Schiphol werkt met Philips samen aan verbetering van het welzijn van de passagiers en de doelmatigheid van de luchtvaart


Een nieuw tijdperk in het reizen op luchthavens

juni 8, 2010

 

 

 

Stel u eens voor dat u een paar uur te besteden hebt voorafgaand aan een afspraak. Wat doet u dan? Misschien gaat u naar een park als het zonnig weer is, leest u een boek of kijkt u gewoon naar de wereld die aan uw oog voorbijtrekt.

 

Zou het niet geweldig zijn als u ook zo’n ontspannende tijd kon hebben als u op een luchthaven wacht op uw vlucht? Stel u ook eens voor dat u, voordat u aan boord gaat van uw vliegtuig, op een rustige, ontspannen en probleemloze manier door het hele boardingproces zou worden begeleid. En zou het niet nog beter zijn als u, eenmaal aangekomen in de wachtruimte, kon beschikken over alle voorzieningen om te werken, u te ontspannen, of zelfs verbinding te maken met uw bestemming?

 

Dat is niet langer meer een ijdele hoop. Want als u tijdens het boardingproces op Amsterdam Airport Schiphol terechtkomt bij gate G7, is dit precies wat u zult ervaren.

 

Verbeteren van het welzijn
De overtuiging dat de tijd die we doorbrengen op luchthavens een positievere impact moet hebben op ons welzijn inspireerde Amsterdam Airport Schiphol – een van de meest innovatieve luchthavens ter wereld – tot de vraag aan Philips om te helpen bij de renovatie van de G7 vertrekgate. Na het beproeven van enkele verbeteringen aan de gate heeft de gecombineerde innovatieve ondersteuning van Philips Design en Philips Applied Technologies het voor Schiphol mogelijk gemaakt een geweldige sprong voorwaarts te maken in termen van de vormgeving van zijn gates. Dat kwam neer op het combineren van inzicht in menselijk gedrag met innovatieve diensten en oplossingen zoals LED-verlichting en multimedia. Als u vandaag de dag rondwandelt in de innovatieve nieuwe gate G7, ervaart u iets wat veel aangenamer en ontspannener is dan wat u gemiddeld hebt meegemaakt in vertrekgates. De nieuwe gate helpt luchtvaartmaatschappijen ook de beveiligings- en incheck-processen te versnellen en hun merkimago te verbeteren.

 

Ambient Experience
Bij het realiseren van de nieuwe G7 vertrekgate werkten mensen van Schiphol en de partners van Schiphol in de geest van ‘Open Innovatie’ nauw samen met een multidisciplinair team van experts afkomstig van Philips Applied Technologies en Philips Design. Het beginpunt voor het innovatieproces was Philips’ uitgebreide ervaring met het scheppen van omgevingen (of 'Ambient Experiences’) die een positieve invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen.

 

Zo heeft Philips bijvoorbeeld een Ambient Experience MRI Scanning Suite ontworpen voor ziekenhuizen. Patiënten kunnen daar de omgeving van een behandelkamer aanpassen aan hun eigen voorkeuren, door zich te omhullen met een ontspannende videoambiance. Als patiënten het gevoel hebben dat ze de situatie onder controle hebben, zijn ze meer op hun gemak tijdens de behandelingen. Een innovatieve oplossing die die de werkstroom heeft verbeterd en het aantal kinderen heeft beperkt die een verdoving nodig hebben tijdens de behandeling.
http://www.healthcare.philips.com/main/products/ambient_experience/ 

 

Recenter nog heeft Philips haar Ambient Experience-concept uitgebreid met het scheppen van een rustgevende omgeving voor zakelijke reizigers. In de CitizenM-hotels kunnen gasten de sfeer in hun kamer personaliseren met behulp van licht, geluid en videobeelden. Deze creatieve oplossing is een groot succes gebleken: als mensen werken en zich ontspannen in een omgeving die ze aangenaam vinden, zijn ze productiever en genieten ze een betere nachtrust. Bovendien hebben ze het gevoel dat ze in een luxe hotel verblijven terwijl ze slechts voor een middenklasse hotel betalen.
http://www.citizenmamsterdamairport.com/affordable-hotel-schiphol.php

