Verhuizing van pasgeborenen naar Vrouw Moeder Kindcentrum: zieke kinderen en moeders voortaan samen behandeld


Máxima Medisch Centrum en Philips werken samen aan een internationale uniek zorgconcept voor moeder en kind

april 3, 2012

Veldhoven - Vandaag worden de ernstig zieke en veel te vroeg geboren kinderen van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) verhuisd naar hun nieuwe onderkomen: het Vrouw Moeder Kindcentrum in Veldhoven. Op zich is alleen een verhuizing van deze uiterst fragiele patientjes  al bijzonder. Nu worden bovendien de afdelingen voor behandeling van zowel zeer zieke zuigelingen als zieke moeders volledig geïntegreerd. De moeder en haar pasgeboren kind, die voorheen noodgedwongen van elkaar werden gescheiden en apart verbleven op gespecialiseerde gynaecologie en kinderafdelingen, kunnen hierdoor voortaan samen behandeld en verpleegd worden. Een internationaal uniek concept, dat het ziekenhuis samen met medisch technologieconcern Philips realiseert.

 

“Het is medisch wetenschappelijk aangetoond dat moeder en kind beter herstellen als ze samen behandeld kunnen worden¹”, zegt dr. Thilo Mohns, neonatoloog. “De biologische band zou eigenlijk niet verbroken moeten worden omdat de medische zorg in ziekenhuizen een structuur rondom specialismen heeft”.


Maar zo voor de hand liggend als het klinkt, zo lastig is het om geïntegreerde zorg voor moeder en kind in praktijk te brengen. Hiervoor moet niet alleen het fysieke gebouw toegerust zijn, maar vooral ook de techniek en het personeel.

 

Dikwijls is het zo dat zorg in het gebouw moet passen. In het geval van het Vrouw Moeder Kindcentrum is dat precies andersom: het gebouw is zo gemaakt dat het precies aansluit op de behoefte van de patiënt en de hierop aangepaste zorgprocessen.

 

De technologie moet hierin naadloos mee: iedere verblijfskamer is een flexibele zorgomgeving die kan worden aangepast aan patiëntcategorie (moeder, kind) en zorgzwaarte. Daardoor kunnen moeder en kind in dezelfde ruimte blijven, terwijl medische technologie naar behoefte kan worden geïntegreerd om zelfs zeergeavanceerde zorg op maat te kunnen geven.


Een vitaal onderdeel hierbij is het bewaken van de conditie van het kind. Om moeder en kind vanuit de conventionele centrale Neonatale Intensive Care afdeling nu een privé-ruimte te kunnen bieden, wordt een geïntegreerd monitoringsysteem van Philips ingezet dat het mogelijk maakt alle noodzakelijke in het ziekenhuis beschikbare informatie over het kind samen te brengen en deze op eenvoudige wijze voor de zorgverleners toegankelijk maakt. Denk daarbij aan vitale functies, labresultaten, medische beelden, medicatie en geplande medische handelingen. Het personeel kan zo onmiddellijk de kleinste veranderingen waarnemen en daarop inspelen.

 

“Wij zijn een bedrijf dat zich breed richt op gezondheid en welzijn. Vanuit dat oogpunt kunnen we vanzelfsprekend goed bijdragen aan dit unieke en innovatieve concept door met technologische innovatie de specifieke behoeften van de baby’s te adresseren en hun ouders veel nauwer bij het zorgproces te betrekken,” zegt David Russell, hoofd van Mother & Child Care bij Philips Healthcare. “Wij willen het mogelijk maken complexe zorg voor moeder en kind op een veilige manier te verlenen, maar ook op een manier die inspeelt op de individuele en ontwikkelingsbehoeften van iedere pasgeborene en ieder gezin.”

 

Het ziekenhuis heeft hiervoor samen met Philips de nieuwste wetenschappelijke kennis en wereldwijde bewezen best-practises op het gebied van vrouw-moeder-kindzorg gebundeld in het nieuwe centrum. Zowel verpleegkundigen als medisch specialisten komen naar de patiënten toe, in plaats van dat patiënten naar de desbetreffende afdelingen gaan. Bovendien zijn hun werktaken vormgegeven rondom de behoeften en van het kind en spelen naast de klinische behandeling ook zorg, aandacht en contact eenhoofdrol. De aanwezigheid van licht en geluid is geanalyseerd en dit soort vaak storende elementen zijn volledig in lijn gebracht met het slaap- waakritme van het kind.

 

“Het realiseren van het Vrouw Moeder en Kindcentrum is een majeure operatie” stelt dr. Mohns. “We zijn dan ook trots op het resultaat. Het belangrijkste is echter dat families elke dag weer baat kunnen hebben van deze nieuwe opzet in de zorg”

 

¹ Shield, L et al: (2007); Family-centered Care for children in hospital (Review): The Cochran Library 2007, issue 1

Meer informatie:

Ralph van Disseldorp
Woordvoerder Máxima Medisch Centrum
Tel. +31 40 8889140
E-mail: r.vandisseldorp@mmc.nl

 

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

Over Máxima Medisch Centrum

Máxima Medisch Centrum is een groot topklinisch ziekenhuis met vestigingen in Eindhoven en Veldhoven. Jaarlijks bezoeken meer dan 171.000 mensen het ziekenhuis voor een eerste poliklinisch bezoek. Ruim 25.000 mensen worden jaarlijks in Máxima Medisch Centrum opgenomen, meer dan 38.000 komen er per jaar voor een dagbehandeling,
In het ziekenhuis zijn meer dan 200 medisch specialisten en ruim 3000 medewerkers werkzaam. Máxima Medisch Centrum heeft een officieel erkende derdelijnsfunctie voor zowel Neonatologie (Neonatale Intensive Care Unit) als complexe zwangerschappen (Obstrische High Care).
 www.mmc.nl

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 122.000 werknemers in dienst met verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.6 miljard in 2011 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer nieuws over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.