Philips krijgt goedkeuring van FDA om zijn eerste PET/MR-beeldvormingssysteem voor het hele lichaam in de VS op de markt te brengen


Ingenuity TF PET/MR stelt artsen en onderzoekers in staat nieuwe terreinen te bewandelen en de grenzen op te rekken van wat met beeldvorming mogelijk is

november 28, 2011

Chicago, VS – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) kondigt 510(k)-goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aan voor zijn eerste commercieel beschikbare positronemissietomografie/magnetische kernspinresonantie (PET/MR)-beeldvormingssysteem voor het hele lichaam, de Ingenuity TF PET/MR. Dit toonaangevende platform brengt verandering in de manier waarop de geneeskunde in de toekomst wordt beoefend, door artsen en onderzoekers te helpen nieuwe gepersonaliseerde medische zorg en behandelingen voor oncologie, cardiologie en neurologie te onderzoeken. Het systeem is te bezichtigen op de 97e jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA), 27 november-2 december.   

 

Eerder werd gedacht dat PET- en MR-scans niet verenigbaar waren. Philips heeft, via vooruitgangen in de technologie, de immense technische hindernissen echter overwonnen om een nieuwe klasse voor hybride beeldvorming te creëren die de grenzen verlegt van wat mogelijk is in de beeldvorming. Het systeem is ontworpen om tot ver in de toekomst een ultramodern platform te bieden door toevoeging van nieuwe technologieën mogelijk te maken zodra deze beschikbaar komen. 

 

De Ingenuity TF PET/MR levert meer economisch rendement door zijn sequentiële karakter dat eenzelfde werkstroom levert als Phiilips’ PET/CT oplossing, de huidige benchmark voor hybride medische beeldvorming. Bovendien is het systeem zo ontworpen dat de patiëntentafel kan roteren tussen beide systemen om een patiënt te scannen. Hiermee kunnen op het het systeem zowel op zichzelf staande MR als hybride PET/MR studies worden gedaan. Dit geeft extra flexibiliteit, want extra investeringen in meerdere scanners zijn niet nodig. Daarnaast wordt de doorlooptijd en het patiëntencomfort verbeterd, omdat de patiënt op dezelfde tafel kan blijven liggen voor beide scanprocedures.

 

Onderzoeken met de Ingenuity TF PET/MR hebben aangetoond dat uiterst precieze PET- en MR-beeldvorming bij elkaar kwalitatief hoogwaardige diagnostische beelden opleveren. “Het PET/MR-systeem is nuttig voor artsen vanwege de zeer anatomische en contrastrijke beelden die kunnen worden verworven wanneer functionele MR-beelden worden gecombineerd met de metabolische informatie die met PET wordt verkregen,” zegt Zahi Fayad, hoogleraar radiologie en geneeskunde (cardiologie), en directeur, Translational and Molecular Imaging Institute aan de Mount Sinai School of Medicine.

 

Klinische casussen hebben al aangetoond wat de voordelen zijn van de mogelijkheid om PET- over MR-beelden heen te leggen om detectie van afwijkingen in diverse organen mogelijk te maken. Eerder was dit niet mogelijk omdat de twee onderzoeken op verschillende momenten plaatsvonden, onder verschillende omstandigheden en met de patiënt in verschillende houdingen. Niet alleen biedt het systeem nieuwe klinische perspectieven als geavanceerd onderzoekshulpmiddel, het kan ook in een klinische situatie worden ingezet ter ondersteuning van de volledige zorgcyclus van een patiënt, van ontdekking of diagnose tot behandeling van de ziekte op de lange termijn.  

 

Het systeem is voorzien van Philips’ eigen time-of-flight (TOF)-technologie, Astonish TF, een technologie voor PET-scanners die is ontworpen om de beeldkwaliteit te verhogen door het verminderen van ruis en het vergroten van de gevoeligheid. De technologie werd gecombineerd met het superieure wekedelencontrast van 3T MR om de ziekte in beeld te brengen terwijl deze zich in de weke delen verspreidt. Als erkenning voor de innovatie van het systeem selecteerde The Wall Street Journal de Ingenuity TF PET/MR als grote kanshebber van 2011 in de categorie medische hulpmiddelen voor zijn jaarlijkse Technology Innovation Awards.

 

“Door de jaren heen heeft de introductie van nieuwe medische beeldvormingstechnieken geholpen om klinische horizons te verbreden,” aldus Gene Saragnese, executive vice-president en CEO, Imaging Systems, voor Philips Healthcare. “De Ingenuity TF PET/MR is een geavanceerd platform dat ultramodern zal blijven doordat het zich door de tijd heen blijft ontwikkelen om krachtig onderzoek mogelijk te maken en klinische waarde te bieden. Hierdoor verandert de manier waarop gezondheidszorg in de toekomst in praktijk wordt gebracht."

 

In de VS zullen Mount Sinai en University Hospitals, Cleveland, de eerste gecombineerde PET/MR-systemen voor het hele lichaam van Philips huisvesten. “Wij zijn in het bijzonder geïnteresseerd in PET/MR omdat de combinatie naar verwachting een geavanceerder begrip oplevert van de processen die plaatsvinden in vaatbedden,” zegt Fayad.
 
Het programma werd formeel gelanceerd in 2007 en Philips' PET/MR-systeem is een van de resultaten van de voortdurende investeringen die het bedrijf doet in R&D op het gebied van gezondheidszorg, zelfs in economisch mindere tijden. PET/MR is de belichaming van hybride beeldvorming, een belangrijke trend die de groei van het aantal beeldvormingsprocedures aandrijft. Philips was het eerste bedrijf dat een PET/MR-systeem op de markt bracht, toen het CE-keurmerk in Europa in januari 2011 werd verkregen. Met de FDA-goedkeuring kan het systeem nu in de handel worden gebracht in de grootste gezondheidszorgmarkt ter wereld. 

 

Tot nu toe heeft Philips wereldwijd 13 systemen verkocht en al systemen geïnstalleerd bij de Mount Sinai School of Medicine in de VS; de Universiteit van Genève in Zwitserland; het Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) in Dresden, Duitsland; het Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) in Madrid, Spanje; en de Pusan Nationale Universiteit in Korea. Het systeem wordt in december 2011 geïnstalleerd bij University Hospitals/Case Western Reserve University in Cleveland. 

 

Bezoek Philips bij RSNA 2011 in de North Hall bij standnummer 7721 van het McCormick Place Convention Center in Chicago, 27 november-2 december. Ga voor meer informatie, extra materiaal en afbeeldingen naar het Philips RSNA News Center op www.philips.com/RSNA.

Ingenuity TF PET / MR

Ingenuity TF PET / MR

Ingenuity TF PET / MR

Ingenuity TF PET / MR

Levertumor in de lever- en linker longmassa - het gevolg van uitgezaaide primaire borstkanker

Levertumor in de lever- en linker longmassa - het gevolg van uitgezaaide primaire borstkanker

Lymfoom: multiplanaire beelden van massa binnen de neussinus

Lymfoom: multiplanaire beelden van massa binnen de neussinus

Bekken: Baarmoederhalskanker met dikke darm in beeld gebracht

Bekken: Baarmoederhalskanker met dikke darm in beeld gebracht

Voor media-inlichtingen kunt u contact opnemen met:

Steve Klink
Philips Corporate Communications
Tel: +31 20 5977415
E-mail: steve.klink@philips.com

 

Steve Kelly
Philips Healthcare
Tel: +1-425-487-7479
E-mail: steve.kelly@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.