Catharina Ziekenhuis en Philips starten uniek social media initiatief met hartpatiënt

januari 10, 2012


Eindhoven, Nederland
– Voor het eerst in Nederland zal de hedendaagse behandeling van een patiënt met hartritmestoornissen live te volgen zijn via social media. De ingreep maakt onderdeel uit van een uniek initiatief dat is georganiseerd door het Catharina Ziekenhuis en Philips. Onder de Twitternaam @hartpatientAd kunnen Ad Langendonk uit Eindhoven en zijn arts, dr. Lukas Dekker @cardioloogLukas, vanaf 10 januari een maand lang worden gevolgd op weg naar, tijdens, en na de ingreep, waarbij met behulp van katheters de hartritmestoornis verholpen wordt om Ad zijn kwaliteit van leven terug te geven. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Philips willen zo niet enkel op toegankelijke wijze informatie verschaffen over de behandeling van boezemfibrilleren, maar willen ook laten zien hoe lonend zorginnovatie is, voor patiënt én maatschappij.

 


Ad Langendonk heeft net als bijna 300.000 andere Nederlanders een hartritmestoornis, die zijn kwaliteit van leven in ernstige mate negatief beïnvloedt. Het aantal mensen met een hartritmestoornis zal de komende jaren sterk toenemen tot 1 miljoen in 2050. Ad Langendonk staat met zijn 45 jaar, zijn twee kinderen en zijn werk midden in het leven. Vanwege zijn aandoening heeft hij echter veel moeten opgeven.


Volgers van @hartpatientAd kunnen met hem en zijn cardioloog tweeten en kunnen vragen stellen over hartritmestoornissen en de behandeling ervan. Bovendien kan Ad Langendonk symbolisch worden gesteund door hem via dialoog.skipr.nl/evolutieindezorg met één druk op de knop een hart onder de riem te steken.


Live operatie via social media
Op 27 januari wordt Ad Langendonk behandeld voor zijn aandoening met een katheterablatie, een behandeling die dankzij veel onderzoek en ontwikkeling in het afgelopen decennium aan een zeer sterke opmars bezig is. Op heel concrete wijze wordt dan duidelijk welke impact zorginnovatie heeft op de persoonlijke kwaliteit van leven. De operatie is ‘live’ te volgen via dialoog.skipr.nl/evolutieindezorg, waarbij het medisch team van het Catharina Ziekenhuis de buitenwereld op de hoogte houdt van de voortgang van de ingreep.


“Discussies over zorginnovatie zijn vaak complex en abstract maar uiteindelijk draait het in de gezondheidszorg om mensen,” zegt Will Ickenroth van Philips Healthcare Benelux. “Pas als je een ziekenhuis bezoekt en spreekt met artsen en patiënten, zie je wat het écht betekent en hoe belangrijk innovatie is voor mensen persoonlijk en voor de maatschappij als geheel. We lanceren samen met het Catharina Ziekenhuis en de patiënt dit unieke initiatief om dat te laten zien vanuit het perspectief van de patiënt zelf.”


De zorgkosten die gepaard gaan met de behandeling van boezemfibrilleren bedragen momenteel 580 miljoen euro op jaarbasis. Met het stijgend aantal patiënten zullen die kosten stijgen. Nieuwe innovatieve behandelmethoden zoals de katheterablatie van @hartpatientAd kunnen helpen de groter wordende groep mensen van goede, efficiënte en betaalbare zorg te voorzien.


“Innovatie is het enige middel waarmee we een antwoord kunnen bieden op toekomstige vragen in de gezondheidszorg. We moeten op de kosten letten, maar met de juiste horizon. Innovaties zoals deze zijn echt de toekomst. Investeren blijft daarom belangrijk,” zegt Lukas Dekker, cardioloog van het Catharina Ziekenhuis. “En om investeringen te stimuleren, is het belangrijk dat er bewustzijn gecreëerd wordt. Daarom ben ik ook zo enthousiast over dit platform. Hier worden mensen bijeengebracht, discussies aangezwengeld en ideeën uitgewisseld. Maar het belangrijkste is dat de ziekte hier een gezicht krijgt waardoor mensen gevoel krijgen bij de problematiek. Bezoekers worden deelgenoot gemaakt van de reis die de patiënt aflegt en leven met elke stap mee.”


Feiten en cijfers over boezemfibrilleren en de behandeling van deze aandoening in de wereld, Europa en Nederland klik hier.

Meer informatie:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com

 

Roel Rambags
Persvoorlichter Catharina Ziekenhuis
Tel. + 31 40 - 239 8492
E-mail: roel.rambags@catharinaziekenhuis.nl

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van 22.3 miljard € in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.

Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Het Catharina Ziekenhuis is een modern topklinisch opleidingsziekenhuis waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn. Naast de reguliere basisfuncties, is het ziekenhuis vooral bekend om de behandeling van patiënten met kanker, hart- en vaatziekten en IVF. Er worden veel artsen en verpleegkundigen opgeleid en het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt, scoort internationaal hoge ogen. Het Catharina Ziekenhuis draagt al sinds 2000 het NIAZ-kwaliteitskeurmerk en kreeg in 2009, 2010 en 2011 de titel Topwerkgever.

.

Catharina Hartcentrum

Het Catharina Hartcentrum, onderdeel van het Catharina Ziekenhuis, is het grootste interventie- en electrofysiologisch centrum van Nederland en het op één na grootste cardiochirurgisch centrum van Nederland. Het Catharina Hartcentum is opleidingscentrum is voor cardiologen, interventiecardiologen en electrofysiologen, en één van de leidende hartcentra in Nederland bij onderzoek naar, de ontwikkeling en implementatie van nieuwe behandelmethodieken.

.

Santeon

Het Catharina Ziekenhuis is een Santeon ziekenhuis. Santeon is een nationale ziekenhuisgroep die streeft naar de hoogste kwaliteit van medische zorg en gastvrijheid. Kijk op www.santeon.nl voor meer informatie.

.