Philips introduceert nieuw ontwerpconcept 'Microbial Home' voor de toekomst

oktober 20, 2011

Eindhoven – Vandaag presenteert Philips 'Microbial Home': zijn nieuwste toekomstgerichte ontwerpproject. Deze nieuwe verzameling futuristische ontwerpconcepten vertegenwoordigt een innovatief ecosysteem voor thuis dat vraagtekens zet bij conventionele oplossingen voor energie, schoonmaken, voedselbewaring, verlichting, menselijk afval en gezond leven.

 

'Microbial Home' – het creëren van een cyclisch ecosysteem
Het Microbial Home-project is een concept voor een geïntegreerd cyclisch ecosysteem waarin de output van de ene functie de input voor de andere functie is. Het project bekijkt de woning als een biologische machine voor het filteren, verwerken en recyclen van dat wat we traditioneel beschouwen als afval: huisvuil en riool- en afvalwater.

 

Duurzaamheid – dichter bij de natuur
Volgens het Microbial Home-project moeten mensen weer dichter bij de natuur komen te staan, en daartoe worden strategieën voorgesteld voor het ontwikkelen van een evenwichtig microbieel ecosysteem in de woning. “Ontwerpers hebben de verplichting om oplossingen te onderzoeken die van nature minder energie verbruiken en minder vervuilend zijn,” volgens Clive van Heerden, Senior Director voor Design-led Innovation bij Philips Design. “We moeten onszelf dwingen om helemaal opnieuw na te denken over huishoudelijke apparatuur: over hoe woningen energie verbruiken en hoe hele gemeenschappen gezamenlijk hulpbronnen kunnen delen,” aldus Van Heerden.

 

Microbial Home-concepten
Tijdens de Dutch Design Week (DDW) zijn in de Piet Hein Eek-galerie exclusief vijf levensechte modellen te zien van de Microbial Home-concepten voor een ecosysteem voor thuis. De DDW vindt plaats van 22 tot en met 30 oktober 2011. Gedurende de gehele DDW zijn bezoekers en pers welkom tijdens de openingsuren van de Piet Hein Eek-galerie.


Het discussieplatform van Philips Design staat open voor vragen en discussies met betrekking tot het Microbial Home-project.


Op woensdag 29 oktober zijn ontwerpers Clive van Heerden en Jack Mama beschikbaar voor persinterviews.
Als u geïnteresseerd bent, kunt u een e-mail sturen aan Femmy de Rijk.

 

'Philips Design Probes'
Het Microbial Home-project maakt deel uit van het Philips Design Probes-programma, dat is ingesteld om lifestyle-scenario’s voor de verre toekomst te onderzoeken op basis van diepgaand onderzoek op een heel scala aan terreinen. Deze projecten worden vaak uitgevoerd in samenwerking met experts en opiniemakers op verschillende gebieden, en moeten resulteren in provocerende concepten die zijn bedoeld om discussie en debat uit te lokken rond nieuwe (lifestyle-)ideeën. Eerdere projecten waren onder meer 'Electronic Tattoo' (een elektronische tatoeage), 'Emotion-sensing Dresses' (jurken die emoties aanvoelen), 'Sustainable Habitat' (de duurzame leefomgeving) en 'Food Probe' (een onderzoek naar nieuwe manieren van voedselbereiding).

 

De Design Probe-projecten die Philips Design uitvoert, maken deel uit van een bredere Philips-strategie die is gericht op het verbeteren van de kans op succesvolle innovaties. Hoewel het niet de bedoeling is dat ontwerpconcepten die voortkomen uit het Philips Design Probes-programma worden vertaald in verkoopbare oplossingen, moeten inzichten die worden opgedaan als gevolg van discussies rond de concepten leiden tot toekomstige innovaties voor de onderneming.

 

Het creatieve vermogen van Philips Design wordt gevormd door zo’n 400 professionals met meer dan 35 nationaliteiten, die niet alleen beschikken over expertise in de meest uiteenlopende gebieden – van psychologie en culturele sociologie tot antropologie en trendonderzoek – maar ook over meer 'conventionele' ontwerpgerelateerde vaardigheden. De missie van dit team bestaat uit het creëren van oplossingen die aan de behoeften van mensen beantwoorden, hun mogelijkheden uitbreiden, en hen gelukkiger maken, zonder dat dit ten koste gaat van de wereld waarin we leven. Ga naar www.design.philips.com voor meer informatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Femmy de Rijk
Philips Design / Communications
Tel: +31 (0)6 25 00 9463
E-mail: Femmy.de.rijk@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en verlichting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Met het hoofdkantoor gevestigd in Nederland, heeft Philips wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.