Introductie Philips Livable Cities Award voor verbetering van gezondheid en welzijn van stadsbewoners

mei 25, 2010

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) heeft vandaag de introductie bekendgemaakt van de Philips Livable Cities Award. Dit initiatief is bedoeld om praktische, uitvoerbare ideeën te genereren voor verbetering van gezondheid en welzijn van stadsbewoners. Individuele personen, overheidsinstanties, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties komen in aanmerking voor deelname aan het Award-programma, dat aan prijzengeld in totaal €125.000 omvat.

 

Het programma wil de ontwikkeling van eenvoudige oplossingen bevorderen voor de problemen waarmee stadsbewoners te maken hebben en bestaat uit drie afzonderlijke award-categorieën:

• Welzijn buitenshuis: initiatieven die eraan bijdragen dat stadsbewoners zich veilig voelen in openbare ruimten of die helpen de stad een eigen identiteit te geven en een gevoel van verbondenheid te kweken;
• Zelfstandig leven: initiatieven die eraan bijdragen dat het groeiende aantal alleenwonende ouderen zich in een stad veilig en prettig voelen met voldoende toegang tot gezondheidszorg;
• Gezonde leefwijze thuis en op het werk: initiatieven die de gezondheid van lichaam en geest bevorderen, hetzij door de omgeving, hetzij door essentiële zaken als voldoende beweging en slaap, en een gezond voedingspatroon.

 

Een hoofdprijs van €75.000 wordt beschikbaar gesteld voor het beste idee dat in één van de drie categorieën wordt ingediend. Daarnaast zijn er nog twee extra prijzen van elk €25.000 voor de beste inzendingen in de twee categorieën die niet onder de hoofdprijs vallen. De criteria voor toekenning van de prijzen zullen worden ontwikkeld door een internationaal panel van deskundigen onder voorzitterschap van Richard Florida, auteur van The Great Reset, directeur van het Martin Prosperity Institute en Professor of Business and Creativity aan de Rotman School of Management van de Universiteit van Toronto.

 

“Philips begrijpt de problemen waarmee steden vandaag de dag worden geconfronteerd, zoals zorg voor een vergrijzende bevolking, en de noodzaak van veiligheid en aandacht voor gezondheid in een stedelijke omgeving. Als onderneming werken we al aan oplossingen om wereldwijd het hoofd te bieden aan deze problemen,” aldus Gottfried Dutiné, Chief Officer Innovation & Markets en lid van de raad van bestuur van Philips. “We hopen nu dat, met steun van internationaal erkende experts op het gebied van stedelijke woonomgevingen, de Philips Livable Cities Award een bron van inspiratie zal zijn voor eenvoudige, uitvoerbare ideeën voor verbetering van gezondheid en welzijn van stadsbewoners”.

 

“Onze steden zijn onze grootste uitvinding. Het zijn plaatsen waar menselijke diversiteit en talent samenkomen en die een voedingsbodem zijn voor ongekende creativiteit, innovatie en welvaart”, aldus Richard Florida. “Onze steden, waar de helft van de wereldbevolking haar thuisbasis heeft en wereldwijd ruim drie miljard mensen wonen, missen te vaak de aansluiting met de wereldeconomie, en zelfs de meest moderne steden hebben achtergebleven gebieden met weinig welvaart. We hebben simpele oplossingen nodig die overal toegepast kunnen worden en onze steden welvarender en leefbaarder maken. Ik voel me bevoorrecht mee te kunnen werken aan dit geweldige initiatief dat kan dienen als model voor verbetering van de economische welvaart en leefbaarheid van steden over de hele wereld.”

 

Moderne steden floreren doordat steeds meer mensen ze beschouwen als stimulerende en prettige omgevingen om te wonen, te werken en te recreëren. Uit de meest recente statistieken van het UN-Habitat Global Report on Human Settlements blijkt dat meer dan de helft van de wereldbevolking momenteel in een stad leeft, en geschat wordt dat dit aandeel in 2050 zal zijn toegenomen tot twee derde van de wereldbevolking. Bovendien wordt bij een toenemende verstedelijking een groter deel van de stadsbevolking gevormd door ouderen: momenteel komt het aantal in een stad wonende ouderen overeen met dat van jongere leeftijdsgroepen . Snelle verstedelijking heeft tevens geleid tot gezondheidsproblemen zoals een ernstige toename van obesitas, met name in ontwikkelingslanden, als gevolg van minder lichaamsbeweging door de toename van zittend werk en andere vormen van vervoer.

 

Uitgebreide informatie en criteria voor deelname aan en online inzendingen voor de Philips Livable Cities Award staat op www.philips.com/because. De deadline voor inzendingen is 28 oktober 2010. De winnaars worden bekendgemaakt bij een prijsuitreiking in april 2011.

 
 
 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Eric Drent
Senior Communicatiemanager Philips Communicatie Nederland
Tel:  040 278 3964   Mobile:  0651905718
Email:  eric.drent@philips.com 
.

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.

 

.