Philips onthult nieuwe benadering van en vooruitgang in klinische samenwerking die innovatie en efficiëntie op radiologiegebied moet bevorderen


Philips-concept Imaging 2.0 omvat scala aan nieuw geïntroduceerde technologie voor nauwere samenwerking met radiologen.

november 29, 2010

Chicago (Verenigde Staten) – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) luidt dit jaar, op de 96e vergadering van de RSNA (Radiological Society of North America) in Chicago, een nieuw tijdperk in de radiologische wetenschap in. Imaging 2.0 is een concept dat drijft op de integratie van technologie, medicus en patiënt. Het is een typisch voorbeeld van Philips’ inzet op het gebied van grensverleggende, innovatieve en kosteneffectieve oplossingen. Door specifiek op de patiënt gerichte technologieën en geavanceerde netwerkfunctionaliteit wordt nauwe samenwerking tussen radiologen en verwijzend artsen eenvoudiger.

 

Het Imaging 2.0-concept biedt antwoord op het dilemma waarmee de zorgsector momenteel kampt: doordat er meer zorgverbruikers komen, neemt de behoefte aan hoogwaardige zorg toe, terwijl er minder geld beschikbaar is om die zorg te leveren. Philips heeft ervoor gekozen, op basis van reacties van medici, om betere en slimmere samenwerking mogelijk te maken door middel van geavanceerde technologie. Dit moet zorgen voor betere zorgresultaten en lagere kosten voor het zorgstelsel.

 

“Net zoals Web 2.0 vernieuwing bracht in de manier waarop mensen met elkaar in verbinding staan, informatie delen en het internet gebruiken, staat Imaging 2.0 voor compleet nieuwe mogelijkheden voor de radiologie. Het draait om integratie en samenwerking, en om intensievere patiëntgerichtheid en -veiligheid. Medici kunnen daardoor resultaten boeken die enkele jaren geleden nog niet denkbaar waren”, aldus Gene Saragnese, algemeen directeur Imaging Systems bij Philips Healthcare. “Dankzij Philips kan de radioloog nu informatie vanuit diverse bronnen combineren om een nog beter onderbouwde diagnose te stellen en daarover met alle betrokken zorgpartners te overleggen. Bij deze aanpak heeft de radioloog een centrale rol in de klinische besluitvorming. Dit type samenwerking en integratie, in combinatie met belangrijke vooruitgang ten aanzien van de veiligheid van en het comfort voor patiënten – samengevoegd in één pakket met het oog op optimaal economisch voordeel voor de radioloog – heeft geleid tot deze revolutie op het gebied van beeldvormingstechnologie: Imaging 2.0.”

 

Nieuwe productintroducties laten grensverleggende, innovatieve en kosteneffectieve oplossingen zien op het gebied van radiologie

 

  • Ingenuity CT: een nieuw CT-platform dat de patiënt centraal stelt. Het systeem produceert tot 80% lagere stralingsdoses zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit, en zorgt daarnaast voor een hogere ruimtelijke resolutie. Het Ingenuity CT-systeem is ontworpen om met een fractie van de volledige stralingsdosis een gelijkwaardige beeldkwaliteit en vergelijkbare weergave te bieden. De technologische mogelijkheden van het systeem maken gedetailleerde visualisatie van botweefsel mogelijk voor meer nauwkeurigheid in de diagnostiek.

 

  • Ingenuity TF PET/CT: een eersteklas hybride beeldvormingssysteem waarin PET (positronemissietomografie) en CT (computertomografie) zijn gecombineerd voor oncologische beeldvorming, hartperfusiebeelden en diagnostische CT-scans. Het Ingenuity TF PET/CT-systeem is een voorbeeld van slimme integratie, waarbij gebruik wordt gemaakt van alle voordelen van het Ingenuity CT-platform, inclusief de technologie voor dosisverlaging.

 

  • IntelliSpace Portal: een nieuw, multimodulair werkstation, geschikt voor producten van verschillende leveranciers. De IntelliSpace Portal gebruikt als eerste geavanceerde netwerkmogelijkheden om samenwerking tussen radiologen en verwijzend artsen altijd en overal mogelijk te maken, ongeacht modaliteit of systeemleverancier, waardoor een snellere diagnosestelling mogelijk wordt.

 

  • Juno DRF: dit op afstand bedienbare vlakke-detectorsysteem is als eerste in de Verenigde Staten geïntroduceerd en combineert digitale radiografie- en fluoroscopieapplicaties in één systeem, dat daardoor een groot aantal toepassingen biedt. De dubbel-beeldmodus zorgt voor efficiënter ruimtegebruik, een vlottere werkstroom en een hogere doorloopsnelheid van patiënten. De Juno DRF is sinds januari 2010 in West-Europa op de markt en is niet verkrijgbaar in Canada.

 

  • DigitalDiagnost - ER Wireless: een snoerloos vormgegeven röntgensysteem met een duurzame draadloze (en daarmee draagbare) detector en ingebouwde handgreep, dat zelfs bij de lastigste anatomische zichthoeken eenvoudig te manoeuvreren is en geschikt is voor patiënten in kritieke toestand op de spoedeisende hulp, trauma-afdeling en in verkoeverkamers.

 

  • iU22 xMATRIX Ultrasound: een nieuw echografiesysteem waarmee medici twee beelden met maximale resolutie tegelijk kunnen maken. Hiermee kan in hetzelfde tijdsbestek twee keer zoveel klinische informatie worden vastgelegd zonder dat de transducer hoeft te worden bewogen of gedraaid. Uit klinische onderzoeken blijkt dat deze oplossing de werkstroom versnelt en zo voor toegevoegde waarde zorgt. Daarnaast verbetert de iU22 xMATRIX Ultrasound de waarneming van de anatomie, waardoor medici hun besluiten aangaande de zorgverlening beter kunnen onderbouwen.

 

Innovaties in beeldvorming gericht op verbetering van diagnostische en radiologische werkstroom

 

Het PET/MRI-systeem van Philips voor het hele lichaam integreert de moleculaire beeldvormende mogelijkheden van PET met de superieure contrastweergave van zachte weefsels die MRI (Magnetic Resonance Imaging) biedt. Het systeem moet nog worden goedgekeurd in het kader van Artikel 510(k) van de Amerikaanse Food, Drug and Cosmetic Act en is niet op de markt. Het systeem wordt momenteel onderzocht in Zwitserland aan de Universiteit van Genève, in de Verenigde Staten in het Mount Sinai Medical Center te New York, en in Duitsland in het Forschungszentrum Dresden-Rossendorf (FZD) te Dresden.

 

Philips laat op de RSNA eveneens de nieuwe oplossing Ingenia MR zien, de allereerste digitale breedband-MRI-scanner. Het systeem heeft een CE-markering, maar moet nog worden goedgekeurd in het kader van bovengenoemd Artikel 510(k) en is nog niet verkrijgbaar op de Amerikaanse markt. Medici maken al langer gebruik van de uitzonderlijke capaciteit van MRI om onderscheid te maken tussen verschillende soorten zachte weefsels. Tot nu toe maakten MRI-systemen gebruik van analoge onderdelen voor het opvangen en verwerken van de signalen die nodig zijn om beelden van patiënten te genereren. Maar het gebruik van analoge componenten bij deze processen stelt grenzen aan de uiterste helderheid en kwaliteit van de beelden.

 

Als eerste in de geschiedenis van MRI introduceert het Ingenia MR-systeem de digitale opvang en verwerking van signalen in de RF-ontvangstspoel (radiofrequentie) die zich het dichtst bij de patiënt bevindt. Door het signaal direct in de ontvangstspoel te digitaliseren en door de digitale verbinding tijdens het gehele MRI-scanproces in stand te houden, is Ingenia in staat om de signaal-ruisverhouding tot wel 40% te verbeteren. Dit maakt het mogelijk om beelden van zeer scherpe kwaliteit te genereren. Medici hebben die beelden nodig om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen bij veel soorten klinische procedures, van ‘traditionele’ neurologische en musculoskeletale toepassingen tot snelgroeiende toepassingen als die voor lichaam en hart.

 

De digitale capaciteiten van Ingenia maken ook een einde aan de beperkingen wat betreft flexibiliteit die typerend zijn voor analoge systemen. Net als de overgang van analoge televisie met een beperkt aantal kanalen naar digitale breedband-HD-televisie met een onbeperkt aantal kanalen, is de digitale opvang en verzending van signalen bij Ingenia onafhankelijk van het aantal kanalen. In tegenstelling tot analoge systemen met een beperkt aantal kanalen kunnen gebruikers eenvoudig en goedkoop nieuwe en toekomstige klinische toepassingen toevoegen waarvoor spoelen met meer kanalen nodig zijn. En wanneer er een spoel met meer kanalen nodig is voor een bepaalde klinische procedure, kan de kanaalonafhankelijke architectuur van Ingenia de scan uitvoeren zonder dure hardware- en software-upgrades aan het MRI-systeem. Daardoor krijgen ziekenhuizen de flexibiliteit die ze nu en in de toekomst nodig hebben om op klinisch gebied vooruitstrevend te kunnen blijven.

 

U vindt Philips op RSNA 2010 in de North Hall (stand 7724) van het congrescentrum McCormick Place in Chicago.

 

Voor persvoorlichting kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Woordvoerder Philips Healthcare
Tel. +31 40 27 80125
Mob. +31 (0)6 10 55 8116
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

About Royal Philips Electronics

Royal Philips Electronics of the Netherlands (NYSE: PHG, AEX: PHI) is a diversified health and well-being company, focused on improving people’s lives through timely innovations. As a world leader in healthcare, lifestyle and lighting, Philips integrates technologies and design into people-centric solutions, based on fundamental customer insights and the brand promise of “sense and simplicity”. Headquartered in the Netherlands, Philips employs more than 118,000 employees in more than 60 countries worldwide. With sales of US 32.3 billion in 2009, the company is a market leader in cardiac care, acute care and home healthcare, energy efficient lighting solutions and new lighting applications, as well as lifestyle products for personal well-being and pleasure with strong leadership positions in flat TV, male shaving and grooming, portable entertainment and oral healthcare. News from Philips is located at www.philips.com/newscenter.

.