Philips en World Association of Sleep Medicine slaan handen ineen om aandacht te vestigen op het belang van slaap voor gezondheid en welzijn

maart 18, 2011

  • Speciaal lespakket over slaap geïntroduceerd als onderdeel van SimplyHealthy@Schools-programma van Philips
  • Philips roept mensen op om online vragenlijst over slaap in te vullen

 

Amsterdam – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag bekendgemaakt dat de onderneming een wereldwijd samenwerkingsverband is aangegaan met de World Association of Sleep Medicine (WASM), een internationale organisatie ter bevordering van slaaponderzoek. Philips is de officiële sponsor van de Internationale Dag van de Slaap (World Sleep Day), een evenement dat dit jaar op vrijdag 18 maart over de hele wereld wordt gehouden. Met deze samenwerking wil Philips laten zien dat de onderneming zich volop inzet om de aandacht te vestigen op het belang van slaap voor de gezondheid en het welzijn van mensen over de hele wereld.


“Met dit internationale samenwerkingsverband willen we mensen meer inzicht geven in de ernst van slaapstoornissen zoals obstructief slaapapneu (OSA), die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor iemands gezondheid en welzijn als ze niet goed behandeld worden”, aldus dr. David White, Chief Medical Officer bij Philips Home Healthcare Solutions en professor slaapgeneeskunde aan de medische faculteit van Harvard. “Philips is vereerd om in dit kader te mogen samenwerken met de World Association of Sleep Medicine.”

 

Antonio Culebras, professor neurologie aan SUNY Upstate Medical University in Syracuse, New York en vice-voorzitter van World Sleep Day, zei over de samenwerking met Philips: “We zijn zeer verheugd dat we met Philips kunnen samenwerken om meer aandacht te vestigen op de aanzienlijke en toenemende gevolgen van slaapgebrek voor mensen over de hele wereld.”

 

Samen met de vooraanstaande Australische slaaponderzoekster dr. Sarah Blunden (www.sleepeducation.net.au) en de WASM heeft Philips tevens de introductie van een nieuw lespakket over slaap bekendgemaakt. Het pakket is bedoeld voor kinderen over de hele wereld en is ontwikkeld in het kader van het SimplyHealthy@Schools-programma. Het lesmateriaal is online beschikbaar op www.simplyhealthyatschools.com en is ontworpen ter ondersteuning van leraren die kinderen tussen 8 en 12 jaar les willen geven over het belang van slaap en hoe slaap kan bijdragen aan hun gezondheid en welzijn.

 

“Meer dan ooit beseffen we hoe belangrijk een goede nachtrust is voor onze gezondheid, ons welzijn en ons vermogen om goed te functioneren gedurende de dag. Via het SimplyHealthy@Schools-programma willen we ervoor zorgen dat schoolkinderen over de hele wereld kunnen profiteren van meer inzicht in de dagelijkse effecten van slaap of het gebrek daaraan”, aldus dr. Blunden, die onderzoek doet naar slaap bij kinderen aan het centrum voor slaaponderzoek van de University of South Australia en tevens directeur is van het Australian Centre for Education in Sleep (ACES).

 

De vierde jaarlijkse Internationale Dag van de Slaap heeft als thema ‘Sleep Well, Grow Healthy’ en benadrukt het belang van slaap voor mensen van alle leeftijden. Pasgeborenen, jonge kinderen, tieners en jongere en oudere volwassenen hebben allemaal een goede nachtrust nodig om gezond te kunnen leven.

 

De omvang van het probleem werd duidelijk in de onlangs gepubliceerde ‘Philips Index for Health and Well-being’, het verslag van een omvangrijk consumentenonderzoek dat in 23 landen werd uitgevoerd onder meer dan 31.000 mensen. Uit het onderzoek bleek dat 35 procent van de respondenten vindt dat ze onvoldoende slaap krijgen, met de nodige gevolgen voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.*

 

Bijna de helft van de respondenten gaf als reden voor hun slaaptekort aan dat ze in het algemeen slecht slapen. Dit suggereert dat veel mensen de hoop hebben opgegeven dat ze ooit nog een goede nachtrust zullen hebben.

 

In werkelijkheid zijn er verschillende mogelijke oorzaken voor een verstoorde nachtrust, waaronder slaapstoornissen zoals OSA, waaraan ongeveer 4 procent van alle volwassen lijdt. Deze aandoening wordt gekenmerkt door inzakkende luchtwegen (achter de tong) tijdens het slapen, waardoor de ademhaling blokkeert. Als deze aandoening niet wordt behandeld, kan dit bijdragen tot de ontwikkeling van hoge bloeddruk, diabetes, hartaanvallen en beroertes. OSA kan ook voorkomen bij kinderen, waarbij snurken een mogelijk symptoom is.

 

Als internationaal marktleider op het gebied van de behandeling van slaapaandoeningen ontwikkelt Philips innovatieve, zinvolle oplossingen die de gezondheid en het welzijn van mensen over de hele wereld verbeteren. Philips heeft een brede reeks producten en oplossingen ontwikkeld, van diagnostische hulpmiddelen tot patiëntgerichte slaaptherapiesystemen die de kwaliteit van de slaap verbeteren.

 

Voor meer informatie over de Internationale Dag van de Slaap en activiteiten bij u in de buurt kunt u terecht op www.worldsleepday.org.

 

Als u denkt dat u misschien lijdt aan obstructief slaapapneu (OSA) kunt u op www.philips.com/sleepapnoea een online vragenlijst invullen.

 

* Deze gegevens zijn afkomstig van een subanalyse uit de ‘Philips Index for Health and Well-being’ met bijna 14.000 respondenten uit tien verschillende landen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 (0)40 27 80125
Mob. +31 (0)6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 119.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 25.4 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtings-toepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.