Philips toont blijvende betrokkenheid bij modernisering medische infrastructuur van Zambia

juni 15, 2010

  • Philips en Zambiaanse Ministerie van Volksgezondheid tekenen miljoenencontract met looptijd van vijf jaar voor modernisering en onderhoud van apparatuur in 71 ziekenhuizen door heel Zambia.
  • Philips helpt structurele verbetering van kennisniveau te realiseren door middel van voortdurende (bij)scholing en personeelsontwikkeling.

 

Lusaka, Zambia – Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag een miljoenencontract met een looptijd van vijf jaar getekend met het Zambiaanse Ministerie van Volksgezondheid voor de modernisering en het onderhoud van medische apparatuur in 71 staatsziekenhuizen door heel Zambia. De overeenkomst omvat tevens de (bij)scholing van zorgpersoneel op het gebied van geavanceerde medische behandelingen die gebruik maken van moderne technologieën om de zorgkwaliteit te verbeteren. Als toonaangevend bedrijf op het gebied van gezondheidszorg en welzijn wil Philips bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg in Zambia en andere Afrikaanse landen door middel van praktische oplossingen, innovaties en samenwerkingsverbanden.

 

De hernieuwde samenwerking tussen Philips en het Zambiaanse Ministerie van Volksgezondheid werd aangekondigd tijdens de openingsbijeenkomst van het Lusaka-gedeelte van de Cairo to Cape Town Tour. In het kader van deze dit rondreizende evenement trekken vertegenwoordigers van Philips van 12 mei tot en met 20 juli 2010 dwars door het continent om de aandacht te vestigen op nieuwe verlichtingssystemen op zonne-energie en de beste zorgoplossingen, en de kansen die deze bieden om de kwaliteit van de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren.

 

Zorgen voor een duurzame medische infrastructuur
Philips is al langere tijd betrokken bij het moderniseren van de medische infrastructuur van de Republiek Zambia. Medio 2008 voltooide het bedrijf de uitvoeringsfase van een zeven jaar durend moderniseringsprogramma op dit gebied. Het programma maakte deel uit van het ORET-initiatief voor internationale ontwikkeling van de Nederlandse overheid en heeft voor grote verbeteringen gezorgd in 71 ziekenhuizen door het hele land. In dat kader werden tevens meer dan 200 lokale ziekenhuismedewerkers opgeleid, waarmee een structurele verbetering van het kennisniveau is gerealiseerd en een betere toekomst voor de gezondheidszorg in het land is gewaarborgd.

 

Het programma vertegenwoordigde een waarde van 25 miljoen euro en omvatte de installatie en het onderhoud van diagnostische beeldvormingsapparatuur, waaronder mobiele röntgensystemen, fluoroscopie- en echoapparatuur, operatiekamers en systemen voor tandheelkundige behandelingen. De financiering kwam van de Nederlandse en de Zambiaanse overheid, waarbij elk land voor 50% aan de projectkosten heeft bijgedragen.

Om de voortzetting van het ORET-programma te waarborgen hebben Philips en het Zambiaanse Ministerie van Volksgezondheid nu een integrale onderhouds- en moderniseringsovereenkomst ondertekend die betrekking heeft op alle apparatuur die in het kader van het oorspronkelijke ORET-project is geleverd en geïnstalleerd.

 

Structurele verbetering in kennisniveau van zorgpersoneel
De vandaag ondertekende nieuwe overeenkomst omvat tevens de voortdurende (bij)scholing van zorgpersoneel, eveneens een belangrijk aandachtsgebied voor Philips. Geavanceerde apparatuur biedt immers weinig toegevoegde waarde zonder voldoende capabel personeel dat in staat is om de systemen te gebruiken en te onderhouden. Tien jaar geleden hadden plattelandsziekenhuizen in Zambia grote moeite om gemotiveerd personeel aan te trekken. Philips zag destijds in dat personeelsontwikkeling de belangrijkste factor is om zorgprojecten ook op de lange termijn tot een succes te maken. De regering van Zambia heeft in het kader van het ORET-programma dan ook aanzienlijk geïnvesteerd in de bijscholingsbehoeften van het plaatselijke medisch personeel, waaronder radiologen en onderhoudstechnici.

