Philips en Dako bundelen krachten in digitale pathologie

juli 21, 2010

Eindhoven (Nederland) en Glostrup (Denemarken) – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) en Dako, een Deens bedrijf gespecialiseerd in kankerdiagnostiek van weefsels, hebben vandaag een overeenkomst ondertekend, zo hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Deze overeenkomst leidt ertoe dat bepaalde beeldanalysetoepassingen van Dako in toekomstige Philips-oplossingen voor digitale pathologie worden geïntegreerd.

 

"Pathologische anatomie is een essentieel onderdeel van vrijwel alle kankerdiagnostiek. De vraag hiernaar neemt nog steeds toe. Ons doel is het ontwikkelen van geïntegreerde digitale oplossingen die de operationele efficiëntie en productiviteit van pathologieafdelingen verbeteren en tegelijkertijd het vertrouwen in de diagnose vergroten," aldus Bob van Gemen, General Manager van Philips Digital Pathology. "Dako heeft een vooraanstaande marktpositie en expertise op het gebied van detectie en kwantificering van specifieke biomarkers in kankerweefsels, en ik ben er dan ook van overtuigd dat dit partnerschap ons ontwikkelingsprogramma van klinische toepassingen aanzienlijk zal versnellen."

 

"Met groot genoegen maken we deze samenwerking met Philips bekend. Philips is een leidend bedrijf in de gezondheidszorgindustrie dat de markt voor digitale pathologie gat betreden", zegt Lars Holmkvist, CEO van Dako "Door onze krachten te bundelen kunnen we hoogst competitieve diagnostische instrumenten leveren, instrumenten gebaseerd op de uitgebreide klinische expertise en technologische know-how van Philips en de expertise van Dako op het gebied van geavanceerde kleuring en beeldanalyse, waarvan pathologische laboratoria, pathologen en uiteindelijk de patiënt zullen profiteren."

 

De workflow van de pathologische anatomie bij het bestuderen van weefselmonsters is momenteel gebaseerd op de microscoop: pathologen onderzoeken weefselcoupes die op glazen objectglaasjes zijn aangebracht en met verschillende kleurstoffen zijn behandeld. De kleuring versterkt het contrast tussen cellulaire en moleculaire componenten, zoals celkernen of specifieke eiwitten, of maakt duidelijk dat die componenten aanwezig zijn. Nauwkeurige interpretatie van de resultaten is essentieel om de ziekte van iedere individuele patiënt te diagnosticeren en te stageren, iets dat grote vaardigheid en uitgebreide ervaring vereist. Digitalisering van de beelden die de patholoog normaliter onder de microscoop bekijkt, kan introductie van hulpmiddelen voor objectieve en kwantitatieve beeldanalyse mogelijk maken.

 

Dr. Clive Taylor, MD, PhD, hoogleraar aan de universiteit van Zuid-Californië in de VS en gerenommeerd deskundige op het gebied van de pathologie, drukt zich als volgt uit over de samenwerking: "Digitale pathologie heeft een lange wordingstijd gekend in vergelijking tot radiologie, waarin beelden ook de basis van de praktijk vormen en waarin het verwerven, overbrengen, interpreteren en opslaan van beelden vrijwel geheel digitaal verloopt. Die achterstand komt deels doordat het verwerven van histopathologische beelden afhankelijk is van de 100 jaar oude techniek van fixatie, coupering en kleuring van weefsel, en deels omdat, verbazend genoeg, volledig gedigitaliseerde histopathologische beelden veel groter zijn dan CT-bestanden, en lastig te beheren en te analyseren. De vooruitgang verliep traag omdat er geen instituut of bedrijf bestaat dat beide terreinen tot zijn werkgebied rekent. Ik vind het een spannende gedachte dat samenwerkingsverbanden zoals tussen Philips en Dako uiteenlopende, maar toepasselijke expertise bij elkaar brengen om een volledig digitaal pathologieprogramma voort te brengen."

 

Een snelle objectglaasjesscanner met bijbehorend beeldbeheersysteem vormt de basis van de door Philips voorgestelde geïntegreerde oplossingen voor het digitaliseren van de workflow in de pathologie.  Het samenwerkingsverband van Philips en Dako richt zich in eerste instantie op optimaal gebruik van Dako’s beeldanalysesoftware voor borstkankerdiagnostiek van weefsels met gebruikmaking van reagentia voor het kleuren van HER2-, oestrogeenreceptor- (ER-), progesteronreceptor- (PR-), p53- en Ki-67-eiwitten. Detectie en kwantificering van deze eiwitten in biopten is uitermate relevant voor de classificatie van borstkanker en het kiezen van de juiste behandeling. Philips en Dako gaan verder onderzoeken of de samenwerking kan worden uitgebreid met beeldanalysesoftware voor de immunohistologische diagnostiek van prostaat- en colonkanker.

Video Philips Digital Pathology 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Philips
Joost Maltha
Tel.: +31 40 27 80125
Mobile: +31 6 10558116
E-mail: joost.maltha@philips.com 

 

Dako
Maia Fredtoft Søchting
Tel.: +45 44859352
Mobile: +45 25461083
E-mail: maia.sochting@dako.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.

Informatie over Dako

Dako, gevestigd in Denemarken, is wereldleider op het gebied van kankerdiagnostiek van weefsels. Overal ter wereld maken ziekenhuizen en onderzoekslaboratoria gebruik van de kennis, reagentia, instrumenten en software van Dako bij het stellen van nauwkeurige diagnoses en het bepalen van de effectiefste behandeling voor patiënten die aan kanker lijden. Dako bedient met zijn meer dan 1000 werknemers en aanwezigheid in meer dan 80 landen wereldwijd vrijwel alle pathologisch-anatomische markten. Dako is eigendom van EQT, een particulier aandelenfonds. www.dako.com

.