Philips en ROSATOM gaan samenwerken aan ontwikkeling nucleaire geneeskunde in Rusland

juni 19, 2011

Moskou (Rusland) en Amsterdam – Het Russisch Federaal Agentschap voor Kernenergie ROSATOM en Koninklijke Philips Electronics (AEX: PHI, NYSE: PHG) hebben aangekondigd dat zij gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de nucleaire geneeskunde in Rusland. Nucleaire geneeskunde omvat een aantal medische beeldvormingstechnieken die worden gebruikt om kanker op te sporen en te bepalen in welk ontwikkelingsstadium de ziekte zich bevindt. Deze samenwerking is een stap op weg naar betere gezondheidszorg in Rusland, waar kanker behoort tot de belangrijkste doodsoorzaken.

 

In het kader van de samenwerkingsovereenkomst zijn ROSATOM en Philips van plan om drie beeldvormingssystemen die in de nucleaire geneeskunde worden toegepast, in Rusland te gaan produceren. Het gaat hierbij om zogeheten SPECT systemen (computertomografie met emissie van enkelvoudige fotonen), SPECT/CT systemen (SPECT gecombineerd met röntgencomputertomografie) en PET/CT systemen (positronemissietomografie gecombineerd met computertomografie). Het is de eerste keer dat een internationale fabrikant van apparatuur voor nucleaire geneeskunde aan een lokale partner een licentie verleent voor de productie van SPECT/CT apparatuur in Rusland. Hierdoor wordt Rusland minder afhankelijk van andere landen voor de levering van dit type apparatuur. De samenwerkingspartners zijn van plan om de in Rusland vervaardigde scanners onder een gezamenlijk merk in Rusland en de landen van het GOS op de markt te brengen.

 

ROSATOM en Philips gaan tevens samenwerken op het gebied van R&D (inclusief klinische onderzoek) en willen een lokaal productienetwerk voor onderdelen opzetten en samenwerken aan toekomstige productverbeteringen. Philips stelt zijn technische kennis op grond van een licentieregeling ter beschikking aan ROSATOM ten behoeve van de productie en het onderhoud van de medische apparatuur. Experts van Philips gaan in dat kader Russische ingenieurs opleiden die werken bij onderzoeks  en ontwikkelingscentra en op productielocaties. ROSATOM draagt bij aan het samenwerkingsverband met infrastructuur, productiefaciliteiten en toezicht op het productieproces. Ten slotte willen Philips en ROSATOM in Rusland de eerste fabrikant en leverancier van complete PET systemen voor de lokale en internationale markt oprichten. De zorgactiviteiten van ROSATOM zullen worden ondergebracht in een specifiek op gezondheidszorg gericht onderdeel van de onderneming.

 

“Het belangrijkste doel van onze samenwerking is om samen een volledig ‘ecosysteem’ voor nucleaire geneeskunde in Rusland op te zetten. Onze samenwerking met Philips is gericht op de lange termijn. In overeenstemming met het beleid van de Russische regering willen we 50% van deze medische apparatuur in Rusland gaan produceren”, aldus Mikhail Batkov, directeur van het programma voor bestralingstechnologie van ROSATOM. “We zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking met Philips een stimulans zal vormen voor groei bij lokale fabrikanten van medische apparatuur en we nodigen Russische bedrijven uit om met ons te gaan samenwerken of onze leveranciers te worden. In de nabije toekomst hopen wij diagnoses te kunnen gaan stellen met apparatuur van wereldklasse die in Rusland is gemaakt.”

 

“Philips beschouwt samenwerking tussen lokale en internationale ondernemingen als een belangrijke voorwaarde voor het verbeteren van lokale zorgsystemen, zodat ze mensen meer en betere zorg kunnen bieden”, aldus Steve Rusckowski, CEO van Philips Healthcare. “Kanker is nu de op één na belangrijkste doodsoorzaak in Rusland en het is dus van groot belang om de ziekte zo vroeg mogelijk op te kunnen sporen. Positronemissietomografie is de meest gevoelige moleculaire beeldvormingstechniek. Hiermee kunnen we kanker al in een heel vroeg stadium in kaart brengen, nog voordat er structurele veranderingen te zien zijn op CT  en MRI scans. Deze techniek kan dankzij de samenwerking tussen Philips en ROSATOM nu in Rusland worden toegepast, waardoor de hoge publieke kosten van kankerbehandeling aanzienlijk kunnen worden teruggebracht.”

 

Lokale productie van apparatuur voor nucleaire geneeskunde maakt Rusland minder afhankelijk van de invoer van zorgoplossingen en  apparatuur uit andere landen. Momenteel wordt ca. 81% van alle in Rusland gebruikte medische apparatuur uit het buitenland gehaald. Door betaalbare diagnostische oplossingen aan te bieden die zijn afgestemd op de lokale markt, wil het samenwerkingsverband bijdragen aan de modernisering van medische voorzieningen in Russische ziekenhuizen. Er zijn bijvoorbeeld slechts zeven PET faciliteiten in heel Rusland (vergeleken met 2000 centra in de Verenigde Staten) en die bevinden zich allemaal in Moskou of Sint Petersburg. Hierdoor heeft slechts 1 tot 5% van de Russische bevolking toegang tot deze diagnostische techniek. Volgens onafhankelijke deskundigen zouden er in heel Rusland meer dan 140 PET centra moeten worden gebouwd in de nabije toekomst.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ROSATOM
Sergei Novikov,
Director, Communications department, the state corporation ROSATOM
Tel: +7 (499) 949 4412
E mail: sgnovikov@rosatom.ru 

 

Philips

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel: +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com

 

Nazim Turdumambetov
Philips Corporate Communications Russia & CIS
Tel: +7 495 937 9300
E mail: nazim.turdumambetov@philips.com 

.

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 117.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.

Over ROSATOM

Het Russisch Federaal Agentschap voor Kernenergie ROSATOM bestaat uit meer dan 250 ondernemingen en wetenschappelijke instellingen, waaronder verschillende kernwapencomplexen en onderzoeksinstellingen, alle civiele nucleaire ondernemingen in Rusland en de enige door kernenergie aangedreven vloot ter wereld. ROSATOM is het grootste nutsbedrijf van Rusland en produceert ruim 40% van alle elektriciteit in het Europese deel van het land. ROSATOM bekleedt een vooraanstaande positie op de internationale markt voor nucleaire technologie. Het is de grootste bouwer van kerncentrales in het buitenland, de totale uraniumreserves zijn de op één na grootste ter wereld en het bedrijf is nummer vijf op het gebied van uraniumwinning en nummer vier als het gaat om opwekking van kernenergie. Daarnaast is ROSATOM verantwoordelijk voor 40% van alle uraniumverrijking ter wereld en levert het 17% van alle splijtstof. ROSATOM ziet er tevens op toe dat Rusland voldoet aan haar internationale verplichtingen ten aanzien van de vreedzame toepassing van kernenergie en het tegengaan van de verspreiding van kernwapens. Meer informatie over ROSATOM is te vinden op http://rosatom.ru.

.