 

In nauwe samenwerking met Fontys Hogescholen werd een grootschalig (bij)scholingsprogramma ontwikkeld ter verbetering van de professionele vaardigheden van het Zambiaanse zorgpersoneel. In de hoofdstad Lusaka werd een opleidingscentrum opgezet waar meer dan 200 lokale ziekenhuismedewerkers zijn opgeleid, waaronder radiologen, technisch laboranten, verpleegkundigen, verloskundigen en ander medisch personeel. Onder de noemer ‘Train the trainer’ werd tevens een programma opgezet om door het hele land docenten op te leiden. Via een speciale website voor afstandsonderwijs konden de Zambiaanse cursusdeelnemers contact met elkaar onderhouden en informatie uitwisselen. Philips blijft dit onderwijs- en opleidingsprogramma ondersteunen.

 

“Vanaf het begin van het ORET-project in 2002 hebben we nauw samengewerkt met Philips om de infrastructuur van de gezondheidszorg in heel Zambia te verbeteren”, aldus Kapembwa Simbao, de Zambiaanse minister van volksgezondheid. “Zambianen in alle regio’s van het land hoeven nu geen lange reizen meer te maken naar Lusaka of andere grote steden voor een röntgenonderzoek of een diagnose. Philips heeft zich een strategische partner betoond en het project heeft tastbare en waardevolle resultaten opgeleverd die de kwaliteit en de beschikbaarheid van de gezondheidszorg in Zambia ten goede komen. Ze hebben de bestaande infrastructuur uitgebouwd en lokale mensen opgeleid om toegang tot gezondheidszorg ook op langere termijn te waarborgen. Deze aanpak ondersteunt onze eigen inspanningen op dit gebied en sluit aan bij het beleid van het Ministerie van Volksgezondheid om alle Zambianen toegang te geven tot betaalbare, efficiënte en hoogwaardige medische zorg zo dicht mogelijk bij hun eigen woonplaats. We zijn ervan overtuigd dat deze hernieuwde samenwerking met Philips grote mogelijkheden biedt en de kwaliteit van de zorg in ons land verder zal verbeteren.”

 

Hoogwaardige gezondheidszorg dicht bij de patiënt
“Vanaf de eerste gesprekken in 1998, gevolgd door de aanvang van de uitvoeringsfase van het ORET-project in 2002 en vandaag de ondertekening van deze aanvullende vijfjarige overeenkomst, hebben we ernaar gestreefd om een solide basis te creëren voor een structurele verbetering van het zorgsysteem in heel Zambia”, aldus J.J. van Dongen, Senior Director en General Manager van Philips Healthcare in Afrika en tevens Country Manager van Philips South Africa.

 

“Het leveren en onderhouden van medische apparatuur in 71 ziekenhuizen door heel Zambia is en blijft een bestuurlijke en logistieke uitdaging. Dit project vereist langdurige toewijding en grote vaardigheid op het gebied van projectbeheer. Philips heeft geïnvesteerd in het uitbouwen van de bestaande infrastructuur en de opleiding van lokaal zorgpersoneel om dit project ook op langere termijn tot een succes te maken. Wij zijn zeer verheugd dat de regering van Zambia heeft besloten om de samenwerking met ons voort te zetten. Philips Healthcare zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door middel van praktische oplossingen die uitgaan van de behoeften van zorgverleners en patiënten. We zullen al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat zorgdiensten in het hele land beschikbaar en toegankelijk zijn. Deze samenwerking zal nog vele jaren vruchten blijven afwerpen”, aldus Van Dongen.

 

De samenwerking tussen Philips en ORET maakt deel uit van het ORET-programma voor internationale ontwikkeling en wordt gedeeltelijk gefinancierd door Nederlandse ontwikkelingshulp.

Voor meer informatie kunt u de Cairo to Cape Town Tour live volgen op: www.philips.com/africaroadshow

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Radhika Choksey
Philips Corporate Communications
Tel.: 06 25 25 90 00
E�mail: radhika.choksey@philips.com.

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van 23 miljard euro in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum..