Philips en Sara Lee breiden samenwerkingsverband uit om op de lange termijn door te groeien op de koffiemarkt


Exclusieve overeenkomst om het Senseo®-merk verder te versterken door middel van innovatie en marktgroei

januari 26, 2012

Amsterdam en Downers Grove (Illinois, VS) – Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) maakt vandaag bekend dat het is overeengekomen om zijn samenwerkingsverband met Sara Lee Corp. (NYSE: SLE) uit te breiden om verder te groeien op de wereldwijde koffiemarkt. In het kader van een nieuw exclusief samenwerkingsverband dat tot en met 2020 doorloopt, blijft Philips voor de duur van de overeenkomst de exclusieve distributeur en producent van Senseo-consumentenapparaten.


De verlenging van het samenwerkingsverband onderstreept de gezamenlijke inzet van Philips en Sara Lee om het Senseo-merk verder te versterken door te investeren in innovatie en marktgroei. In het kader van de overeenkomst draagt Philips zijn eigendomsrecht van 50% in het handelsmerk Senseo over aan Sara Lee. In de overeenkomst is bepaald dat Sara Lee een vergoeding aan Philips betaalt van in totaal EUR 170 miljoen. Deze compensatie voor de overeenkomst – die naar verwachting in de eerste helft van 2012 zal worden afgerond – wordt geboekt als EBT (winst vóór aftrek van belastingen).


“Met Senseo hebben Philips en Sara Lee een voortrekkersrol op de markt voor oplossingen voor geportioneerde koffie gespeeld en de thuisconsumptie van hoogwaardige koffie gerevolutioneerd,” aldus Pieter Nota, CEO van Philips Consumer Lifestyle. “Sinds de introductie in 2001 zijn al meer dan 33 miljoen Senseo-apparaten verkocht, en met de nieuwe overeenkomst leggen we de basis voor verder succes. Samen met ons Saeco-portfolio voor espresso-koffie bevinden we ons in een uitstekende positie om groei te realiseren op de markt voor koffiezetapparaten.”


“Deze aanwinst en het samenwerkingsverband stellen ons in staat om onze relatie met Philips te versterken, zodat we ons kunnen concentreren op innovatie in koffietechnologie en ons sterk kunnen richten op geografische groei,” aldus Jan Bennink, president-commissaris bij Sara Lee Corp. “Zijn lange geschiedenis van innovatie, in combinatie met de superieure verkoopkracht op onze belangrijkste markten, maakt Philips de perfecte partner om Senseo naar een hoger plan te tillen.”


De markt voor oplossingen voor geportioneerde koffie blijft groeien, met meer dan 15 miljoen verkochte apparaten in 2011 – een toename van meer dan 20% in vergelijking met het jaar daarvoor. Philips biedt een volledig portfolio koffie-oplossingen dat op maat is gesneden voor de behoeften van de markten waarop het actief is. Daarbij gaat het om filterkoffie, geportioneerde oplossingen en volledig automatische espresso-oplossingen. Met de merken Philips, Saeco en Gaggia is Philips een van de grootste producenten van koffiezetapparaten ter wereld. Sara Lee is wereldwijd onder verschillende merknamen in het koffiesegment actief, waaronder Douwe Egberts, Maison du Café, Café Pilão, Marcilla en Senseo. Sara Lee en Philips werken al sinds 2001 samen aan Senseo, waarbij het Sara Lee-merk Douwe Egberts de koffiepads produceert en Philips de portie-apparaten ontwerpt en in elkaar zet.

 

Senseo – feiten en cijfers
• Philips en Sara Lee brachten Senseo als eerste in Nederland op de markt, in 2001. Sindsdien is het op de markt gebracht in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk (2002), in Denemarken en Noorwegen (2003), in het Verenigd Koninkrijk (2004), in Hongarije (2006), in Spanje (2009), en in Brazilië (2010).
• Philips heeft al meer dan 33 miljoen Senseo-koffiezetapparaten verkocht.
• Sara Lee heeft al meer dan 35 miljard koffiepads verkocht, met een aanbod van 35 aanlokkelijke koffievariëteiten voor consumenten over de hele wereld.
• Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland (60%) beschikt over een Senseo-systeem; in Frankrijk (27%) en Duitsland (25%) is dat ruim een kwart.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Akkermans
Philips Corporate Communications
Tel: +31 20 5977 406
E-mail: joost.akkermans@philips.com 

 

Sara Lee Corporate Communications
Internationaal:
Michiel Quarles van Ufford
Tel: +31 30 292 7290


Noord-Amerika:
Mike Cummins
Tel: +1 630 598 8412

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van 22.3 miljard € in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

 

.

Over Sara Lee Corp

Sara Lee Corp. (NYSE: SLE) met haar toonaangevende portfolio voedsel- en drankenmerken – waaronder Ball Park, Douwe Egberts, Hillshire Farm, Jimmy Dean, Pickwick Teas, Sara Lee en Senseo – genereert zo'n USD 9 miljard aan netto-jaaromzet uit doorlopende activiteiten en heeft wereldwijd zo'n 20.000 medewerkers in dienst. In januari 2011 maakte Sara Lee Corp. bekend dat het bedrijf wordt opgesplitst in twee gespecialiseerde beursgenoteerde ondernemingen: één die zich richt op de internationale koffie- en theemarkt, en één die zich richt op de Noord- Amerikaanse markt voor vleesproducten. Voor meer informatie over Sara Lee kunt u terecht op www.saralee.com.

.