Philips zet zich in voor het duurzaam verbeteren van de gezondheidszorg in heel Tanzania

juni 8, 2010

• Philips is een strategische partner bij het moderniseren van de infrastructuur van de gezondheidszorg door heel Tanzania.

• Philips toont blijvende betrokkenheid bij het ontwikkelen van mankracht door middel van voortdurende scholing en vervanging van technologie.

 

Dar es Salaam, Tanzania – Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag een discussiebijeenkomst over gezondheidszorg georganiseerd met de belangrijkste betrokkenen uit de zorgsector en de regering in Dar es Salaam. De bijeenkomst maakt deel uit van de Cairo to Cape Town Tour van Philips, waarbij Philips van 12 mei tot en met 20 juli 2010 dwars door Afrika reist om de aandacht te vestigen op nieuwe lichtoplossingen op zonne-energie en de beste zorgoplossingen, en de kansen die deze bieden om de kwaliteit van de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren.

 

Tijdens de bijeenkomst presenteerde Philips de resultaten van een zevenjarig programma dat was gericht op de ingrijpende infrastructurele ontwikkeling van 98 ziekenhuizen door heel Tanzania. Het programma maakte deel uit van het ORET initiatief voor internationale ontwikkeling van de Nederlandse regering en heeft de toegang tot hoogwaardige diagnostische diensten voor mensen in heel Tanzania aanzienlijk verbeterd. De gesprekken tijdens de bijeenkomst gingen voornamelijk over de meest dringende behoeften van de Tanzaniaanse zorgaanbieders voor de toekomst en moesten helpen bij het bepalen en uitvoeren van de beste oplossingen.


In 1999 is de regering van Tanzania de samenwerking met Philips Healthcare aangegaan bij het verbeteren van diagnostische diensten en operatiekamers in lokale en regionale ziekenhuizen door het hele land. Sindsdien werkt Philips samen met de Tanzaniaanse regering en met lokaal zorgpersoneel aan het voortdurend bijwerken van de infrastructuur van ziekenhuizen en aan het continu (bij)scholen van zorgwerknemers.

 

“Het project heeft tastbare en waardevolle resultaten opgeleverd voor de kwaliteit en de beschikbaarheid van gezondheidszorg in Tanzania. Philips heeft bewezen een waardevolle partner te zijn voor het Tanzaniaanse Ministerie van Volksgezondheid, omdat Philips begrijpt dat het niet genoeg is om alleen maar apparatuur te leveren en te plaatsen. Samen hebben ze de bestaande infrastructuur uitgebouwd en lokale mensen getraind om het project duurzaam te maken. De steun van de Nederlandse regering heeft ertoe geleid dat kwalitatief goede zorg voor alle Tanzanianen dichterbij is gekomen, en Philips heeft ervoor gezorgd dat zorgdiensten zowel in de steden als op het platteland aanwezig en toegankelijk zijn. Het is een voorbeeld van een zeer geslaagde samenwerking”, aldus Steef van den Berg, de Eerste Secretaris op de Nederlandse ambassade in Tanzania en tevens hoofd van de Economische Afdeling.

 

In het kader van het project – onderdeel van het ORET-initiatief dat wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Tanzaniaanse regering – zijn 98 ziekenhuizen voorzien van diagnostische apparatuur, waaronder röntgenapparaten, echoapparaten, laboratoriumapparaten en tandheelkundige en chirurgische apparatuur. Gebouwen zijn gerenoveerd en er zijn waterzuiveringsinstallaties en stroomgeneratoren geplaatst. Het project, waarvoor uitgebreid projectmanagement nodig was, omvatte ook het bijscholen van ziekenhuispersoneel en onderhoudstechnici. Uit recent onderzoek blijkt dat 95% van de geplaatste apparatuur werkt, vergeleken met gemiddeld 50% in veel andere landen ten zuiden van de Sahara.

 

“Philips werkt nauw samen met partners in Tanzania om veel meer dan alleen maar technologische oplossingen te bieden – we willen het fundament leggen voor een verbeterd zorgsysteem”, aldus J.J. van Dongen, Senior Director en General Manager van Philips Healthcare in Afrika en tevens Country Manager van Philips South Africa. “Het leveren en onderhouden van medische technologie in 98 lokale en regionale ziekenhuizen door heel Tanzania is en blijft een bestuurlijke en logistieke uitdaging. Het is een ingewikkeld proces dat langdurige toewijding en investeringen vereist, naast nieuwe manieren om succes te meten.”

 

“Er zijn veel uitdagingen, waaronder een beperkte infrastructuur (zoals wegen, telecommunicatie, elektriciteit en water), en het is moeilijk om voldoende gekwalificeerd en gemotiveerd personeel te vinden om op het platteland te werken. Als je in zo’n omgeving verschil wilt maken, moet je oplossingen op maat hebben, marketing en distributie anders benaderen, en eindgebruikers op de juiste manier scholen”, voegt J.J. van Dongen toe.


Het continu (bij)scholen van zorgpersoneel is nog een belangrijk aandachtsgebied voor Philips. Technologie heeft weinig waarde zonder voldoende capabel personeel om het te gebruiken en te onderhouden. Tien jaar geleden hadden plattelandsziekenhuizen in Tanzania grote moeite om gemotiveerd personeel aan te trekken. Philips heeft ingezien dat personeelsontwikkeling de belangrijkste factor is voor de blijvende duurzaamheid van zorgprojecten. De regering van Tanzania heeft aanzienlijk geïnvesteerd in de bijscholingsbehoeften van het plaatselijke medisch personeel, waaronder radiologen en onderhoudstechnici. Daarnaast heeft Philips de bijscholing gefaciliteerd en blijft Philips zorgen voor het onderhoud van de geplaatste apparatuur. Dat heeft geholpen om medisch personeel in plattelandsgebieden aan te trekken en te behouden.

 

Philips blijft ziekenhuizen ook bijstaan met programma’s voor het bijwerken van de technologie. Ook de nieuwste technologieën van Philips Healthcare zijn al in Tanzania geïntroduceerd, waaronder de Philips Brilliance ‘64-slice’ CT-scanner en de Philips Achieva 1.5T MRI-scanner. Dat is de eerste MRI-scanner ter wereld die SmartExam biedt, waarbij automatisering zorgt voor een consistente scankwaliteit. Dat vormt een uniek hulpmiddel dat gebruikers in staat stelt om het MRI onderzoeksproces te standaardiseren, van de planning tot aan de beoordeling. De Philips Achieva 1.5T MRI-scanner biedt geavanceerde technologie die rond de specialist is ontworpen en waarbij de gebruiker een onderzoekskaart krijgt die toegang geeft tot het online Philips-platform NetForum, om daar medische ervaringen te delen, resultaten te optimaliseren, en te leren van collega’s van over de hele wereld.

 

Als toonaangevend bedrijf in gezondheidszorg en welzijn streeft Philips ernaar zijn missie voort te zetten om de kwaliteit van de zorg in Tanzania en andere Afrikaanse landen verder te verbeteren door middel van zinvolle oplossingen, innovaties en samenwerkingsverbanden. De samenwerking tussen Philips en ORET in Tanzania is erop gericht om economische groei te stimuleren en om een duurzame ontwikkeling te versterken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Radhika Choksey
Philips Corporate Communications
Tel: +31 62525 9000
E-mail: radhika.choksey@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

 

.