Philips sluit overeenkomst met Amerikaanse Corindus en wordt exclusieve leverancier robot ondersteund interventiesysteem voor behandeling hartziekten in Verenigde Staten

augustus 23, 2012

Philips wordt de exclusieve distributeur van Corindus’ CorPath 200 Systeem, het eerste door een robot ondersteunde systeem ter wereld voor de minimaal invasieve behandeling van vernauwde kransslagaders

 

Amsterdam, Nederland en Natick, Massachusetts, VS – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en Corindus Vascular Robotics hebben vandaag een distributieovereenkomst aangekondigd voor het CorPath 200 Systeem van Corindus. Het systeem werd recentelijk goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en is het eerste door robottechnologie ondersteunde systeem ter wereld voor de minimaal invasieve behandeling van vernauwde kransslagaders bij patiënten met coronaire hartziekte. Deze procedure staat ook bekend als ‘percutane coronaire interventie’ (PCI). Er zijn geen financiële details over de exclusieve distributieovereenkomst bekendgemaakt. Philips, dat vooroploopt in interventionele beeldvorming, bezit een minderheidsaandeel in Corindus Vascular Robotics, dat handelt in robotgeassisteerde systemen voor cardiologische interventieprocedures.

 

Het CorPath 200 Systeem kan worden geïntegreerd met alle grote röntgenfluoroscopiesystemen, waaronder röntgenapparatuur uit de Allura-serie van Philips. Het robotgeassisteerde systeem is een compact en kostenefficiënt systeem dat kan worden gebruikt met standaardstents, -katheters en -voerdraden. De distributieovereenkomst geeft beide bedrijven volmacht om dit unieke robotgeassisteerde systeem in de Verenigde Staten te verkopen en zo te voorzien in een onmiddellijke behoefte van patiënten, interventiecardiologen en medisch personeel. Deze overeenkomst is de volgende stap in de alliantie tussen Philips en Corindus, die in 2011 is aangekondigd.

 

“Er ligt een groot potentieel voor robotgeassisteerde interventietechnologieën om de huidige beeldgeleide minimaal invasieve procedures te verbeteren. Dit is een snel groeiende markt met meer dan één miljoen PCI-procedures die naar schatting in 2012 in de Verenigde Staten worden uitgevoerd,” aldus Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare. “Door te gaan samenwerken met partners met complementaire en unieke sterke punten, zoals Corindus Vascular Robotics, trachten we de toekomst van de gezondheidszorg te bepalen door innovatieve oplossingen te bieden die de klinische capaciteit vergroten, de uitkomsten voor patiënten verbeteren en de zorgkosten verlagen.”

 

Röntgenfluoroscopie is algemeen geaccepteerd als de geschiktste beeldvormingstechniek om nauwkeurig in beeld te brengen hoe de katheter en andere interventie-instrumenten tijdens de minimaal invasieve behandeling van hartaandoeningen door het lichaam worden verplaatst. Klinische gegevens over een langere periode hebben echter aangetoond dat interventiecardiologen de kans lopen gezondheidsproblemen en orthopedische aandoeningen te krijgen, aangezien zij vele PCI-procedures uitvoeren. Als mondiale leider op het terrein van interventiecardiologie, die een uitgebreid portfolio aan beeldvormingssystemen en geavanceerde interventie-instrumenten biedt, is Philips er alles aan gelegen om clinici en medisch personeel te helpen de blootstelling aan röntgenstraling te verlagen, voor hun patiënten, maar ook voor henzelf.

 

Het CorPath 200 Systeem is ontworpen voor de robotgeassisteerde plaatsing van de voerdraden met stents of ballonkatheters die in de kransslagaders worden gebruikt bij PCI-procedures. Het systeem wordt door de interventiecardioloog bediend vanuit een interventiecockpit, waar de gebruiker tegen straling wordt beschermd. Bovendien kan de gebruiker door zijn zittende houding voor de monitors de metingen beter aflezen en heeft deze beter zicht op het angiografiescherm, terwijl tegelijkertijd vermoeidheid wordt tegengegaan en belasting van hoofd, nek en rug wordt geminimaliseerd.

 

“In ons ziekenhuis voeren we meer dan 2.000 procedures per jaar uit,” vertelt Dr. J Jeffrey Marshall van het Northeast Georgia Medical Center Heart Center in de Verenigde Staten.  “Sommige daarvan duren langer dan 4 uur, terwijl de specialist met een zware loden schort om over een bed gebukt sta. Met robotgeassisteerde interventies kunnen we de procedure beschermd tegen straling uitvoeren, terwijl we de voerdraden met stents of ballonkatheters in de kransslagaders zeer precies kunnen besturen. Het CorPath 200 Systeem kan de precisie vergroten en de besturing voor de plaatsing van stents en voerdraden verbeteren. Uiteindelijk kan daardoor de zorg voor de patiënt worden verbeterd.” 

 

Het CorPath PRECISE-onderzoek* - een prospectief, eenarmig, multicentrisch onderzoek waaraan 164 patiënten deelnamen en dat als basis diende voor het indienen van de aanvraag voor de voorlopige goedkeuring (510(k)) bij de FDA - toonde aan dat robotgeassisteerde PCI veilig en mogelijk is voor patiënten en dat het voor de interventiecardioloog een veiligere procedure kan bieden doordat het de blootstelling aan straling significant verlaagt.

 

“We zijn blij met zo’n sterke partner als Philips met zijn sterk gevestigde reputatie en aanwezigheid in interventiecardiologie,” zei David Handler, directeur en CEO van Corindus. “Het verkoopteam van Philips in de VS heeft al kennisgemaakt met het CorPath 200 Systeem en er wordt hard aan gewerkt om het systeem in de VS winstgevend te maken. Daarnaast versterkt Corindus Vascular Robotics ons verkoopteam in de VS ook om klinische ondersteuning te bieden aan interventiecardiologen die robotgeassisteerde PCI uitvoeren.”  

Voor media-inlichtingen kunt u contact opnemen met:

Philips:
Steve Klink
Philips Corporate Communications
Tel: + 31 20 5977 415
E-mail: steve.klink@philips.com 

 

 

 

Corindus Vascular Robotics:
Krystin Hayward
Schwartz MSL for Corindus Vascular Robotics
Tel: +1 781 684 0770
E-mail: corindus@schwartzMSL.com

 

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een veelzijdige onderneming die actief is op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De onderneming is gericht op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties op het terrein van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips – met in 2011 een omzet van EUR 22,6 miljard – wereldwijd circa 122.000 werknemers in dienst, met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. De onderneming is marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum 

.