Máxima Medisch Centrum en Philips presenteren baanbrekend gezinsgericht Vrouw Moeder Kind-Centrum


Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima opent innovatief gezinsgericht centrum voor zorg aan moeder en kind. Uniek centrum verlegt grenzen door mensgerichte zorg voor ouders en kinderen te bieden.

september 20, 2012

Veldhoven – Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven en Koninklijke Philips Electronics N.V. hebben vandaag een baanbrekend nieuwe Vrouw Moeder Kind-Centrum (VMK-centrum) gepresenteerd. Het centrum verlegt de standaard voor de wijze waarop klinische zorg aan moeder en kind wordt verleend. In het VMK-centrum wordt integrale gezinsgerichte zorg verleend aan ouders en hun pasgeboren kind, zowel vóór, tijdens als na de bevalling. Dankzij de samenwerking tussen Philips en het MMC is het VMK-centrum een van de eerste Europese centra in zijn soort waar mensgerichte zorg in deze vorm wordt verleend.
 
Het centrum biedt moeder en kind een warme, intieme en ondersteunende omgeving met geïntegreerde oplossingen voor moeders en kinderen tijdens de zwangerschap, de weeën en de bevalling en bij de postnatale, neonatale en pediatrische zorg. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de resultaten van recent onderzoek om de groei van de baby en de ontwikkeling van een emotionele band met de ouders te bevorderen, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid of de kwaliteit van de zorgverlening. Onderzoek  wijst uit dat gezinsgerichte en ontwikkelingsgerichte zorg op NICU-afdelingen (Neonatal Intensive Care Unit) kan bijdragen aan betere zorgresultaten voor het kind en een kortere opnameduur. Bovendien kunnen deze zorgconcepten helpen bij het terugdringen van de hoge ziekenhuiskosten als gevolg van de intensieve zorg die pasgeborenen nodig hebben.

 

Het nieuwe VMK-centrum is zo ontworpen dat moeder en kind in één comfortabele kamer alle benodigde zorg kunnen ontvangen. Dit omvat de zorg vóór, tijdens en na de bevalling, evenals ondersteuning bij borstvoeding en bij ontslag uit het ziekenhuis. Als de moeder tijdens het proces medische problemen ondervindt, kunnen gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen haar op haar eigen kamer bezoeken. Zij hoeft dan niet naar een andere afdeling te verhuizen of van haar kind te worden gescheiden. Dit concept wordt in Europa nog niet algemeen toegepast. Ook op de NICU-afdeling van het MMC verblijven vroeggeboren kinderen gedurende hun behandeling en herstelproces bij hun moeder in een privékamer. Moeders bleven voorheen meestal op de kraamafdeling, terwijl hun pasgeboren kind verhuisde naar een traditionele NICU.


Het Máxima Medisch Centrum is tevens het eerste ziekenhuis ter wereld waar een nieuw ontwerpconcept van Philips zal worden getest. Vrouwen en hun partners worden tijdens de weeën ondersteund met behulp van interactieve animaties en een speciale smartphone-applicatie.

 

"We zijn zeer trots dat we dankzij samenwerking en innovatie grenzen hebben verlegd bij de verlening van zorg aan moeder en kind", aldus professor dr. Guid Oei, gynaecoloog bij het Máxima Medisch Centrum en een van de oprichters van het nieuwe Vrouw Moeder Kind-Centrum. "We kunnen nu hoogwaardige zorg combineren met de warmte en intimiteit die ouders en kinderen nodig hebben vóór, tijdens en na de bevalling, zelfs als het nieuwe leven begint met ernstige complicaties."

 

Op basis van de wetenschappelijk onderbouwde 'best practices' van het internationaal erkende Global Wee Care-programma van Philips heeft het MMC de werkstromen in het VMK-centrum volledig ingericht rond de behoeften en bioritmes van moeder en kind. Daarnaast is ook veel aandacht besteed aan een optimale interactie tussen verpleegkundigen en ouders. Het doel is om een herstelbevorderende omgeving te creëren, om pijn en spanning bij baby's tot een minimum te beperken en om samen te werken met gezinsleden. Het Global Wee Care-programma omvat onder meer trainingen op het gebied van positionering, verzorging en voeding van vroeggeborenen.

 

"Al ruim veertig jaar richten wij ons op de verzorging van moeder en kind, beginnend met doorbraken op het gebied van foetusbewaking in 1968, algoritmes voor fysiologische metingen bij pasgeborenen en gespecialiseerde controlesystemen voor NICU-afdelingen in de vroege jaren zeventig. Daarna hebben we onze activiteiten uitgebreid naar ondersteuning voor moeder en kind, vanaf de zwangerschap tot de terugkeer naar huis", aldus David Russell, algemeen directeur Mother & Child Care bij Philips Healthcare. "Deze samenwerking tussen Philips en het Máxima Medisch Centrum is een uitstekend voorbeeld van onze inzet voor gezinsgerichte zorg, die meer omvat dan alleen de levering van apparatuur. Onze holistische benadering omvat tevens opleidingen en trainingen om een echte transformatie in de klinische praktijk tot stand te brengen."

 

Achtergrondinformatie Máxima Medisch Centrum en Philips Mother Child Care 

 

Foto

 Het Máxima Medisch Centrum is tevens het eerste ziekenhuis ter wereld waar een nieuw ontwerpconcept van Philips zal worden getest. Vrouwen en hun partners worden tijdens de weeën ondersteund met behulp van interactieve animaties en een speciale smartphone-applicatie.

Foto

 Philips ontwikkelde voor intensive care units voor vroeggeboren baby’s speciaal de SnuggleUp. Dit is een zacht, comfortabel 'nestje' waarmee het kind in een optimale, fysiologisch stabiele positie kan worden geplaatst.

Voor persvoorlichting kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Philips Healthcare Benelux
Tel: +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com 
 

Steve Klink
Philips Corporate Communications
Tel: +31 20 5977415
Email: steve.klink@philips.com 
 
Ralph van Disseldorp
Máxima Medical Center
Tel: +31 40 8889140
E-mail: r.vandisseldorp@mmc.nl 

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2011 een omzet van EUR 22,6 miljard – wereldwijd circa 122.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming is marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, home en portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum

.

Over Máxima Medisch Centrum

Máxima Medisch Centrum is een groot topklinisch ziekenhuis met vestigingen in Eindhoven en Veldhoven. Jaarlijks bezoeken meer dan 171.000 mensen het ziekenhuis voor een eerste poliklinisch bezoek. Ruim 25.000 mensen worden jaarlijks in Máxima Medisch Centrum opgenomen, meer dan 38.000 komen er per jaar voor een dagbehandeling. In het ziekenhuis zijn meer dan 200 medisch specialisten en ruim 3000 medewerkers werkzaam. Máxima Medisch Centrum heeft een officieel erkende derdelijnsfunctie voor zowel Neonatologie (Neonatale Intensive Care Unit) als complexe zwangerschappen (Obstrische High Care). www.mmc.nl

.