Lifestyle Research Association: langetermijnonderzoek op het gebied van gezondheid en welzijn


Samenwerkingsverband van tien jaar tussen Philips, Inria en Fraunhofer stimuleert innovatie op het gebied van huidverzorging, slaap en stressbeheersing

januari 26, 2012

Om samenwerking en onderzoek op het gebied van gezondheid en welzijn binnen Europa op de lange termijn te bevorderen, hebben Fraunhofer, Inria en Philips een gezamenlijk virtueel onderzoekslaboratorium in het leven geroepen: de Lifestyle Research Association (LIRA).

 

26 januari 2012 – Voor gezondheid en welzijn is het belangrijk dat we de juiste lichamelijke en mentale balans vinden in het hectische leven van vandaag de dag. Voldoende beweging, goede voeding, genoeg nachtrust en beheersing van stress zijn van groot belang op hoe we ons voelen. Daarnaast ontlenen we zelfvertrouwen aan een verzorgd uiterlijk, wat weer ten goede komt aan ons gevoel van welzijn.

 

LIRA
Eind oktober 2011 tekenden vertegenwoordigers van de drie organisaties de samenwerkingsovereenkomst bij Fraunhofer IGD in Darmstadt (Duitsland). LIRA is een Europees samenwerkingsverband dat tien jaar zal gaan duren. Het gezamenlijke onderzoek richt zich op actuele problemen op het gebied van gezondheid en welzijn. LIRA bestaat uit Philips Research, Inria, een Frans onderzoeksinstituut voor informatica en automatisering, en Fraunhofer, de grootste organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek in Europa. De organisaties hebben al eerder samengewerkt bij een langlopend onderzoeksproject, te weten Ambient Intelligence Research and Development (AIR&D).

 

“Ik ben blij dat we de handen opnieuw ineen kunnen slaan om innovatieve oplossingen te creëren op het gebied van welzijn”, aldus Fred Boekhorst, Senior Vice President van Philips Research. “In eerste instantie zal onze samenwerking gericht zijn op huidverzorging, dermatologie en slaap. In een volgende stadium zullen we ook kijken naar andere aspecten op het gebied van welzijn, bijvoorbeeld stressbeheersing.”

 

Huidverzorging: bepalend voor het uiterlijk
De huid heeft niet alleen een beschermende functie, het is ook nog eens het grootste orgaan van het menselijke lichaam. Onze huid is bepalend voor hoe we eruit zien en is belangrijk bij de indruk die we op anderen maken. De wens die we hebben om het uiterlijk van de huid te beïnvloeden, wordt sterker naarmate zich onvolkomenheden of ouderdomsverschijnselen aftekenen. Hoewel er al bepaalde technologieën zijn ontwikkeld voor huidbehandeling, bestaat er een groeiende behoefte aan mogelijkheden om de conditie van de huid en van behandelingeffecten in kaart te brengen, zowel op fysiologisch gebied als ten aanzien van het uiterlijk van de huid. LIRA vormt hiervoor een ideaal platform vanwege de beschikbare expertise op het gebied van behandelingstechnologieën, analysemethoden en huidmodellen.

 

Een goede nachtrust
Slaap is een essentieel onderdeel van een gezond leven. Veel mensen hebben echter moeite om voldoende ononderbroken nachtrust te krijgen, zeker naarmate ze ouder worden. Er valt nog veel te leren over hoe we op een gezonde manier in slaap kunnen vallen, doorslapen en wakker worden. Dit is een veelbelovend onderzoeksterrein voor LIRA. “We willen een interactieve omgeving creëren waarmee we het leven van mensen gemakkelijker kunnen maken”, aldus Prof. Dieter W. Fellner, directeur van Fraunhofer IGD. Dit project is erop gericht de omgevingsspecifieke en fysiologische aspecten te bepalen, zowel gedurende de slaap als overdag, die van invloed zijn op de kwaliteit van de slaap. Met speciale sensoren in een mobiele telefoon of in bed kunnen we activiteiten, stresspatronen en slaapritmes analyseren en ideeën opdoen voor nieuwe strategieën waarmee we uiteindelijk producten kunnen ontwikkelen die een betere nachtrust ondersteunen.

 

Beheersing van stress
Uit onderzoek is gebleken dat de relaties tussen emoties en rationeel denken uiterst complex zijn. In feite zijn veel van onze dagelijkse activiteiten gebaseerd op ons onderbewustzijn. Met name aanhoudende stress kan ons leven grondig in de war sturen en van invloed zijn op hoe we ons voelen en gedragen. LIRA wil onderzoek doen naar dergelijke effecten en manieren vinden om stress te verminderen, zodat mensen gezonder kunnen gaan leven. “Wanneer mensen leren om zich bewust te zijn van stress, hebben ze meer controle over hun dagelijkse leven. Dat kan weer ten goede komen aan hun vitaliteit. Hiermee willen we een bijdrage leveren aan onze gezamenlijke onderzoeksprojecten”, aldus Jean-Pierre Banâtre, directeur Europese samenwerkingsverbanden van Inria.

 

Als geheel zal het LIRA-project eraan bijdragen om het welzijn van mensen in het alledaagse leven (thuis en op het werk) te verbeteren en om mensen te helpen met zaken als slaapstoornissen, stressbeheersing en huidverzorging.

LIRA huidonderzoek

LIRA huidonderzoek

LIRA slaaponderzoek

LIRA slaaponderzoek

LIRA stressonderzoek

LIRA stressonderzoek

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Marieke van Wichen
Philips Research
Tel: 040-27 46616
E-mail: marieke.van.wichen@philips.com

 

Konrad Baier
Fraunhofer
Tel: +49 6151 155 146
E-mail: konrad.baier@igd.fraunhofer.de

 

Inria
Burson-Marsteller France for Inria
Tel: +33 (0)1 41 86 76 00
E-mail: team.inria@bm.com

.

Over Fraunhofer

Fraunhofer is de grootste organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek in Europa. Ons onderzoek is volledig gericht op menselijke behoeften: gezondheid, veiligheid, communicatie, energie en de omgeving. Het werk van onze onderzoekers en ontwikkelaars heeft dan ook een grote invloed op het leven van mensen. We zijn creatief. We geven vorm aan technologie. We ontwerpen producten. We verbeteren methoden en technieken. We openen nieuwe perspectieven. Kortom, we scheppen de toekomst.

.

Over lnria

Sinds zijn oprichting in 1967 is Inria het enige publieke onderzoekscentrum dat volledig gericht is op computational sciences. Door interactie met wiskunde willen de 3400 onderzoekers van Inria de digitale technologieën van de toekomst vormgeven. De wetenschappers van Inria zijn afkomstig van internationaal hoog aangeschreven universiteiten en combineren op creatieve wijze fundamenteel met toegepast onderzoek. Ze zijn gericht op het oplossen van concrete problemen. Hiertoe werken ze samen met de belangrijkste spelers in het publieke en private onderzoeksspectrum in Frankrijk en daarbuiten en delen ze hun resultaten met innovatieve ondernemingen. In 2010 hebben de wetenschappers van Inria meer dan 4800 artikelen gepubliceerd. Ze hebben ruim 270 actieve octrooien op hun naam staan en 105 nieuwe ondernemingen. In 2010 bedroeg het budget van Inria 252,5 miljoen euro; 26% hiervan was afkomstig uit eigen middelen. Kijk voor meer informatie over Inria op http://www.inria.fr.

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van 22.3 miljard € in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.