Philips en Catharina Ziekenhuis werken samen aan innovatie bij de behandeling van hartritmestoornissen

februari 10, 2012

Eindhoven – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en het Catharina Ziekenhuis, dat een toonaangevende rol speelt in de interventiecardiologie, werken samen om meer bekendheid te geven aan de nieuwste oplossingen en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de diagnose en minimaal invasieve behandeling van hartritmestoornissen.

 

Het Catharina Ziekenhuis, Philips en andere partners organiseren momenteel een symposium in Eindhoven onder de titel Evolution in healthcare. Er worden presentaties verzorgd door toonaangevende deskundigen uit de zorgindustrie die zullen ingaan op de cruciale rol die innovatie vervult in de ontwikkeling van de gezondheidszorg. Tijdens het symposium worden innovaties in de behandeling van hartritmestoornissen besproken, om te laten zien hoe technologische innovatie het leven van de patiënt kan verbeteren en de maatschappij ten goede kan komen.

 

Eind 2011 werkten Philips en het Catharina Ziekenhuis gezamenlijk aan het opzetten van een hypermodern elektrofysiologisch (EP) laboratorium voor de behandeling van hartritmestoornissen. Uit deze samenwerking kwam een uniek sociale media initiatief voort, waarbij de hartpatiënt Ad Langendonk centraal stond. Vanaf 10 januari gebruikten Ad Langendonk en zijn behandelend cardioloog, Lukas Dekker, twitter vóór, tijdens en na een minimaal invasieve interventie waarbij de hartritmestoornis van de heer Langendonk via een katheterprocedure werd behandeld. Op 27 januari is de procedure met succes uitgevoerd, en Ad Langendonk heeft nu weer uitzicht op een volwaardig leven.

 

“De uitdaging in de zorg is om de zorgkwaliteit te verhogen, maar ook te voldoen aan de toenemende vraag én de kosten in de hand te houden,” aldus Dr. Lukas Dekker, cardioloog van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Innovatie is de enige manier om duurzame oplossingen te ontwikkelen. We moeten blijven investeren in innovatie, en het is belangrijk om het publiek daar meer bewust van te maken. Daarom ben ik ook zo enthousiast over deze initiatieven. Ze brengen mensen bij elkaar en bevorderen de uitwisseling van ideeën, zowel persoonlijk als via internet.”

 

“Technologische innovatie is een belangrijk stukje in de puzzel die zorg heet,” meent CEO Hans Bossink van Philips Healthcare Benelux. “Uiteindelijk draait het bij de zorg om mensen. We hebben een platform gerealiseerd waarbij mensen écht konden ervaren wat innovatie betekent voor medische ingrepen, welke impact het heeft op de wijze waarop zorg wordt verleend en welke invloed het heeft op de klinische resultaten.”

 

Hartritmestoornissen worden veroorzaakt door een verstoring van de elektrische prikkels die de hartslag reguleren. Ze kunnen de gezondheid ernstig bedreigen en bijvoorbeeld hartfalen of een beroerte veroorzaken. Veel hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren (AF), kunnen worden behandeld met minimaal invasieve elektrofysiologische (EP) procedures, die in het EP-lab worden uitgevoerd. Deze procedures vereisen de inzet van geavanceerde hulpmiddelen voor beeldgeleiding en interventie, waarmee de arts een optimaal klinisch resultaat kan bereiken en ongewenste voorvallen kan minimaliseren.

 

In het nieuwe EP-lab van het Catharina Ziekenhuis vindt integratie plaats van real-time-gegevens die door diverse specifieke technologieën worden geleverd. Het lab verzamelt essentiële informatie over procedures en beeldvorming afkomstig van diverse bronnen, zoals ecg’s en 3D-systemen voor het in kaart of beeld brengen van gegevens. Daardoor beschikken EP-teamleden over informatie die ze nodig hebben om een afgewogen beslissing te nemen. Voor een efficiënte workflow worden alle gegevens op één scherm gepresenteerd. Al deze gegevens kunnen via hetzelfde toetsenbord en dezelfde muis worden bestuurd.

 

Achtergrondinformatie:

 

Feiten en cijfers - Boezemfibrilleren en de behandeling met katheterablatie

 

Minimaal invasieve behandeling voor boezemfibrilleren 

Voor media-inlichtingen kunt u contact opnemen met:

 

Philips:
Steve Klink
Philips Corporate Communications
Tel: +31 20 5977415
Email: steve.klink@philips.com

 

Joost Maltha
Philips Healthcare
Tel. +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com
 
Catharina Hospital
Roel Rambags
Tel. + 31 40 239 8492
E-mail: roel.rambags@catharinaziekenhuis.nl

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van 22.3 miljard € in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis is een modern topklinisch opleidingsziekenhuis waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn. Naast de reguliere basisfuncties, is het ziekenhuis vooral bekend om de behandeling van patiënten met kanker, hart- en vaatziekten en IVF. Er worden veel artsen en verpleegkundigen opgeleid en het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt, scoort internationaal hoge ogen. Het Catharina Ziekenhuis draagt al sinds 2000 het NIAZ-kwaliteitskeurmerk en kreeg in 2009, 2010 en 2011 de titel Topwerkgever.

.

Catharina Hartcentrum

Het Catharina Hartcentrum, onderdeel van het Catharina Ziekenhuis, is het grootste interventie- en electrofysiologisch centrum van Nederland en het op één na grootste cardiochirurgisch centrum van Nederland. Het Catharina Hartcentum is opleidingscentrum is voor cardiologen, interventiecardiologen en electrofysiologen, en één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar, de ontwikkeling en implementatie van nieuwe behandelmethodieken

.

Santeon

Het Catharina Ziekenhuis is een Santeon ziekenhuis. Santeon is een nationale ziekenhuisgroep die streeft naar de hoogste kwaliteit van medische zorg en gastvrijheid. Kijk op www.santeon.nl voor meer informatie.

.