Primeur voor Eindhovense Catharina-ziekenhuis met eerste digitale MRI-scanner


Philips introduceert nieuwe generatie volledig digitale MRI-systemen

november 16, 2011

Eindhoven – Een primeur voor het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, waar de allereerste volledig digitale MRI-scanner van Nederland in gebruik is genomen. Het gaat om een nieuwe generatie medische scanners van Philips waarmee het bedrijf als eerste in de markt de stap zet van analoge naar compleet digitale MRI-beeldvorming. Die digitalisering zorgt voor een scherpere beeldkwaliteit en het stelt artsen in staat sneller te scannen. Het ziekenhuis zag de afgelopen periode de vraag naar zorg zeer sterk stijgen en gaat de snelle digitale scanner inzetten om de toename van patiënten te ondervangen.

 

“Zonder maatregelen zouden de wachttijden voor patiënten oplopen. Verruiming van de openingstijden naar zes dagen per week, ook ’s avonds, gaf meer lucht, maar loste het probleem onvoldoende op. Met de aanschaf van dit nieuwe systeem denken wij beter in te kunnen spelen op de toegenomen vraag naar zorg,” zegt Dr. Philip Jurgens, hoofd Radiologie van het Catharina-ziekenhuis. “Het mooie van het Ingenia MRI-systeem is dat hij niet enkel een betere beeldkwaliteit biedt, maar daarnaast het voorbereiden van patiënten fors verkort en comfortabeler maakt. We kunnen zo per dag meer patiënten van zorg voorzien.”

 

MRI (Magnetic Resonance Imaging) wordt toegepast om gedetailleerde beelden te maken van het menselijk lichaam. Medici maken gebruik van MRI voor onderzoek van gewrichten, bloedvaten, het zenuwstelsel en organen. Voor het opvangen en verwerken van de (radio-)signalen maken de gangbare MRI-scanners gebruik van analoge technieken. Het nieuwe Philips Ingenia-systeem doet dat anders. Het werkt digitaal en ontvangt en verwerkt de signalen direct en op de plek die zich het dichtst bij de patiënt bevindt: in de ontvangstspoel. Die spoel is geïntegreerd in de patiëntentafel en kan zo het hele lichaam bestrijken. De MRI is in staat om de signaal-ruisverhouding tot 40% te verbeteren en kan beelden van een scherpere kwaliteit te genereren. Daarnaast kost het voorbereiden van patiënten veel minder tijd, waardoor tot wel 30% meer patiënten kunnen worden geholpen in dezelfde tijd.

 

“Philips is een wereldwijde topspeler op het gebied van medische beeldvorming. We investeren voortdurend in innovatie om nieuwe zinvolle toepassingen te ontsluiten. Onze digitale MRI-scanner is daar een voorbeeld van met toepassingen voor elk deel van het lichaam. De Ingenia neemt het voortouw voor een betere beeldkwaliteit en kortere scantijden, waardoor de diagnostiek betrouwbaarder wordt en de ervaringen voor zowel patiënten als medici prettiger worden,” zegt Will Ickenroth, Business Manager Imaging Systems voor Philips Healthcare Benelux.

 

Het nieuwe systeem is grotendeels in Nederland ontwikkeld in samenwerking met ziekenhuizen en artsen en is het resultaat van een wereldwijde en continue investering van Philips in onderzoek en ontwikkeling op zorggebied, waarbij het in 2010 om een totaalbedrag van € 688 miljoen ging.

Digitale MRI-scanner

Digitale MRI-scanner

Digitale MRI-scanner

Digitale MRI-scanner

Digitale MRI-scanner

Digitale MRI-scanner

Gelieve voor verdere persinformatie, beeldmateriaal contact op te nemen met:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 40 27 80125
Mob. +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum

.