Philips en Definiens gaan samen digitale oplossingen voor pathologische beeldanalyse bij kankerdiagnostiek ontwikkelen

december 16, 2010

München, Duitsland/Washington D.C., VS – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en Definiens, nummer één op het gebied van beeldvormende technologie op basis van Health Image Intelligence™, kondigden vandaag aan dat de twee bedrijven een overeenkomst hebben ondertekend voor gezamenlijke ontwikkeling van een digitaal pathologisch systeem ter ondersteuning van de klinische diagnostiek voor diverse soorten kanker, in eerste instantie borstkanker. De beeldanalyseoplossingen van Definiens worden geïntegreerd in de complete beeldvormende Philips-systemen, waarmee pathologen de beschikking krijgen over evaluatiehulpmiddelen voor immunohistochemisch gekleurd tumorweefsel.

 

Pathologen onderzoeken weefselcoupes die met de juiste kleuringstechnieken zijn behandeld om zo specifieke biomarkers van aandoeningen aan het licht te brengen (bijvoorbeeld kankergerelateerde eiwitten) of te kijken naar de weefselstructuur, waaruit het stadium van de ziekte kan worden afgeleid. Door automatisering van de analyse van biomarkerexpressie en van de typering van weefselstructuren willen Philips en Definiens een bijdrage leveren aan het genereren van meer consistente en gestandaardiseerde pathologische gegevens uit weefselmonsters. De uitgebreide reeks gegevens die dit geautomatiseerde proces oplevert, stelt oncologen en artsen in staat slagvaardiger behandelbeslissingen te nemen en betere patiëntenzorg te initiëren.

Het beoogde eerste project van Philips en Definiens is gericht op de immunohistologische diagnostiek van borstkanker, waaronder detectie van de biomarkers HER2/neu, oestrogeenreceptor (ER), progesteronreceptor (PR), Ki67 en p53. Als volgende stap wil Definiens software gaan ontwikkelen ter ondersteuning van de analyse van met H&E (hematoxyline & eosine) gekleurd weefsel.

 

“Wij zijn ervan overtuigd dat de samenwerking tussen Philips en Definiens de patholoog accurate en krachtige gegevens zal kunnen verschaffen, wat kan bijdragen tot verbetering van de klinische diagnostiek en van de besluitvorming rond de behandeling,” aldus Thomas Heydler, CEO bij Definiens. “Onze software is bij uitstek geschikt voor het automatiseren van expressieprofielen van biomarkers binnen het kader van een specifieke morfologie of weefselstructuur. Daarnaast verschaft deze methode belangrijke informatie die de oncologen in staat stelt een meer afgewogen keuze uit de behandelopties te maken, uitgaande van de ziektetoestand van de patiënt.”

 

“Tegenwoordig moeten pathologielaboratoria steeds productiever worden en efficiënter werken, waarbij dan wel dezelfde of zelfs hogere kwaliteitseisen gelden, vooral bij de diagnose van kanker,” meent Bob van Gemen, General Manager bij Philips Digital Pathology. “Door digitalisering van de beelden met onze snelle diascanner en het gebruiksvriendelijke beeldbeheersysteem wil Philips pathologen in staat te stellen de operationele efficiëntie en productiviteit te verbeteren en daarnaast het vertrouwen in de diagnostiek te vergroten.”

 

In het eerste project ligt de nadruk op de borstkankerdiagnostiek, maar Philips en Definiens zijn eveneens van plan vergelijkbare diagnostische hulpmiddelen te ontwikkelen voor andere vormen van kanker, zoals prostaat- en colonkanker.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 40 27 80125
Mob. +31 6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.