Philips investeert in durfkapitaalfonds voor innovatie in healthcare

augustus 19, 2010

· Philips eerste deelnemer in Gilde Healthcare III, een zorgtechnologiefonds met een beoogd volume van EUR 200 miljoen (USD 250 miljoen).
· Investering vormt aanvulling op Philips’ bestaande innovatieactiviteiten op zorggebied.
 
 
Amsterdam, Nederland – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag bekendgemaakt dat het zich verbindt aan Gilde Healthcare III, een nieuw durfkapitaalfonds dat zich richt op jonge innovatieve technologiebedrijven in Europa en de VS die zich bezighouden met de ontwikkeling en vermarkting van nieuwe patiëntgerichte zorgoplossingen, medische technologieën en therapieën.
 
Als toonaangevende internationale speler op het gebied van zorg en welzijn investeert Philips in Gilde Healthcare III om de innovatie te bevorderen in marktsegmenten die belangrijk zijn voor de Philips-sector Healthcare. De investering in Gilde Healthcare III sluit aan bij het beleid dat Philips voert ter ondersteuning van open innovatie en haar overtuiging dat de meest effectieve inzet van durfkapitaal gerealiseerd wordt via een onafhankelijk fonds dat de expertise van een professionele fondsbeheerder en de overige investeerders optimaal benut. Gilde Healthcare III zal geheel onafhankelijk zijn van en een aanvulling vormen op Philips’ bestaande innovatie-activiteiten, waaronder de Philips Healthcare Incubator.
 
“In de afgelopen jaren zijn durfkapitalisten een belangrijke motor geweest achter de marktintroductie van baanbrekende zorginnovaties”, aldus Steve Rusckowski, CEO van Philips Healthcare. “Via onze deelname aan durfkapitaalfonds Gilde Healthcare III zetten we een nieuwe stap voor wat betreft het stimuleren van innovatie op gebieden in de zorgsector die voor Philips van strategisch belang zijn. Tegelijkertijd raken we nog nauwer betrokken bij de wereld van het durfkapitaal, een ontwikkeling die belangrijk is voor onze benadering van open innovatie.”
 
Als een van de eerste investeerders in het fonds heeft Philips voor een deel bijgedragen aan de innovatieve bewegingsruimte ervan. Patiëntgerichte zorg is een vorm van zorgverlening die steeds meer aandacht krijgt en waarbij zowel de ervaringen van de patiënt als de medische resultaten centraal staan. Hierbij zal het fonds zich gaan richten op thuiszorgoplossingen, technieken tegen slaapproblemen, beeldgestuurde ingrepen/therapieën en ondersteuning van de klinische besluitvorming, met name op het gebied van cardiologie, oncologie en vrouwelijke gezondheid.
 
Naast Philips, dat een minderheidsbelang heeft in het fonds, nemen institutionele financiële investeerders deel. Het Gilde Healthcare III-fonds heeft een beoogd volume van EUR 200 miljoen (USD 250 miljoen). Het fonds wordt beheerd door Gilde Healthcare Partners, een Nederlandse verstrekker van durf- en groeikapitaal die momenteel meer dan EUR 300 miljoen in beheer heeft.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joon Knapen
Philips Corporate Communications
Tel: +31 20 59 77477
Email: joon.knapen@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbodop het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

 

.