Nederlandse primeur voor St. Antonius Ziekenhuis met operatiekamer van de toekomst: de hybride OK


Oplevering mijlpaal voor medische ambities Philips

maart 28, 2011

Utrecht / Nieuwegein - Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft vandaag als eerste ziekenhuis in Nederland een hybride operatiekamer geopend. Het woord hybride staat hierbij voor de unieke combinatie van een steriele, conventionele operatiekamer en een katheterisatiekamer. Door de twee tot op heden gescheiden werelden samen te brengen is de opvallend ruime operatiekamer zeer breed inzetbaar voor een groot aantal verschillende behandelingen aan ondermeer het hart en de vaten. Het ziekenhuis speelt hiermee in op misschien wel een van de sterkste trends in de chirurgie, namelijk de overgang van ‘open operaties’ naar ‘gesloten procedures’ – het opereren via een bloedvat, ook wel bekend als endovasculair.

 

 

Hart- en vaatchirurgie zijn sterk veranderd de afgelopen decennia. Steeds vaker worden patiënten met een katheter via bijvoorbeeld een prikgat in de lies geopereerd in plaats van met een grote ‘open’ operatie. Deze methode is vaak nauwkeuriger, minder belastend voor de patiënt en het aantal verpleegdagen is lager. De behandelingen worden meestal uitgevoerd in een katheterisatiekamer. Dit soort kamers is voorzien van beeldvormingsapparatuur waarmee artsen tijdens ingrepen van buitenaf in het lichaam van de patiënt kunnen kijken om zo met een katheter naar de te behandelen plek te manoeuvreren. Behalve via een klein prikgat vragen nieuwe type ingrepen ook steeds vaker om een operatie via een kleine snede in de lies. Hiervoor heb je de steriliteit van een operatiekamer nodig en de apparatuur uit de katheterisatiekamer. De hybride OK maakt dit mogelijk.

 

De hybride operatiekamer biedt nu het beste-van-het-beste voor zowel conventionele als endovasculaire chirurgie: èn een steriele omgeving èn de modernste beeldvormingsapparatuur. Het snel van methode switchen, iets wat bij bijvoorbeeld hart- en vaatingrepen cruciaal kan zijn, is er beter mogelijk – zónder dat de patiënt naar een andere ruimte overgebracht hoeft te worden of langer opgenomen hoeft te worden.

 

Maar er is meer wat de hybride operatiekamer bijzonder maakt. Door de jaren heen raakten de bestaande OK’s steeds voller met alle nieuwe apparatuur. Met als gevolg een steeds beperktere werkruimte voor het medisch personeel. Bij de hybride operatiekamer is men uitgegaan van de nieuwste en meest krachtige apparatuur en een verbeterde werkomgeving met veel meer bewegingsvrijheid voor het team van specialisten. Dit vraagt veel ruimte. De technologie is in de hybride OK daarom zo veel mogelijk geïntegreerd in de wanden en in het plafond - dit alles in een ruimte die twee keer zo groot is als gebruikelijk. Het resultaat is dè operatiekamer van de toekomst. Het St. Antonius Ziekenhuis is hiermee optimaal uitgerust om de groeiende groep hart- en vaatpatiënten van de nieuwste behandelingen te kunnen voorzien in een veilige omgeving die optimale steriliteit biedt.

 

“Baanbrekende technologische ontwikkelingen hebben de vaatchirurgie de voorbije decennia drastisch veranderd”, zegt dr. Eric van de Pavoordt, vaatchirurg in het St. Antonius Ziekenhuis. “Daardoor is vraag ontstaan naar een nieuw type vaatspecialist, die zowel bekwaam is in conventionele ‘open’ als in endovasculaire ‘gesloten’ chirurgie. Vanzelfsprekend zijn daarmee de eisen die vaatchirurgen aan de operatiekamer stellen ingrijpend veranderd.”

 

“Het was een veelgehoorde wens vanuit de medische wereld om beide behandeltypes in één en dezelfde ruimte te kunnen uitvoeren. Met de hybride operatiekamer kunnen we een totaaloplossing aanbieden die geschikt is voor nagenoeg alle soorten open en gesloten ingrepen. Hij maakt een gestroomlijnde samenwerking mogelijk tussen verschillende typen specialisten,” zegt Will Ickenroth, business manager beeldvormingssystemen bij Philips Healthcare Benelux. “De hybride OK past dan ook uitstekend in onze reeks oplossingen voor minimaal invasieve behandeling van aandoeningen.”

 

achtergrondinformatie over de hybride operatiekamer 

Hybride operatiekamer

Philips’ hybride operatiekamer maakt het mogelijk om zowel ‘open’ als ‘gesloten’ minimaal invasieve operaties aan bijvoorbeeld het hart, de vaten of de hersenen in een en dezelfde kamer te kunnen uitvoeren.

Hybride Operatiekamer in St. Antonius Ziekenhuis

Voor meer informatie, neem contact op met:

Tanja Hermans
St. Antonius Ziekenhuis
Tel: 06 201 327 20
E-mail: t.hermans@antoniusziekenhuis.nl

 

Joost Maltha
Philips Nederland Communicatie
Tel: +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

Over het St. Antonius Ziekenhuis

De beste medische en verpleegkundige zorg en service zijn samen met onderzoek en opleiding de belangrijkste activiteiten van het St. Antonius Ziekenhuis. Het St. Antonius Ziekenhuis is een modern topklinisch opleidingsziekenhuis, waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn. Landelijk is het ziekenhuis bekend vanwege de behandeling van patiënten met hart-, vaat- en longziekten. Verder worden er veel artsen en verpleegkundigen opgeleid.

 

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft 6 locaties; locatie Nieuwegein, locatie Utrecht Overvecht, locatie Utrecht Oudenrijn, Kaakchirurgie Utrecht-De Meern, polikliniek Vleuterweide en polikliniek Houten. Bovendien wordt een nieuw ziekenhuis gebouwd in Utrecht (stadsdeel Leidsche Rijn) met een vernieuwend zorgconcept. Op de verschillende locaties biedt het ziekenhuis een uitgebreid en gespecialiseerd zorgpakket. Onze specialisten houden op bijna alle locaties polikliniek. Bovendien draaien veel van onze specialismen 24 uur per dag, zeven dagen in de week dienst. Meer informatie over het St. Antonius Ziekenhuis vindt u op www.antoniusziekenhuis.nl.

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 119.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 25.4 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtings-toepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.