Philips introduceert eerste budgetvriendelijke PET/CT-systeem met TOF en standaardisering van Astonish TF voor gehele TOF-portfolio

juni 6, 2011

San Antonio, Verenigde Staten – Op de jaarlijkse bijeenkomst van de SNM (Society of Nuclear Medicine) introduceert Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) dit jaar TruFlight Select, het eerste budgetvriendelijke PET/CT-systeem dat is uitgerust met looptijdtechnologie (Time-of-Flight, TOF). Hoewel de TruFlight Select PET/CT is ontworpen voor gebruik in instellingen met een krappe beurs, is het systeem uitgerust met Astonish TF, de hoogwaardige TOF-technologie van Philips. Astonish TF is dezelfde TOF technologie waar de nieuwe – op RSNA 2010 geïntroduceerde – high-end systemen Ingenuity TF PET/CT en PET/MR mee werken. Astonish TF wordt nu gestandaardiseerd voor het gehele PET-portfolio van Philips. Daarnaast biedt Philips haar huidige TOF-klanten een upgrade naar de nieuwste versie van Astonish TF.

 

TOF-technologie voor PET-scanners (positronemissietomografie) is bedoeld om de beeldkwaliteit te verbeteren door vermindering van beeldartefacten en verhoging van de gevoeligheid. Met de resulterende beelden zijn laesies voor artsen beter herkenbaar, waardoor de diagnostische betrouwbaarheid toeneemt en bij de behandeling zoveel mogelijk gezond weefsel wordt gespaard. Volgens een onlangs uitgevoerde studie¹, kunnen TOF-scans helpen om de detecteerbaarheid van laesies in de longen en lever te verhogen. In de studie was met name sprake van een verbeterde detectie bij patiënten met overgewicht.

 

Bestaande Philips-systemen met TOF
Philips speelt een voortrekkersrol bij de voortdurende ontwikkeling van TOF-technologie: het allereerste commercieel verkrijgbare TOF-systeem ooit was van Philips-makelij en sinds 2006 heeft Philips wereldwijd meer dan 260 originele systemen (GEMINI TF PET/CT) geïnstalleerd. Vergeleken met systemen zonder TOF maakt Astonish TF een tot 30% hogere contrastresolutie mogelijk met behoud van de kwantitatieve nauwkeurigheid. Met een timingresolutie van 495 picoseconden op alle nieuwe systemen biedt Philips de snelste timingresolutie van alle momenteel beschikbare PET-systemen met TOF. Philips levert nu TOF-technologie voor vrijwel alle budgetten en klinische behoeften.

 

Voor alle sinds 2006 aangeschafte PET/CT-systemen van Philips met TOF zijn upgrades beschikbaar naar de nieuwste versie van Astonish TF, waardoor nog betere prestaties worden behaald.

 

Universiteit van Freiburg, Duitsland
Prof. Wolfgang Weber van de afdeling nucleaire geneeskunde aan de Universiteit van Freiburg is een van de eerste artsen ter wereld die al werkt met de nieuwste versie van Astonish TF.

 

“De combinatie van geavanceerde TOF-technologie met een nieuwer PET-/CT-systeem heeft bijgedragen aan belangrijke verbeteringen in de beeldkwaliteit, waardoor we in de lymfeklieren van patiënten met overgewicht kleine laesies kunnen waarnemen, die op systemen zonder TOF over het hoofd zouden worden gezien”. We zijn dan ook erg blij dat we Astonish TF in de dagelijkse praktijk kunnen inzetten, aldus prof. Weber.
De meest recente upgrade van Astonish TF is eveneens geïnstalleerd bij het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam, het Nederlands Kankerinstituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam en het Centre Hospitalier in Le Mans (Frankrijk). In Amerika zijn al twee ziekenhuizen van plan de upgrade te installeren: University Hospitals in Cleveland (Ohio) voor een GEMINI TF 16, en Fletcher Allen Healthcare in Burlington (Vermont) voor een GEMINI TF Big Bore. Naar verwachting zal er wereldwijd vraag zijn naar nieuwe installaties van Ingenuity TF PET/CT en upgrades naar de nieuwste Astonish TF-technologie.

 

Informatie is tevens beschikbaar op http://www.philips.com/media

 

¹ El Fakhri, et al. Improvement in Lesion Detection with Whole-Body Oncologic Time-of-Flight PET. J Nucl Med. 2011; 52:347-353.

Voor meer informatie:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 40 27 80125
Mob. +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 117.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.