Philips en Imaging the World (ITW) laten positieve effecten zien van introductie prenataal echo-onderzoek op platteland van Uganda voor millenniumdoelstelling 5

juli 3, 2012

Veelbelovende eerste resultaten van gezamenlijk onderzoeksproject: toename van ruim 50% van het aantal prenatale onderzoeken en bevallingen in het Nawanyago Health Centre III in plattelandsdistrict Kamuli

 

Philips breidt samenwerking uit met Imaging the World en stelt acht ClearVue echosystemen beschikbaar voor gebruik in Uganda

 

Philips herhaalt betrokkenheid met millenniumdoelstellingen 4 en 5 tijdens Uganda-deel van 'Cairo to Cape Town'-roadshow

 

Kampala, Uganda – Koninklijke Philips Electronics N.V. (AEX: PHI, NYSE: PHG) en non profitorganisatie Imaging the World (ITW) hebben laten zien dat de moedersterfte in afgelegen gebieden kan worden teruggebracht met betaalbare echotechnologie. Door middel van echo-onderzoek kunnen aanstaande moeders en hun zorgverleners vroegtijdig worden geattendeerd op complicaties, zodat vrouwen met een gezondheidsrisico tijdig kunnen worden doorverwezen naar gespecialiseerde gezondheidscentra.

 

Deze eerste positieve resultaten van een gezamenlijk opgezet onderzoek in Uganda, uitgevoerd door ITW, werden bekendgemaakt tijdens het Uganda-gedeelte van de Cairo to Cape Town-roadshow 2012 van Philips. Naast de levering van acht ClearVue-systemen voor gebruik op het platteland van Uganda maakte Philips tevens bekend de samenwerking met ITW te zullen uitbreiden.


De roadshow deed Uganda voor het eerst aan en was op 2 en 3 juli in Kampala, de hoofdstad van het land. De roadshow, die met name gericht is op de zorg voor moeder en kind, ondersteunt en bevordert de millenniumdoelstellingen 4 en 5, respectievelijk het verminderen van kindersterfte met twee derde en moedersterfte met driekwart in 2015.


Echo-onderzoeken kunnen sommige complicaties tijdens de zwangerschap uitsluiten
Bijna alle vrouwen in landen met ontwikkelde economieën krijgen tijdens hun zwangerschap ten minste vier onderzoeken, worden bij de bevalling begeleid door een ervaren verpleegkundige en ontvangen zorg na de bevalling. Hier staat tegenover dat maar 47% van de Ugandese vrouwen prenatale zorg ontvangt en dat er in slechts 42% van de gevallen een gekwalificeerde verpleegkundige bij de bevalling aanwezig is. Volgens ramingen van UNICEF staat het moedersterftecijfer (het aantal vrouwen dat jaarlijks overlijdt aan complicaties tijdens de bevalling of zwangerschap per honderdduizend levendgeborenen) in Uganda op 310.

 

Om dit probleem aan te pakken zijn structurele oplossingen vereist. Philips en ITW hebben de handen ineengeslagen om betaalbare echografieoplossingen te bieden in plattelandsgebieden waar echo-onderzoek niet standaard mogelijk is.


“In de armste delen van de wereld is echoapparatuur niet beschikbaar of is deze onbereikbaar”, aldus Dr. Kristen DeStigter, radiologe en president en medeoprichter van ITW. “Door de alliantie met Philips zijn we nu in staat diagnostische zorg in deze gebieden te verlenen. Het ClearVue echosysteem biedt een aanmerkelijk betere beeldkwaliteit dan systemen die traditioneel in deze omgeving worden gebruikt. Door echotechnologie te combineren met een opleidingsprogramma en een netwerk van toegewijde zorgspecialisten brengen we medische expertise en kwalitatief hoogwaardige zorg naar de mensen die dit het hardst nodig hebben”.


Veelbelovende eerste resultaten
In het door Philips gefinancierde onderzoek van ITW werd nagegaan welke gevolgen de toepassing van speciaal echo-onderzoek met volumeopnames heeft voor de zorg. De opnamen worden gemaakt door gezondheidswerkers die hiertoe een basisopleiding hebben gekregen.
De beelden worden vervolgens via het draadloze ITW-netwerk verzonden naar nationale en internationale echospecialisten om op afstand te worden uitgelezen. Na bestudering van de beelden stuurt de specialist een voorlopige diagnose terug. Op basis hiervan kan de patiënt eventueel worden doorverwezen voor verdere zorg.

 

Na een periode van zes maanden met dit systeem blijkt het aantal prenatale onderzoeken en bevallingen in het Nawanyago Health Centre III met ruim 50% te zijn toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast werden patiënten indien noodzakelijk doorverwezen naar het regionale ziekenhuis, Kamuli Mission Hospital (KMH), voor een bevalling door middel van een keizersnede. Tot dusverre zijn er ruim duizend patiënten onderzocht. De resultaten zijn opgeslagen op een PACS-server op afstand, onder meer om de kwaliteit van de beelden te kunnen beoordelen.

 

Philips en ITW willen het project in Uganda voortzetten en de mogelijkheid bestaat dat het in de toekomst ook in andere Afrikaanse landen zal plaatsvinden. Hiertoe gaat Philips acht nieuwe ClearVue echosystemen aan ITW beschikbaar stellen voor gebruik in projecten.


Rondetafelgesprek en trainingsworkshops
Als onderdeel van de roadshow in Uganda houdt Philips in Kampala tevens een rondetafelgesprek over de millenniumdoelstellingen 4 en 5 en worden er klinische trainingsworkshops voor artsen georganiseerd in het plaatselijke Mulago Hospital. Tijdens de daaropvolgende receptie zal presidentsvrouw Janet Museveni, tevens minister voor Karamoja (een district in het noordoosten van Uganda) een keynote-speech houden over de millenniumdoelstellingen. Daarbij zal zij met name ingaan op de progressie en prioriteiten met betrekking tot de gezondheidszorg voor moeder en kind in Uganda.

 

Cairo to Cape Town-roadshow 2012 van Philips
De roadshow van Philips is op 14 mei van start gegaan in Caïro en zal elf landen en zeventien steden in Afrika aandoen. Tijdens de roadshow zal het Philips-team innovaties tonen en met klanten, overheden, niet-gouvernementele organisaties en de media in gesprek gaan over de belangrijkste uitdagingen waar Afrika op dit moment voor staat De volgende halte is Nairobi (Kenia) op 5 juli.


Kijk voor meer informatie over de Cairo to Cape Town-roadshow op: www.philips.com/africaroadshow

Voor meer persinformatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van zinvolle innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 122.000 werknemers in dienst met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.6 miljard in 2011 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.

Over Imaging the World

Door het beschikbaar stellen van opleidingsprogramma's, hulpmiddelen en een netwerk zorgt Imaging the World voor een revolutionaire verbetering van de diagnostische gezondheidszorg in de armoedigste gebieden op aarde. De betaalbare, schaalbare en duurzame beeldvormingsoplossingen van Imaging the World zijn overal ter wereld inzetbaar waar mobiele telefonie mogelijk is. Deze baanbrekende benadering op het gebied van opleidingen en technologie biedt hoop voor degenen die dit het hardst nodig hebben.

.