Philips luidt nieuwe fase van medische beeldvorming in met de introductie van Ingenia, het eerste digitale breedband-MRI-systeem ter wereld

november 29, 2010

Philips Ingenia biedt beeldvorming van hoge kwaliteit en zorgt daarmee voor betrouwbaardere diagnostiek, meer klinische mogelijkheden en hogere productiviteit dankzij kortere MRI onderzoeken.

 

Best (Nederland) – Vandaag heeft Philips (NYSE: PHG, AEX: PHI), op de 96e jaarvergadering van de RSNA (Radiological Society of North America) in Chicago, de eerste digitale breedband MRI-oplossing ter wereld gepresenteerd: Ingenia. Ingenia MR is het resultaat van de inspanningen van Philips om innovatieve zorgoplossingen voor patiënten te ontwikkelen en biedt uitzonderlijk scherpe beeldvorming, scanefficiëntie en flexibiliteit. Het Ingenia MR-systeem van Philips is, in afwachting van goedkeuring in het kader van Artikel 510(k) van de Amerikaanse Food, Drug and Cosmetic Act, nog niet op de markt in de Verenigde Staten.

 

MRI (Magnetic Resonance Imaging) wordt toegepast om gedetailleerde structuren binnen het menselijk lichaam te visualiseren en maakt gebruik van audio- en radiogolven en statische magnetische velden die in eenheden Tesla (T) worden uitgedrukt. Medici maken al langer gebruik van de uitzonderlijke capaciteit van MRI om onderscheid te maken tussen verschillende soorten zachte weefsels. Tot nu toe maakten MRI-systemen gebruik van analoge onderdelen voor het opvangen en verwerken van de signalen die nodig zijn om beelden van patiënten te genereren. Maar het gebruik van analoge componenten bij deze processen stelt grenzen aan de uiterste helderheid en kwaliteit van de beelden.

 

Als eerste in de geschiedenis van MRI introduceert het Ingenia MR-systeem de digitale opvang en verwerking van signalen in de ontvangstspoel die zich het dichtst bij de patiënt bevindt. Door het signaal direct in de ontvangstspoel te digitaliseren en door de digitale verbinding tijdens het gehele MRI-scanproces in stand te houden, is Ingenia in staat om de signaal-ruisverhouding tot wel 40% te verbeteren. Dit maakt het mogelijk om beelden van zeer scherpe kwaliteit te genereren. Medici hebben die beelden nodig om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen bij veel soorten klinische procedures, van ‘traditionele’ neurologische en musculoskeletale toepassingen tot snelgroeiende toepassingen als die voor lichaam en hart.

 

Het Ingenia MR-systeem bevat een in de tafel geïntegreerde spoel die het hele lichaam bestrijkt, waardoor er geen afzonderlijke verbindingsspoelen meer hoeven te worden geplaatst rond de verschillende delen van het lichaam. Dankzij deze benadering is er minder voorbereidingstijd nodig, terwijl het iedere patiënt een prettigere ervaring biedt; ongeacht het specifieke doel van de beeldvorming. Bij het gebruik van het Ingenia-systeem zullen medici merken dat ze aanzienlijk minder tijd kwijt zijn aan logistieke zaken als het voorbereiden van patiënten, waardoor de doorloopsnelheid tot wel 30% kan toenemen. Ingenia is verkrijgbaar in versies van 1,5 T en 3,0 T om tegemoet te komen aan verschillende beeldvormingsbehoeften.

 

“Beeldkwaliteit komt op de eerste plaats, maar het bieden van uitstekende medische zorg heeft meer aspecten. De druk om optimaal te werken wordt steeds hoger, maar in een hectische ziekenhuisomgeving is er nu eenmaal weinig tijd om bezig te zijn met het optimaliseren van processen”, aldus Hans-Peter Busch (MD), directeur radiologie in het Krankenhaus der Barmherzigen Brüder in het Duitse Trier. “Het Ingenia MR-systeem optimaliseert de werkstroom doordat het tijdrovende stappen als het voorbereiden van patiënten en de spoelen verkort of zelfs overbodig maakt. Alles bij elkaar opgeteld maakt dat een aanzienlijk verschil wat efficiëntie betreft – en dan heb ik het nog niet eens over het gemak voor de patiënt.”

 

Flexibele oplossing voor een grote hoeveelheid klinische toepassingen, nu en in de toekomst

 

De verbeterde prestaties van Ingenia bieden een betrouwbare, patiëntvriendelijke benadering voor oncologische beeldvorming, stagering en behandelevaluatie. Ingenia maakt oncologische stagering en voortgangscontrole voor het hele lichaam klinisch toegankelijk door snelle en eenvoudige oplossingen te leveren waarmee anatomische beelden met diffusiescans kunnen worden gecombineerd, met betrouwbare klinische resultaten bij zowel 1,5 T als 3,0 T.

 

De digitale capaciteiten van Ingenia maken ook een einde aan de beperkingen wat betreft flexibiliteit die typerend zijn voor analoge systemen. Net als de overgang van analoge televisie met een beperkt aantal kanalen naar digitale breedband HD-televisie met een onbeperkt aantal kanalen is de digitale opvang en verzending van signalen bij Ingenia onafhankelijk van het aantal kanalen. In tegenstelling tot analoge systemen met een beperkt aantal kanalen kunnen gebruikers eenvoudig en kosteneffectief nieuwe en toekomstige klinische toepassingen toevoegen waarvoor spoelen met meer kanalen nodig zijn. En wanneer er een spoel met meer kanalen nodig is voor een bepaalde klinische procedure, kan de kanaalonafhankelijke architectuur van Ingenia de scan uitvoeren zonder dure hardware- en software-upgrades aan het MRI-systeem. Daardoor krijgen ziekenhuizen de flexibiliteit die ze nu en in de toekomst nodig hebben om op klinisch gebied vooruitstrevend te kunnen blijven.

 

“Bij Philips zijn we ervan overtuigd dat zinvolle innovaties beginnen bij de patiënt”, aldus Gene Saragnese, algemeen directeur Imaging Systems bij Philips Healthcare. “De rol van MRI wordt steeds verder uitgebreid met applicaties voor elk deel van het lichaam, en het Ingenia-systeem neemt het voortouw met slimme, betrouwbare tools voor een betere beeldkwaliteit en kortere scantijden. Hierdoor wordt de diagnostiek betrouwbaarder en zullen de ervaringen voor zowel patiënten als medici prettiger worden.”

Voor persvoorlichting kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 40 27 80125
Mob. +31 (0)6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

About Royal Philips Electronics

Royal Philips Electronics of the Netherlands (NYSE: PHG, AEX: PHI) is a diversified health and well-being company, focused on improving people’s lives through timely innovations. As a world leader in healthcare, lifestyle and lighting, Philips integrates technologies and design into people-centric solutions, based on fundamental customer insights and the brand promise of “sense and simplicity”. Headquartered in the Netherlands, Philips employs more than 118,000 employees in more than 60 countries worldwide. With sales of EUR 23 billion in 2009, the company is a market leader in cardiac care, acute care and home healthcare, energy efficient lighting solutions and new lighting applications, as well as lifestyle products for personal well-being and pleasure with strong leadership positions in flat TV, male shaving and grooming, portable entertainment and oral healthcare. News from Philips is located at www.philips.com/newscenter.

.