Philips draagt Frans van Houten voor als volgende president en CEO en opvolger van Gerard Kleisterlee per 1 april 2011

juli 8, 2010

Amsterdam – Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag bekendgemaakt Frans van Houten voor te dragen als volgende president en chief executive officer, per 1 april 2011, als opvolger van Gerard Kleisterlee, die per dezelfde datum bij Philips met pensioen zal gaan.

 

De heer Van Houten was lid van de Raad van Bestuur van Philips tot september 2006. Hij gaf toen leiding aan de succesvolle afsplitsing van Philips Semiconductors, die resulteerde in de oprichting van NXP als onafhankelijke, wereldwijde onderneming. Hij zal op 1 oktober 2010 opnieuw bij Philips in dienst treden. Per 1 januari 2011 zal hij de functie van chief operating officer bekleden, waarbij hij nauw zal samenwerken met Gerard Kleisterlee om te zorgen voor een probleemloze overgang. Philips zal de algemene vergadering van aandeelhouders op 24 maart 2011 voorstellen de heer Van Houten per 1 april 2011 te benoemen tot president en chief executive officer van Philips.

 

“Gezien zijn praktische ervaring op het gebied van sales & marketing, zijn grote inzicht in zowel professionele systemen en oplossingen als consumentenproducten, en het feit dat hij in Europa, de VS en Azië heeft gewoond en gewerkt, is Frans van Houten de juiste leider in de wereld van vandaag én morgen om Philips’ strategie toonaangevend te zijn op het gebied van gezondheid en welzijn voort te zetten”, aldus Jan-Michiel Hessels, voorzitter van de raad van commissarissen van Philips.

 

“Ik ben blij Frans naar onze onderneming te zien terugkeren”, aldus Gerard Kleisterlee. “Frans was een zeer waardevol lid van mijn team en heeft veel bijgedragen aan de bepaling van de koers van de onderneming. Met spijt zag ik hem vertrekken bij de afsplitsing van Semiconductors. Onder zijn leiding bevindt de toekomst van Philips zich in zeer goede handen.”

 

De heer Van Houten (Nederlander, 1960) heeft een Mastersgraad in Economie en Bedrijfskunde behaald aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij begon zijn Philips-loopbaan in 1986 in marketing & sales bij Philips Data Systems, en bekleedde diverse leidinggevende functies bij de onderneming. In 1992 werd hij CEO van Philips Airvision, een jonge onderneming in de Verenigde Staten op het gebied van vliegtuigamusement. In 1993 werd hij benoemd tot Vice-President International Sales and Operations van Philips Kommunikations Industrie in Duitsland. In 1996 maakte de heer Van Houten de overstap naar de Philips-divisie Consumer Electronics, waarover hij vanuit Singapore leiding gaf aan de regio Asia Pacific, Midden-Oosten en Afrika.

 

In 2002 werd hij co-CEO van de divisie Consumer Electronics, en in 2003 werd hij benoemd tot lid van de groepsraad van Philips. In 2004 werd de heer Van Houten benoemd tot CEO van Philips Semiconductors, en in 2006 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van Philips, tot aan de afsplitsing van Philips Semiconductors en de oprichting van NXP in september van dat jaar. De heer Van Houten leidt momenteel als onafhankelijk adviseur voor de Raad van Bestuur van ING het project voor de scheiding van de bank- en verzekeringsactiviteiten van de ING-groep.

 

Aanvullende informatie, waaronder het CV van Frans van Houten, is verkrijgbaar op www.newscenter.philips.com/main

Frans van Houten

Frans van Houten

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arent Jan Hesselink

Philips Corporate Communications

Tel: +31 20 59 77415

Email: arentjan.hesselink@philips.com   .

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbodop het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.