 

Samenwerken aan het concept
Amsterdam Airport Schiphol onderzoekt regelmatig de kwaliteitsperceptie van passagiers en luchtvaartmaatschappijen. Philips combineerde de resultaten van dit onderzoek met de inzichten en verlangens die ontdekt werden tijdens een aanvullende fase waarin passagiers en medewerkers van luchthaven en luchtvaartmaatschappijen werden geïnterviewd om nieuwe inzichten te genereren en analyseren. Vervolgens creëerden mensen van Schiphol en haar partners en die van Philips Design en Philips Applied Technologies gezamenlijk een volledig nieuw scenario voor de gate. Een scenario dat gebruik maakt van de designvaardigheid en innovatieve knowhow van de hele Philips-organisatie en de resultaten omvat van hun jarenlange onderzoek in disciplines uiteenlopend van psychologie tot culturele sociologie en antropologie.

 

Partners in Open Innovatie
De ontwikkeling van de nieuwe G7 vertrekgate is een goed voorbeeld van hoe de innovatiediensten van Philips Applied Technologies en Philips Design, gecombineerd met de productoplossingen van Philips Lighting en Philips Consumer Lifestyle (in het bijzonder die welke gericht zijn op LED-verlichting en multimedia) klanten snel kunnen helpen bij het realiseren van hun innovatieconcepten. In feite heeft het hele project dankzij de uitstekende samenwerking van alle betrokkenen slechts negen maanden tijd gevergd vanaf het eerste idee tot de realisatie van het concept!

 

Bij het Schiphol-project waren de belangrijkste leveranciers van de innovatiediensten van Philips:

 

Philips Design
Philips Design is een van de toonaangevende ontwerpbureaus in de wereld van vandaag. Door designoplossingen te leveren die technologie gebruiken om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren, creëert Philips Design waarde voor klanten zowel binnen als buiten Philips. Naast de conventionele design-gerelateerde vaardigheden omarmt het multinationale personeel ook diverse andere disciplines zoals psychologie, culturele sociologie, antropologie en trendonderzoek. Philips Design levert een complete reeks designdiensten aan veel verschillende soorten klanten zowel binnen als buiten Koninklijke Philips Electronics N.V.
www.design.philips.com

 

Philips Applied Technologies
Philips Applied Technologies, onderdeel van Koninklijke Philips Electronics N.V., levert innovatiediensten op contractbasis. Haar innovatieve ondersteuning is zeer praktisch van aard en kent drie doelstellingen: versnellen van de ‘time-to-market’ van innovatieve ideeën; verbeteren van de doelmatigheid van processen; en oplossen van complexe operationele problemen. Tot de klanten horen marktleiders, snel groeiende ondernemingen en starters. Voor elke fase van het innovatieproces levert het bedrijf integrale oplossingen, adviezen en specialistische diensten. Met meer dan 850 experts in huis, 60 vakgebieden en meer dan 40 jaar ervaring in innovatie met klanten binnen en buiten Philips levert Philips Applied Technologies de juiste set vaardigheden in elke fase van een innovatieproces, van idee tot marktintroductie.
www.apptech.philips.com

 

Kijk voor meer informatie en foto’s op:

www.schiphol.nl/innovativegate 

 

+ Klik hier voor het persbericht van Schiphol (pdf)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Carlo van Pelt                                                     
Philips Applied Technologies                               
Tel: + 31 40 27 48 882                                       
E-mail: carlo.van.pelt@philips.com                      

Ange Dunselman

Philips Design

Tel: + 31 40 27 59 117

E-mail: ange.dunselman@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede li-festyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

 

.