Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Philips bundelen faciliteiten voor versnellen innovaties in medische beeldvorming

november 14, 2012

EINDHOVEN – De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Philips namen vandaag op de High Tech Campus in Eindhoven een nieuw gezamenlijk laboratorium in gebruik met als naam het Center for imaging research and Education, ‘CIRE’. Het is één van de meest complete laboratoria in Nederland voor publieke en private R&D. De organisaties bundelen een deel van hun onderzoeksfaciliteiten. Hierdoor kunnen innovaties op het gebied van medische beeldvorming voor diagnostiek en behandeling versneld gaan plaatsvinden. De locatie biedt bovendien een state of the art opleidingsfaciliteit voor toekomstige professionals in onderzoek en klinische praktijk.
 
Tot op heden beschikten zowel Philips Research als de TU/e over aparte onderzoekslaboratoria voor chemie, radiochemie, biologische en medische beeldvorming. Ongeveer 45 onderzoekers van de TU/e verhuisden met onderzoeksapparatuur naar het nieuwe laboratorium op de High Tech Campus. 

 

De uitgebreide faciliteiten voor prototypering en productontwikkeling van Philips Research, gecombineerd met het innovatieve ecosysteem dat op de High Tech Campus heerst, bieden een optimale omgeving voor het omzetten van wetenschappelijke onderzoeksresultaten naar de klinische praktijk. Met de samenwerking leggen Philips Research en de TU/e een concrete basis voor een nationaal valorisatieprogramma binnen de topsectoren Life Sciences & Health en High Tech Systems & Materials. Dit programma heeft als doel de nieuwe wetenschappelijke innovaties succesvol te vertalen naar de praktijk, waardoor ze sneller van waarde kunnen zijn voor patiënten.
 
Multidisciplinaire samenwerking
Binnen het onderzoek werken beide onderzoeksgroepen samen met universitair medische centra in binnen- en buitenland. Het is de ambitie van de TU/e en Philips om in de toekomst onderzoekers uit ziekenhuizen en academische centra nog meer te betrekken bij het onderzoek. Hiermee willen ze komen tot innovatieve oplossingen die relevant zijn voor problemen in de gezondheidszorg.
 
Wetenschappers gebruiken zeer geavanceerde apparatuur voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, diagnostische technieken en behandelmethoden. Gemeenschappelijk gebruik van deze kostbare en kennisintensieve voorzieningen kan de toegankelijkheid van R&D en onderwijs op het gebied van medische beeldvorming vergroten.  
 
De TU/e en Philips willen met de nieuwe faciliteiten bovendien bijdragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor startende kleine en middelgrote bedrijven die actief zijn in het domein van de twee topsectoren. Om dit te stimuleren worden vandaag een aantal innovatievouchers beschikbaar gesteld waarmee de TU/e en Philips een aantal bedrijven toegang geven tot de expertise van hun onderzoekers.
 
Beeld gestuurde behandeling van kanker
Een voorbeeld van gezamenlijk onderzoek van Philips en de TU/e, is het onderzoek naar gerichte behandeling van kanker door beeld gestuurde interventies. Een combinatie van ultrageluid en MRI zou kanker in de toekomst beter kunnen opsporen en behandelen, door lokale toediening van chemotherapie. De hoop is dat hierdoor schade aan omliggend weefsel beperkt of zelfs vermeden kan worden. Dezelfde technologie zou ook toegepast kunnen worden in beeld gestuurde toediening van andere geneesmiddelen. In samenwerking met UMC Utrecht als klinische partner wordt door de beide Eindhovense partners een ambitieus programma opgezet om meer effectieve behandelmethoden voor kanker te ontwikkelen.

Voor meer informatie:

Joost Maltha
Philips Healthcare
Tel.: +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

 

Matthew Harris
Philips Research
Tel.: +31 40 27 43703
Mobile: +31 6 31699310
E-mail: matthew.harris@philips.com 
 
Aukje Zijlstra
Facultair Communicatiemedewerker
Technical University Eindhoven
Tel: 040 247 3043
Email: A.Zijlstra@tue.nl

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2011 een omzet van EUR 22,6 miljard – wereldwijd circa 121.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming heeft leiderschapsposities op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op http://www.philips.nl/nieuwscentrum.

.