Philips kondigt de Cairo to Cape Town Tour aan om toegang tot Solarverlichting en kwaliteit zorg in Afrika te verbeteren


Philips slaat handen ineen met Ruud Gullit en Right To Play om aandacht te vestigen op innovatieve oplossingen voor Afrika

mei 27, 2010

Amsterdam – Koninklijke Philips Electronics N.V. (AEX: PHI, NYSE: PHG), organiseert de Cairo to Cape Town Tour, een roadshow die van 12 mei tot en met 20 juli 2010 van noord naar zuid door Afrika reist om de aandacht te vestigen op LED-verlichting op basis van zonne-energie en geavanceerde medische oplossingen die de gezondheidszorg in Afrika naar een hoger plan kunnen tillen. Naar schatting 560 miljoen Afrikanen beschikken niet of nauwelijks over verlichting en een groeiend deel van de bevolking heeft behoefte aan effectieve, beter toegankelijke zorgoplossingen.
 

 

 

Tijdens de twee maanden durende roadshow zoekt Philips de ontmoeting met partijen in 15 landen om eenvoudige, effectieve verlichtings- en zorgoplossingen te presenteren en te bespreken. “Als bedrijf gericht op zorg en welzijn wil Philips het groeipotentieel van Afrika ondersteunen met samenwerking op het vlak van innovatie, productoplossingen en kennisuitwisseling. We doen dat concreet door praktische licht- en zorgoplossingen aan te bieden aan de Afrikaanse bevolking”, zegt Gottfried Dutiné, Executive Vice-President en Global Head of Markets & Innovation.
 
Verlichting op basis van zonne-energie 
In Afrika gaat het hele jaar tussen half zeven en zeven uur ’s avonds de zon onder, waardoor sociale en economische ontwikkelingen worden geremd. Philips is ervan overtuigd dat toegang tot verlichting op basis van duurzame zonne-energie het leven van veel Afrikanen kan verbeteren, met name op het vlak van economische ontwikkeling, sociale activiteiten, onderwijs en cultuur.
 
Zonne-energie legt geen milieubeslag en is relatief goedkoop. Philips heeft diverse verlichtingsoplossingen op basis van zonne-energie ontwikkeld waarmee Afrikanen de dag kunnen verlengen. Zo is er een kleine LED-leeslamp waarbij kinderen ‘s avonds hun huiswerk kunnen doen en waarmee volwassenen avondlessen kunnen volgen. Het gaat om zeer betaalbare lampen, die het alfabetisme over het hele continent een enorme stimulans kunnen geven.
 
Philips ontwikkelde ook ‘s werelds eerste verlichtingsoplossing voor voetbalvelden op basis van zongevoede LED-lampen. Hiermee kunnen mensen in omgevingen waar elektriciteit schaars is ‘s avonds voetballen of sportwedstrijden bekijken. Bovendien vergroot het de veiligheid op straat. “Het is verbazend om te zien hoeveel zonne-energieverlichting kan betekenen voor de mensen die in deze gebieden wonen”, zegt voetballegende Ruud Gullit, die samen met Philips aandacht vraagt voor ‘s werelds eerste stadionverlichtingssysteem op basis van solar LED-lampen. “Deze technologie zorgt voor een structurele verbetering van het leven van de bevolking. Het is heel belangrijk dat de mensen hier de beschikking krijgen over eenvoudige, duurzame oplossingen, zodat ze zelf aan hun toekomst kunnen bouwen.”

 

Philips werkt ook samen met de stichting Right To Play, die zich richt op verbetering van de leefomstandigheden van kinderen in achtergestelde gebieden over de hele wereld met behulp van sport en spel. Matthijs Huizing, directeur van Right To Play Nederland vertelt: “We zijn blij dat we de handen ineen kunnen slaan om duidelijk te maken hoe sport en spel kunnen bijdragen aan ontwikkeling, gezondheid en vrede, geholpen door de nieuwe kansen die solar LED-verlichting biedt.”

 

Vraag naar nieuwe oplossingen voor zorgsector groeit snel
De Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zijn goed voor 11 procent van de wereldbevolking, maar hebben een aandeel van 24 procent van het wereldwijde ziektecijfer, terwijl ze maar 1 procent van de mondiale uitgaven aan gezondheidszorg vertegenwoordigen. De gemiddelde levensverwachting in deze landen is sinds 2002 blijven steken op ongeveer 50 jaar.
 
Philips geeft aan dat er wel tekenen van verbetering zijn: de kwaliteit van ziekenhuizen en medische staf is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen en tal van zorgprojecten hebben bijgedragen aan de totstandkoming van moderne, goed gestructureerde zorgstelsels in diverse landen. “Philips is verheugd te zien dat overheden en openbare en private ziekenhuizen hun best doen om de Afrikaanse gezondheidszorg beter toegankelijk en betaalbaar te maken”, zegt JJ van Dongen, General Manager van Philips Healthcare in Afrika. “De vraag naar nieuwe zorgoplossingen groeit hard. Het is onze missie om de kwaliteit van de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren door beter toegankelijk onderwijs, het uitwisselen van best practices en nauwere samenwerking tussen publieke en private partijen.”
 
Philips werkt samen in Public Private Partnerships (PPP’s) en ondersteunt grootschalige projecten voor modernisering van ziekenhuizen, scholing van verpleegkundigen en levering van medische apparatuur. Daarnaast neemt Philips deel aan ORET, een programma voor infrastructurele verbetering in ontwikkelingslanden dat wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. ORET is gericht op bevordering van de economische groei in ontwikkelingslanden, met het accent op duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding.

Ruud Gullit en Harry Hendriks

Nederland, Amsterdam, 26-05-2010. Ruud Gullit in gesprek met Harry Hendriks (CEO Philips Electronics Benelux) tijdens de aankondiging van de Cairo to Cape Town Tour in Amsterdam.

Cairo Pyramids Sphynx

Cairo Pyramids Sphynx

iSite PACS Healthcare system

iSite PACS Healthcare system

Philips Solar Floodlights

Philips Solar Floodlights

Preparing for a game

Preparing for a game

Red Uday mini lantern

Red Uday mini lantern

Solar lighting allows children to do school homework

Solar lighting allows children to do school homework

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha
Philips Healthcare
Tel:  +31 40 2780125  
Email:  joost.maltha@philips.com

.

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

.