hartritmestoornissen te verbeteren, om zo te zorgen voor betere resultaten voor patiënten en hun kwaliteit van leven te optimaliseren. We blijven doorgaan met het verbeteren van de hulpmiddelen die beschikbaar zijn voor elektrofysiologen, door innovatieve oplossingen voor onvertraagde beeldgestuurde ondersteuning te bieden en door samen te werken met onze partners binnen de sector”, aldus Ronald Tabaksblat, General Manager Interventional X-ray bij Philips Healthcare. “Onze overeenkomst met Biosense Webster is een uitstekend voorbeeld van deze inzet, omdat we hiermee een probleemloze integratie van Philips Allura-röntgensystemen met het CARTO® 3 Mapping System mogelijk maken.”

 

De achttiende editie van het jaarlijkse Boston AF Symposium vindt plaats van 17 tot en met 19 januari 2013 in het Seaport Hotel en het World Trade Center in Boston. De EP Navigator van Philips is te vinden bij de Philips-stand (nummer 701).

 

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Philips Healthcare Benelux
Tel. +31 6 27 80125
Email: joost.maltha@philips.com

 

Sabine van Deursen
Philips Healthcare Communications
Tel.: +43 1601011464
Email: sabine.van.deursen@philips.com 

.

Over de EP Navigator van Philips

De EP Navigator is een door Philips ontwikkeld intuïtief systeem voor onvertraagde beeldvorming. Het systeem stelt elektrofysiologen in staat om de exacte positie van katheters te volgen tijdens navigatie- en ablatieprocedures voor de behandeling van atriumfibrilleren. Op basis van een eerder gemaakte CT- of MR-scan of een intraprocedurele driedimensionale rotatiescan brengt de EP Navigator de driedimensionale anatomie gedetailleerd in kaart. Het resultaat kan over een onvertraagde tweedimensionale fluoroscopie worden gelegd of geëxporteerd naar een compatibel mapping-systeem. De bruikbaarheid van dit systeem is in een aantal klinische onderzoeken aangetoond¹,². De nieuwste EP Navigator van Philips met geoptimaliseerde driedimensionale rotatiescanfunctionaliteit biedt de mogelijkheid om rotatiescans met een kortere boog te maken. De C-arm draait 159 graden om de patiënt heen en stelt een driedimensionale dataset samen die vergelijkbaar is met een CT-scan. De dataset kan vervolgens door de EP Navigator worden gelezen.


References:
¹ – Knecht S, et al. Computed tomography-fluoroscopy overlay evaluation during catheter ablation of left atrial arrhythmia. Europace. 2008; 10: 931-8.
² – Knecht S, et al. Prospective randomized comparison between the conventional electroanatomical system and three-dimensional rotational angiography during catheter ablation for atrial fibrillation. Heart Rhythm. 2010; 7:459-465.

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHIA) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2011 een omzet van EUR 22,6 miljard – wereldwijd circa 121.000  werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, home en portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum

.