Philips introduceert multimodulair platform voor beeldvormingstoepassingen dat geschikt is voor producten van verschillende leveranciers en betere samenwerking mogelijk maakt

november 30, 2010

Radiologen kunnen nu op afstand gelijktijdig CT-, MRI- en NMI-scans bekijken en deze delen met de verwijzende arts.

 

Chicago (Verenigde Staten) – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag Philips IntelliSpace Portal geïntroduceerd, een multimodulaire werkomgeving die gebruikmaakt van geavanceerde netwerkmogelijkheden om de samenwerking tussen radiologen en verwijzende artsen te vergemakkelijken, wat moet leiden tot snellere, nauwkeurigere en betere patiëntenzorg. IntelliSpace Portal werd gepresenteerd op de 96e jaarvergadering van de RSNA (Radiological Society of North American) in Chicago, en transformeert vrijwel elke PC in een geavanceerde, multimodulaire werkomgeving voor beeldvormingssystemen. Daarmee biedt het medici de mogelijkheid om overal scans te bekijken van meerdere beeldvormingsmodaliteiten – ook van systemen die niet van Philips zijn – zonder daarvoor naar een gespecialiseerd werkstation te hoeven gaan.

 

Op dit moment bevinden geavanceerde visualisatiewerkstations zich over het algemeen binnen radiologieafdelingen en zijn ze vaak verbonden met specifieke beeldvormingssystemen, waardoor er voor verschillende modaliteiten meerdere werkstations nodig zijn. Radiologen analyseren beelden en zetten hun conclusies en diagnoses in een verslag dat ze doorgeven aan de verwijzende arts die verantwoordelijk is voor de zorg voor een patiënt. IntelliSpace Portal biedt Collaborator, het eerste medische netwerkplatform dat samenwerking tussen radiologen, verwijzende artsen en specialisten mogelijk maakt door middel van een optie om beelden en gegevens te delen en dossiers live te bespreken via een chatfunctie. Wanneer een scan wordt gedeeld, kunnen de resultaten worden bekeken via een beveiligde interactieve browser. Daardoor krijgen medici de gelegenheid om bijvoorbeeld in kritieke situaties de resultaten meteen samen te bekijken in het ziekenhuis, of juist later op hun gemak vanuit hun werkkamer. De mogelijkheid om conclusies en beelden vrijwel direct te delen en vooral de mogelijkheid van een uitgebreide klinische dialoog tussen radioloog en verwijzende arts kan leiden tot snellere en nauwkeurigere diagnoses en patiëntenzorg.

 

“Als radioloog weet ik dat verwijzende artsen erg afhankelijk zijn van de informatie die ze van mij krijgen. Als een van mijn collega’s vervolgvragen heeft over een beeldonderzoek, dan komen ze vaak voor overleg naar de radiologieafdeling of naar mijn werkkamer. Maar onze roosters sluiten vaak niet op elkaar aan, of we zitten door het hele ziekenhuis verspreid of zelfs op verschillende locaties, waardoor overleg moeilijk is”, aldus George M. Ebert (MD, PhD), vicevoorzitter technologie en co-afdelingshoofd Computed Tomography & PET/CT van de Universiteit van Vermont. “Met IntelliSpace Portal kunnen we interactief resultaten beoordelen wanneer dat uitkomt, waardoor de kwaliteit van de patiëntenzorg er uiteindelijk op vooruit gaat.”

 

Met IntelliSpace Portal krijgen medici ook eenvoudig toegang tot geavanceerde klinische toepassingen en nieuwe werkstroom- en samenwerkingsfuncties zonder dat die exclusief aan het werkstation in de beeldvormingsruimte gebonden zijn. Doordat de systeemarchitectuur op thin clients is gebaseerd, kunnen beeldgegevens en toepassingen beschikbaar gemaakt worden waar ze nodig zijn, zowel voor CT (Computed Tomography), MRI (Magnetic Resonance Imaging) als NMI (Nuclear Medicine Imaging). Ook een PACS (Picture Archiving & Communication System) dat niet van Philips is, kan in IntelliSpace Portal worden geïntegreerd.

 

Omdat IntelliSpace Portal geavanceerde klinische toepassingen ondersteunt, kan het worden gebruikt voor radiologie, cardiologie, oncologie en andere specialismen. Multimodality Tumor Tracking is een nieuwe toepassing die patiëntonderzoeken van verschillende modaliteiten samenbrengt, van ontdekking, diagnose en stagering tot behandeling, waardoor een compleet beeld ontstaat van de zorg voor een patiënt. De toepassing biedt ook tumorsegmentatie van alle laesies op enig moment, en rapporteert de groei en functionele wijzigingen van afzonderlijke laesies in gestandaardiseerde vorm (RECIST, PRECIST).

 

“IntelliSpace Portal is een ‘virtuele cockpit’ van informatie, met de radioloog achter de stuurknuppel, en maakt het mogelijk om altijd en overal diagnoses te stellen en overleg te voeren”, aldus Gene Saragnese, algemeen directeur Imaging Systems bij Philips Healthcare. “We hebben ons huiswerk gedaan en we begrijpen de uitdagingen waar radiologen voor staan om op elk moment in de zorgcyclus van een patiënt het best mogelijke advies te geven. Dat komt allemaal samen in IntelliSpace Portal.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 40 27 80125
Mob. +31 (0)6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

About Royal Philips Electronics

Royal Philips Electronics of the Netherlands (NYSE: PHG, AEX: PHI) is a diversified health and well-being company, focused on improving people’s lives through timely innovations. As a world leader in healthcare, lifestyle and lighting, Philips integrates technologies and design into people-centric solutions, based on fundamental customer insights and the brand promise of “sense and simplicity”. Headquartered in the Netherlands, Philips employs more than 118,000 employees in more than 60 countries worldwide. With sales of US 32.3 billion in 2009, the company is a market leader in cardiac care, acute care and home healthcare, energy efficient lighting solutions and new lighting applications, as well as lifestyle products for personal well-being and pleasure with strong leadership positions in flat TV, male shaving and grooming, portable entertainment and oral healthcare. News from Philips is located at www.philips.com/newscenter.

.