Overeenkomst voor PET/MRI-scanner tussen Philips en VUmc geeft nieuwe impuls aan zorg op het gebied van kanker en neurologie


VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam heeft de primeur voor Nederland met het eerste gecombineerde en innovatieve PET/MRI-scansysteem

december 22, 2011

Amsterdam – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam  zijn vandaag  overeengekomen om een uiterst innovatieve Ingenuity TF PET/MRI (Time-of-Flight Positron Emission Tomography/Magnetic Resonance)-scanner van Philips in VUmc te installeren. Deze geavanceerde beeldvormingstechniek is bedoeld als hulpmiddel voor VUmc-artsen en wetenschappers bij onderzoek naar nieuwe diagnose- en behandelmethoden van kanker en van neurologische aandoeningen.

 

VUmc wordt het allereerste ziekenhuis in Nederland met een gecombineerd. PET/MRI-systeem. PET en MRI zijn beide al een aantal jaren als afzonderlijke  beeldvormingstechnieken in gebruik, maar nu zijn beide technieken in een systeem door Philips verenigd. Hiermee kan zowel de anatomie van de patiënt als de biologie van de tumor of aandoening in beeld worden gebracht. Het besluit om dit systeem te installeren sluit aan bij de wens van VUmc om patiënten therapie op maat te kunnen bieden. Een gecombineerde PET/MRI is effectiever, minder belastend voor de patiënt (twee scans in één sessie) en biedt meer mogelijkheden voor diagnosticering en het monitoren van behandelingen).VUmc geniet wereldwijd erkenning als ‘center of excellence’ op de vakgebieden oncologie, neurologie en cardiologie. Het ziekenhuis beschikt over specifieke beeldvormingsexpertise, bijvoorbeeld PET, een driedimensionale techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van radioactief gelabelde stoffen (tracers) voor het gericht in beeld brengen van de hersenen en andere organen, maar ook van tumoren.

 

”VUmc is met name sterk als het gaat om de ontwikkeling en klinische toepassing van PET-technologie in specialismen als oncologie, neurologie en cardiologie,” aldus Wim Stalman, decaan en vice-voorzitter van de raad van bestuur van VUmc. “Juist daarom is het zo bijzonder om samen te werken met Philips, een bedrijf dat een belangrijke innovatieve rol op dit gebied vervult. Ik ben ervan overtuigd dat wij gezamenlijk hybride technologieën als PET/MR op een nog hoger plan zullen weten te brengen.”

 

“Continue innovatie op het gebied van medische beeldvormende technieken heeft in belangrijke mate bijgedragen tot het verleggen van grenzen in de moderne gezondheidszorg,” meent Richard Fabian, algemeen manager Nucleaire Geneeskunde bij Philips Healthcare. “Kankerzorg is een terrein waarop Philips zijn innovatieve inspanningen wil gaan richten met PET/MRI en andere nieuwe beeldvormende technieken, die ongetwijfeld een steeds belangrijkere rol bij de diagnose en behandeling van kanker zullen gaan spelen. Wij verwachten veel van onze blijvende samenwerking met VUmc, die gericht is op het optimaal profiteren van de potentiële voordelen van PET/MR-beeldvorming voor de patiëntenzorg.”

 

Philips’ Ingenuity TF PET/MRI system is een van de nieuwe beeldvormingsoplossingen die de organisatie recent heeft uitgebracht onder de noemer Imaging 2.0, een initiatief om de actuele behoeften van clinici te adresseren en een betere kwaliteit van zorg te bereiken door betere samenwerking en meer integratie oplossingen, gekoppeld aan meer aandacht voor de patiënt en een sterke focus op een toegevoegde economische waarde.

 

De Ingenuity TF PET/MRI biedt een combinatie van de moleculaire beeldvormende mogelijkheden van PET met de uitermate hoogwaardige functionaliteit van beeldvorming van weke delen op basis van MRI. PET en MRI zijn beide al een aantal jaren als afzonderlijke en specifieke beeldvormingstechnieken in gebruik, maar tot nu toe moest de benodigde apparatuur voor elke techniek apart in een reeks ruimten worden ondergebracht. Philips was het eerste bedrijf ter wereld dat een antwoord wist te vinden op de technische problemen die het fysiek naast elkaar gebruiken van deze twee technieken in een lichaamsscanner met zich mee bracht. PET- en MRI-beelden kunnen nu sequentieel binnen dezelfde sessie worden verworven. Deze beeldvormingstechniek maakt uiterst accurate superpositie van PET- en MRI-beelden mogelijk, waardoor clinici de functionele en anatomische informatie afkomstig van het PET- en MRI-systeem in één beeld kunnen laten samenvloeien.

 

Philips kan bogen op een langdurige relatie met VUmc op het gebied van baanbrekend medisch onderzoek, bijvoorbeeld via onderzoekinstellingenals het CTMM (Center for Translational Molecular Medicine).

PET/MRI-scanner

PET/MRI-scanner

Meer informatie:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com

 

Steve Klink
Philips Corporate Communications
Tel. +31 20 59 77415
E-mail: steve.klink@philips.com

 

Edith Krab
VU medisch centrum Amsterdam
Tel. + 31 20 444 3444
E-mail: e.krab@vumc.nl

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van 22.3 miljard € in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.

Achtergrondinformatie (niet voor publicatie):

VU medisch centrum heeft als kerntaken patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs & opleidingen. Zwaartepunten in zorg en onderzoek zijn: kanker en afweer, hersenen, bewegen, vitale functies en extramurale zorg. Jaarlijks worden 38.000 patiënten opgenomen (al dan niet in dagbehandeling), bezoeken ruim 300.000 patiënten de polikliniek en 40.000 de spoedeisende hulp. Ongeveer 2.000 geneeskunde studenten volgen het medisch onderwijs. De resultaten uit het wetenschappelijk onderzoek worden jaarlijks in ongeveer 2.000 wetenschappelijke publicaties en rapporten gepresenteerd, waaronder 100 promotie-onderzoeken.

 

VUmc en GGZ inGeest werken intensief samen en leveren een compleet zorgaanbod waarin lichaam en geest integraal worden benaderd. In GGZ inGeest verlenen 2.300 medewerkers gespecialiseerde psychische zorg aan ruim 30.000 patiënten. GGZ inGeest is groot in kleinschaligheid, met meer dan 20 locaties in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Hoofddorp en Bennebroek.

 

VUmc maakt onderdeel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). In de acht umc’s bieden 3200 specialisten dagelijks diagnostiek en behandeling aan 15.000 patiënten. Een groot deel van hen is voor een complexe aandoening of ziekte aangewezen op de zeer gespecialiseerde – topreferente - zorg die alleen de umc’s bieden. De umc’s zijn verantwoordelijk voor onderwijs aan 16.000 studenten, leiden jaarlijks 2500 medische specialisten op, en tal van verpleegkundigen en paramedici. Het medisch wetenschappelijk onderzoek van de umc’s is internationaal toonaangevend. Dat geldt in het bijzonder voor het translationeel onderzoek: voor research die bevindingen uit het laboratorium direct toepasbaar maakt voor patiënten. Topreferente zorg, toponderwijs en translationeel onderzoek zijn de drie T's die de umc’s bieden.

.