Nederlandse primeur voor AMC met internationaal bekroonde Philips knuffelscanner voor kinderen


Krokodil, olifant en kip stellen jonge patiënten gerust voor medisch onderzoek

juni 21, 2010

Amsterdam, Nederland – Het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam gaat als eerste ziekenhuis in Nederland kinderen voor een medisch onderzoek op hun gemak stellen met een zogenaamde knuffelscanner. De internationaal bekroonde en unieke Philips Kitten Scanner maakt kinderen spelenderwijs bekend met de scanprocedure met een CT of MR, waar ze vaak erg tegen opzien. Deze creatieve oplossing helpt kinderen op hun gemak te stellen waardoor mogelijk minder kalmerende middelen nodig zijn of onderzoeken opnieuw moeten worden gedaan.

 

De Kitten Scanner staat opgesteld in de wachtkamer van een ziekenhuis en bestaat uit een kleine, gestileerde versie van een echte scanner met een tv-scherm en verschillende speelgoeddieren (een krokodil, een robot, een olifant en een kip) waarmee kinderen zich kunnen identificeren. Terwijl ze wachten op het geplande onderzoek worden de kinderen via een animatiefilmpje op het scherm uitgenodigd om met de Kitten Scanner te spelen; ze mogen een van de dieren uitkiezen en op het bed van de Kitten Scanner leggen. Het kind kan vervolgens het bed met het dier in de scannertunnel schuiven, net als bij een echte scanner. Wanneer het dier in de scanner ligt, activeert de ingebouwde RFID-tag een animatie op het tv-scherm, waarin het verhaal van het gekozen dier wordt verteld: hoe het heet, wat het heeft gedaan en waarom het voor een scan naar het ziekenhuis moest. Dat kan in een van de vele talen die beschikbaar zijn. Aan de hand van dit verhaal laat de animatie kinderen zien hoe een echte scanner werkt en hoe daarmee in het lichaam kan worden gekeken.

 

“De kittenscanner is een onderdeel van de voorbereiding en voorlichting van kinderen, en hun ouders, voor het MR- en CT-onderzoek dat zij moeten ondergaan. Door de kinderen meer uitleg te geven en op hun gemak te stellen, hopen we dat het aantal geslaagde en goed interpreteerbare onderzoeken zal toenemen,” zegt radioloog Marieke Sprengers van het AMC.

 

De Kitten Scanner maakt deel uit van de totale reeks ‘Ambient Experience’-oplossingen die Philips heeft ontwikkeld om medisch zorg vriendelijker, mensgerichter, maar ook effectiever te maken. Het AMC beschikte al over een zeer innovatieve Ambient Experience scanruimte.

 

Internationale prijzen
De Philips KittenScanner viel vorig jaar meerdere malen internationaal in de prijzen en werd onder meer bekroond met een IDEA Award en een Dutch Design Award. Het IDEA®-programma (International Design Excellence Awards) is de meest prestigieuze internationale ontwerpcompetitie voor onderscheidende productontwerpen. Dutch Design Awards bekroont jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving.

Kitten scanner

Kitten scanner

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Philips Nederland / Gezondheidszorg
+31 40 27 80125:
E-mail: joost.maltha@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.